Dariusz29 05.11.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 O jakie przyłącze Ci chodzi? Bo ja niby mam już gaz, na wiosnę - ku naszemu zdziwieniu - pewnego dnia przy płocie wyrosła nam żółta rura, jak się okazało, gazowa właśnie. Wtedy mieliśmy tylko fundamenty, a gaz nie był nam potrzebny. Teraz jednak mamy już dach i okna i niebawem będziemy robić instalacje, za jakieś 2 miesiące chcielibyśmy zacząć grzać, choć trochę, żeby nam tynki i inne nie pozamarzały. Do tego trzeba będzie z tej rury podłączyć gaz do domu i do pieca - czy o takie podłączenie Ci chodzi? czy to znaczy, że szanse mamy marne? Chciałbym aby gazownia wykonała swoją część przyłącza do licznika z głównej rury z gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 05.11.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 To może chociaż rozłóż coś na tym stropie, żeby go prowizorycznie chociaż trochę ocieplić? Ja mam dom parterowy. W przyszłym tygodniu uruchamiam kocioł. W planie mam położenie na stropie 15cm styropianu. Tyle że czasu nie mam i ciągle to odkładam. Obawiam się ze ułożę dopiero wieczorami po wprowadzce. Myślicie, że aż tak dużo ciepła ucieka tamtędy??!! Przecież domy z lat 70-tych (takie standardowe klocki) wcale nie miały stropodachu ocieplonego. Dużo z nich nadal nie ma. Co myślicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 05.11.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 a wazyliscie w ogole te worki?? Ja kupilam u nich okolo 70 sztuk - mialy byc po 30 kg - ale my nadgorliwi a worki wydawaly sie nieduze...zwazylismy 9 - zaden nie mial 30 srednio mialy po 27 kg - ale zdazaly sie tez takie po 22 kg wiecej u nich nie kupie a wegiel - jak wegiel - napewno lepszy niz z castoramy A ja do nich pojechalem i powiedzialem, ze chce zwazyc samochod przed i po zaladunku. Powiedzialem, ze chce 2 tony w workach, wiec 67 workow. Po zaladunku okazalo sie, ze jest o 60kg mniej niz powinno byc. Dorzucili 2 worki bez gadania i bylo po sprawie. W moim przypadku bylo za malo o ok. 3%. Ty mowisz, ze co najniej 10% (nie wiecej niz 27kg w worku). Tak sobie tez mysle, ze byc moze wegiel w momencie ladowania do workow byl mokry, bo przeciez lezy luzem na placu, a deszcze padaja. Po wyschnieciu worki zrobily sie lzejsze... Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celdom 05.11.2008 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Mam pytanie co do kubatury domu, czemu sa one tak rozne, przykladowo w 140 metrowym domu kubatura wynosi 569m3 a w 170metrowym 494m3? Nie powinno byc tak ze im wiekszy dom tym wieksza kubatura? Czy ktos potrafilby to wytlumaczyc nieporadnej kobicince? Czy poprawne jest myslenie: im mniejsza kubatura tym dom tanszy w ogrzaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 05.11.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Kubatura to "pojemnosc" budynku w metrach szesciennych. Wiec dom parterowy o wiekszej powierzchni zabudowy (w metrach kwadratowych) moze miec mniejsza kubature, niz dom z uzytkowym poddaszem o mniejszej powierzchni zabudowy, bo ten drugi bedzie mial 2 kondygnacje. Zgadza sie: kubatura wplywa na ogrzewanie, bo ogrzewa sie przestrzen, a nie powierzchnie. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celdom 05.11.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Dzieki Michal, oba domy sa podobne w bryle, oba parterowe z poddaszem uzytkowym. W tym niezrouzmialym przypadku mowie o projekcie Proton http://www.dobredomy.pl/?id_project=91 i Bella http://projekty.dom.pl/kr_bella.htm Co myslisz, gdzie ta kubatura w Belli sie rozpanoszyla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 06.11.