Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

GRATULACJE! :D

Ale fajnie... nie wiem tylko, czego symbolem jest to co wisi pod wieńcem (?) 8)

jak mniemam, należy napełnić, żeby kwiatki nie zwiędły :lol:

Mniemając dalej, przy opróżnianiu zawartości będą wznosić toast: no to bach i na dach :wink: :lol:

Mniemając dalej, przy opróżnianiu zawartości będą wznosić toast: no to bach i na dach :wink: :lol:

:lol:

toastów takowych nie było, za to inwestor przybijaną przez siebie krokiew kielonkiem polewać musiał :lol:

a szwagrowi radzę już ćwiczyć wbijanie 30 - centymetrowego gwoździa

dobrze radzę, bo rzecz ma daleko idące konsekwencje 8)

ogólnie rzecz biorąc, podszkoleni w obrzędach budowlanych się czujemy :lol:

Jestem na etapie podejmowania decyzji z czego budowac a podejrzewam ze ten temat byl tu juz sto razy przerabiany, nie bede was meczyc :lol:

Tylko male paytanko: czy jesli ktos z was budowal z ytongu 36.5 - docieplaliscie go jeszcze czy nie? Po przebytej zimie mozecie stwierdzic ze ytong to dobry wybor?

Wszelkie sugestie mile widziane :wink:

Różnie ludzie mówią. Miałem znajomego, który twierdził, że cegły (bloczki) to elementy konstrukcyjne i ich zadaniem jest, aby dom stał i się nie rozwalił. Zadaniem materiałów dociepleniowych (styropian, wełna) jest to, aby w domu było ciepło. Tworzenie bloczków typu Ytong ma celu "wyciągnięcie" części pieniędzy przeznaczonych na docieplenie na postawienie konstrukcji przez producentów materiałów budowlanych. Taka wojna o kasę między producentami bloczków i styropianu.

Po wielu rozmowach i nieprzespanych nocach zdecydowałem się na ścianę dwuwarstwową, ale co fachowiec to opinia.

Gość OtoKero
Jestem na etapie podejmowania decyzji z czego budowac a podejrzewam ze ten temat byl tu juz sto razy przerabiany, nie bede was meczyc :lol:

Tylko male paytanko: czy jesli ktos z was budowal z ytongu 36.5 - docieplaliscie go jeszcze czy nie? Po przebytej zimie mozecie stwierdzic ze ytong to dobry wybor?

Wszelkie sugestie mile widziane :wink:

Różnie ludzie mówią. Miałem znajomego, który twierdził, że cegły (bloczki) to elementy konstrukcyjne i ich zadaniem jest, aby dom stał i się nie rozwalił. Zadaniem materiałów dociepleniowych (styropian, wełna) jest to, aby w domu było ciepło. Tworzenie bloczków typu Ytong ma celu "wyciągnięcie" części pieniędzy przeznaczonych na docieplenie na postawienie konstrukcji przez producentów materiałów budowlanych. Taka wojna o kasę między producentami bloczków i styropianu.

Po wielu rozmowach i nieprzespanych nocach zdecydowałem się na ścianę dwuwarstwową, ale co fachowiec to opinia.

Przenikanie termiczne Ytong'a (Ytong to tylko nazwa producenta - wszystko to są bloczki z betonu komórkowego) jest najbardziej pożądane ze wszystkich dostępnych materiałów do stawiania ścian. Mowa zatem o wojnie między murarką a izolacją to zwyczajne nieporozumienie.

Też mam ścianę jednowarstwową ale Solecki Solbet(ta sama technologia co Ytong). Nie docieplam. Robiliśmi zgodnie z założeniami dla ścian jednowarstwowych a docieplenie takiego systemu poprostu "łamie jego główne założenia". Latem jest przyjemnie a zimą ciepło trzyma idealnie :D W domu czuć taki inny klimat - mam wrażenie, że faktycznie nasz domek oddycha 8) Ze swojej strony POLECAM!!! Chociaż oczywiście wszystko zależy od "jakości wykonania" :wink:

ile wam wzieli za adaptacje projektu (od poczatku po zalatwienie pozwolenia),

bo nie wiem czy czasami moj projektant nie jest lowca jeleni?

- dorzucilem piwnice pod czescia budynku

- zamurowalem 2 okna, a jedno przesunalem

- przesunieta jedna sciana o 1m, by powiekszyc pokoj

- uparlem sie na strop monolit zamiast terivy (ale to ma byc opcja - poddam

sie jesli wyjdzie mnie to drozej - dlatego monolit bo mam stal, gosc komentuje ze bedzie tyle betonu i za robote wezma wiecej i wyjde na zero albo 1000zl zyskam - moze sciemnia zeby sie nie narobic przy przerysowywaniu, bo jakos wierzyc mi sie w to nie chce)

- zamiast blachodach chce dachowke - ale komentarz projektanta (mruczal pod nosem) byl ze juz i tak praktycznie ten dach przygotowany jest

do dachowki - "dolozy troche na grubosci krokwi i to wszystko"

(skosy itd sie tu zgadzaly - nie trzeba bylo przeprojektowywac...

- projekt oryginalny - parterowa, bez zagosp poddasza (i tez nie chce zagospodarowywac poddasza)

ile wam wzieli - prosze o odp. i moze w 2-3 zdaniach jaki zakres zmian sobie zafundowaliscie... jesli nie chcecie publicznie, prosze o PW.

dzieki