Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie.....jaka dachówke byście wybrali:betonową czy ceramiczną w kolorze brązowym?

betonowa "teoretycznie" nie zmienia koloru z biegiem lat... :)

ceramiczna zmienia tylko w wersji naturalnej, bez angoby

ale to też urok, dla mnie akurat zaleta, przez którą zastanawiałam się nad naturalną

mchem porastają w różnym stopniu, zależnie od wersji, te i te

moim zdaniem ceramiczna, betonowa, przynajmniej ta, którą do tej pory widziałam, zawsze wygląda na betonową, ma porowate, dla mnie nieładne brzegi

a cena chyba jest zbliżona

tak czy owak, wolę najtańszą ceramikę od najdroższego betonu 8)

_PiotrR ja nie znam tych firm, więc nie odpisywałam.

Ekogroszek kupiliśmy w ub sezonie (w lutym właściwie) w Łabiszynie.

Ostatnio, jak tam dzwoniłam, mieli tylko luz w cenie: 730zł/t

a worków nie mieli ale cena ich była 880zł/t.

Maja tam ekogroszek z "Katowickiego Węgla" - ekoret. Sprawdzał się dobrze.

Tel do nich: 52 384 40 72

Teraz kupilismy workowany z Rakpolu (Bydgoszcz, Fordońska) za 780zł/t. Chwalili się, że jest bardziej kaloryczny niż ekoret.Maja ekogroszek z katowickiego choldingu. Zobaczymy. Testujemy. Na razie wygląda rzeczywiście obiecująco.

Tel do nich: 52 347 18 15

Polecano mi także skład z Nowej Wsi - no nie wiem, nie zdecydowaliśmy się (choć cena za luz to 658zł/t). Tel. 52 381 24 66.

Jak czytam o tych cenach to aż ręce opadają.

Ile idzie u Was tego ekogroszku na miesiąc??? Jaką macie temp. w domu?

Jak jest u Was z pocztą? Tzn. chodzi mi o jaśnie szanownego pana listonosza.

Bo u nas przez kilka miesięcy przywoził do domu pocztę, a tydzien temu przyniósł kluczyk do skrzynki, która stoi 200 metrów od domu. Jest tam wiele skrzynek dla innych mieszkańców.

Ale mnie to wkurza...

Jak jest w Szkocji, Rynarzewie i innych wioskach :D ????

ile w taką pogodę trzeba czekać aby wysechł klej na siatce?

Czyli abym mógł położyć baranka??

Jak to poznać - ile minimum? Jakieś sugestie, podpowiedzi?

W moim przypadku od zaciągnięcia siatki klejem do położenia tynku minął dokładnie tydzień. W między czasie zaschnięty klej został dodatkowo zagruntowany. Prace wykonywałem w marcu- pogoda była całkiem podobna...

W moim przypadku od zaciągnięcia siatki klejem do położenia tynku minął dokładnie tydzień. W między czasie zaschnięty klej został dodatkowo zagruntowany. Prace wykonywałem w marcu- pogoda była całkiem podobna...

... aż tydzień...

ja po 2 dniach chciałem, ale teraz to zwątpiłem.

Jakieś 2-3 dni przy ciepłej i słonecznej pogodzie. Przy takiej jak teraz to raczej dłużej. Ogólnie sprawdź gdzieś w narożnikach gdzie nagromadziło się trochę zbędnego kleju - na początku jest kruchy (mimo, że sprawia wrażenie, że wysechł) a potem robi się twardszy.

Czolem,

Dzis uruchomili mi kotlownie, jestem caly przejety ;-) Poradzcie, gdzie na terenie gminy Szubin albo Biale Blota (najlepiej okolice Zamosc, Rynarzewo) zaopatrywac sie w sprawdzony ekogroszek? Na rozpalenie zaopatrzylem sie w Castoramie (drogo - 900 PLN za tone). Wszyscy zachwalali, ze wegiel z Castoramy jest na 100% sprawdzony, rewelacyjnie sie pali itd. I po otworzeniu workow okazalo sie, ze wegiel byl kompletnie mokry....

Michal

Czolem,

Kolejne pytanie: czego uzywacie do POSow? Instalator powiedzial, ze sa bakterie, ktore wsypuje sie do kibelka co tydzien lub co miesiac, najlepiej kupowac je na Allegro. Co konkretnie mozecie polecic? Aha, i podobno nie mozna stosowac Domestosow i innych chlorowych cudow. Co zatem w zamian?

Michal

meehowy na poprzedniej stronie (181) polecałam 3 miejsca z eko groszkiem.

Co do bakteryjek do POŚ-ów to nam się skończyła dawka dołączana do oczyszczalni i teraz też się rozglądamy za kolejną partią. Pojechaliśmy do BIMS-u, gdzie kupiona była oczyszczalnia z tymi bakteryjkami, ale tam już nie mieli takich samych - przerzucili się na inne. Alexy polecają Ewert na Toruńskiej - tam można kupić także. Poza tym Casto i w necie też znajdziesz.

A co do domestosów i innych detergentów - oczywiście najlepiej takich nie stosować, ale to trochę chyba niemożliwe :roll: więc, podobnie jak po jakiejkolwiek kuracji antybiotykowej kogoś z członków rodziny - należy dorzucić ponadplanową daweczkę bakteryjek. Tak mówią.

Faciowa - nie jestem jeszcze w stanie określić jakie jest spalanie eko groszkiem - palimy sporadycznie, trochę paliliśmy w lutym i trochę teraz. To za mało na jakiekolwiek kalkulacje.