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Dzieki Michal, oba domy sa podobne w bryle, oba parterowe z poddaszem uzytkowym. W tym niezrouzmialym przypadku mowie o projekcie Proton http://www.dobredomy.pl/?id_project=91 i Bella http://projekty.dom.pl/kr_bella.htm Co myslisz, gdzie ta kubatura w Belli sie rozpanoszyla? Co prawda w Belli nie znalazlem informacji o kubaturze, ale w Protonie mowi sie o kubaturze netto. Znalazlem (nie wiem czy poprawna) definicje kubatury netto i brutto: http://www.budnet.pl/forum/KUBATURA_DOMU,t=798.html . Domyslam sie wiec, ze w Protonie nie podano kubatury np. przestrzeni nad jetkami (ktora nie jest tez zwykle ogrzewana) i pewnie paru innych rzeczy. Moj dom ma 150m2 pow. uzytkowej i wg projektu ~650m3 kubatury (tez dwuspadowy dach o kacie ~40st.). Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlepek 06.11.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Jak wygląda odbiór domku po zakończeniu budowy? Jakie protokoły są potrzebne w starostwie? Czy pisaliście o zgodę na użytkowanie do PSP, PIP, itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 06.11.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Jak wygląda odbiór domku po zakończeniu budowy? Jakie protokoły są potrzebne w starostwie? Czy pisaliście o zgodę na użytkowanie do PSP, PIP, itd? -protokol odbioru kominow - 200 zl -protokol szczelnosci inst hydraulicznej: woda, kanaliza, co - protokol inst elektrycznej z WLZ - jak masz gaz - to samo z inst gazowa - mapa geodezyjna - inwentaryzacyjna powykonawcza z przylaczami - 500 zl - ja mialam w pozwoleniu na budowe dom z POŚ - a wiec takze dokumenty od POŚ - to dostalam od firmy montujacej oczyszczalnie - orginal pozwolenia na budowe - wniosek o zakonczenie budowy -dolaczylismy certyfikat pieca na eko groszek - bo podobno moga sie czepic wszystko zabral kierownik i nie drazylam gdzie skladal - sadze jednak ze w Starostwie - tam gdzie sklada sie o pozwolenie na budowe warto zrobic odbior jeszcze w tym roku - bo od stycznia wchodzi ta klasa energetyczna budynku - beda dodatkowe ekspertyzy i dodatkowa kasa - a podobno jeszcze nikt nei wie jak to ma wygladac - wiec beda klopoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celdom 06.11.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Co prawda w Belli nie znalazlem informacji o kubaturze, ale w Protonie mowi sie o kubaturze netto. Znalazlem (nie wiem czy poprawna) definicje kubatury netto i brutto: http://www.budnet.pl/forum/KUBATURA_DOMU,t=798.html . Domyslam sie wiec, ze w Protonie nie podano kubatury np. przestrzeni nad jetkami (ktora nie jest tez zwykle ogrzewana) i pewnie paru innych rzeczy. Moj dom ma 150m2 pow. uzytkowej i wg projektu ~650m3 kubatury (tez dwuspadowy dach o koncie ~40st.). Michal No tak, podaja czasem tylko informacje o kubarurze a nie zawsze czy to brutto czy netto. Dzieki za wyjasnienia. Obejrzalam sobie twoje zdjecia, ale macie fajnie, domek prawie gotowy. My mielismy projket juz wybrany ale musielismy zmienic na mniejszy, ceny materialow znow ruszyly w gore a ja wole spac spokojnie. Szkoda bo uwielbiamy Protona, nawet dzieki uprzejmnosci Edi go ogladalismy na zywo. Tez zastosujemy beton komorkowy, jestes z niego zadowolony, moge spytac ile cie wyniosly bloczki na sciany zewn, jak nie tu to na priva. Pozdrawiam, Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 06.11.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Tez zastosujemy beton komorkowy, jestes z niego zadowolony, moge spytac ile cie wyniosly bloczki na sciany zewn, jak nie tu to na priva. Nie pamietam ile na sciany zewnetrzne, ale na wszystkie wydalismy ~60000 PLN (wszystko Ytong). Czy jestesmy zadowoleni, bede mogl powiedziec pewnie za rok, ale powod wyboru Ytonga byl taki, ze moi rodzice od 7 lat uzytkuja i jest super: zima cieplo, latem chlodno. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petrus05 06.11.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Czy nie wiecie gdzie można kupić IZOBIT ?Najlepiej w Bydgoszczy lub w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 06.11.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 meehowy tak sobie oglądam Twoje fotki! Bardzo fajny domek, gratuluję! dzieci jeszcze fajniejsze Zainteresowały mnie schody, masz chyba podobne do moich - jednobiegowe, bez spocznika, stosunkowo wąskie. Masz tez dzieci, powiedz, jak się takie schody sprawdzają? Niewiele to zmieni w mojej sytuacji, bo schody już wylane, ale bardzo bym chciała wiedzieć, czy nie są zbyt niewygodne i niebezpieczne? Trochę się tego boję Szczególnie przy małym dziecku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorgio 06.11.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Czy nie wiecie gdzie można kupić IZOBIT ? Najlepiej w Bydgoszczy lub w okolicy. Region północno-zachodni Przedstawiciel handlowy: Tomasz Stefański +48 600 354 443 [email protected] może tu: IZOCENTRUM ul. Towarowa 36 85-746 Bydgoszcz Tel./Fax (052) 342 77 93 www.icmarket.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 07.11.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 [...] warto zrobic odbior jeszcze w tym roku - bo od stycznia wchodzi ta klasa energetyczna budynku - beda dodatkowe ekspertyzy i dodatkowa kasa - a podobno jeszcze nikt nei wie jak to ma wygladac - wiec beda klopoty Po pierwsze MKKAFE - Czy można zrobić odbiór, gdy nie ma uporządkowanego terenu, płotu i podjazdów? Po drugie. Czy jesteś pewna, ze będą dodatkowe koszty i papiery w przyszłym roku? Też tak słyszałem, ale spotkałem się również z opinią, że bedzie to robione na etapie pozwolenia na budowę oraz przy sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 07.11.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 No właśnie ja też chciałabym zrobić odbiór, ale płot i podjazdy to chyba dopiero na wiosnę zrobię. Co w takiej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 07.11.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 forumowicze - ciagle aktualne: KUPIE: - bloczki fundametnowe - suporeks (szary/bialy) - cegla pelna (moze byc z rozbiorki) - deski szalunkowe- stemple- styropian 10 lub 12ka, siatka do styro- dysterbit - skupuje rowniez inny material potrzebny na start /stan surowy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 07.11.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 z ta ekspertyza energ to jak to jest? ktos wie dokladnie? bo ja slyszalem ze to jest na etapie pozwolenia na budowe i teraz pytanie: - decyduje data zlozenia wniosku (czyli jesli zloze w tym roku to nie bede musial nic dorabiac bo w starych przepisach)? - czy z racji tego ze dojda te ekspertyzy, to nie bedzie to skompensowane ze nie beda wymagane inne dokumenty w to miejsce (np adaptacja przylaczy itp)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 07.11.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Zainteresowały mnie schody, masz chyba podobne do moich - jednobiegowe, bez spocznika, stosunkowo wąskie. Masz tez dzieci, powiedz, jak się takie schody sprawdzają? Niewiele to zmieni w mojej sytuacji, bo schody już wylane, ale bardzo bym chciała wiedzieć, czy nie są zbyt niewygodne i niebezpieczne? Trochę się tego boję Szczególnie przy małym dziecku... Nic nie moge powiedziec, bo jeszcze sie nie wprowadzilismy i schody nie sa skonczone. Balustrada bedzie tylko po wewnetrznej. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 07.11.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 [...] warto zrobic odbior jeszcze w tym roku - bo od stycznia wchodzi ta klasa energetyczna budynku - beda dodatkowe ekspertyzy i dodatkowa kasa - a podobno jeszcze nikt nei wie jak to ma wygladac - wiec beda klopoty Po pierwsze MKKAFE - Czy można zrobić odbiór, gdy nie ma uporządkowanego terenu, płotu i podjazdów? Po drugie. Czy jesteś pewna, ze będą dodatkowe koszty i papiery w przyszłym roku? Też tak słyszałem, ale spotkałem się również z opinią, że bedzie to robione na etapie pozwolenia na budowę oraz przy sprzedaży. teren - nei wiem szczerze... plot i podjazdy napewno nie o kosztach i klopotach - mowia wszyscy - ale tak naprawde nic nie jest jeszcze przygotowane fizycznie - wiec mysle ze to prawda - nie bedzie latwiej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts