celdom 10.11.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Jesli to ma znaczenie to chcialam przesunac sciane boczna od strony garazu. Czy wiesz czy taka zgoda projektanta jest platna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 10.11.2008 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Jesli to ma znaczenie to chcialam przesunac sciane boczna od strony garazu. Nadal niewiele to mówi - możesz podać jaki to projekt? Czy wiesz czy taka zgoda projektanta jest platna? Większość pracowni wydaje taką zgodę bezpłatnie - niektóre od razu wydają zgodę na wszystko pod warunkiem, że zrobi to uprawniony projektant; inne określają na co wydają zgodę a jeszcze inne proszą o podanie co chcesz zmienić to odpowiednią zgodę dokładają do projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celdom 10.11.2008 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 CitroCerber, poszlo na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 11.11.2008 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 CitroCerber, poszlo na priva Odpowiedź też poszła na priva Tutaj tylko napiszę, że nie powinno być z tym problemów patrząc na projekt i to, co biuro napisało na swojej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celdom 11.11.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Dzieki Citro. Pytanie do mieszkancow Murowanca, o ile pamietam (bo nie mam przy sobie planu) to plan zagospodarowania Murowanca pozwala na ogrzewanie "ekologicznymi" źródłami energii. Mniemam ze ekogroszek sie to tego nie zalicza. Czyli nikt z was nie pali ekogroszkiem czy czym innym nieekologicznym? Da sie to jakos rozwiazac? Bylam pewna ze bedziemy mieli takie rozwiazanie, troszke sie zalamalam Radzcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 11.11.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Na zabezpieczeniu przedlicznikowym (w skrzynce Enei) mam 20 A. Natomisat w domu mam 25 A. Jak nietrudno sie domyślić wywaliło mi bezpiecznik w skrzynce ENEI.Skrzynka jest zamknieta na kłódkę. Bezpiecznik umiem wymienić w tej skrzynce (patrzyłem jak robił to mój elektryk poprzednim razem, gdy mi tam wywaliło bezpiecznik)Problem z dostaniem sie do skrzynki Czy ktos wie gdzie kupić taki klucz do skrzynek ENEI?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_partner 11.11.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 z tego co wiem to w Murowańcu niejeden dom jest ogrzewany ekogroszkiem ten kluczyk to w każdej hurtowni elektrycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 11.11.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Dzieki Citro. Pytanie do mieszkancow Murowanca, o ile pamietam (bo nie mam przy sobie planu) to plan zagospodarowania Murowanca pozwala na ogrzewanie "ekologicznymi" źródłami energii. Mniemam ze ekogroszek sie to tego nie zalicza. Czyli nikt z was nie pali ekogroszkiem czy czym innym nieekologicznym? Da sie to jakos rozwiazac? Bylam pewna ze bedziemy mieli takie rozwiazanie, troszke sie zalamalam Radzcie! też mam taki zapis w planie wg gminy Dąbrowa Ch. ekogroszek jest ekologiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli2 11.11.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 [...] ten kluczyk to w każdej hurtowni elektrycznej Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_partner 11.11.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Na zabezpieczeniu przedlicznikowym (w skrzynce Enei) mam 20 A. Natomisat w domu mam 25 A. Jak nietrudno sie domyślić wywaliło mi bezpiecznik w skrzynce ENEI. witaj. musiałeś zrobić jakiegoś niezłego "spinola" bo wszystkie obwody masz zabezpieczone 10 lub 16 amper. to co napisałeś że w domu jest 25A to jest to wyłącznik główny przeciwpożarowy tak zwana różnicówka i ona nie zabezpiecza przed spięciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 11.11.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Nie mam zielonego pojecia ile kasuja architekci za nanoszenie zmian w gotowym projekcie, czy nawet za sama adaptacje. Napiszcie prosze co wiecie na ten temat. Dla przykladu interesuje mnie powiekszenie domu o 0.5-1m z jednej strony czy przesuniecie kominka. Czy to prawda ze przy powiekszaniu domu trzeba miec odrebna zgode projektanta? Nie wiem czy gra jest warta swieczki... No i jesli ktos ma namiary na dobrego i nie zdzierajacego architekta to chetnie wezme od was namiary. Dzieki. Magda. Ja uparłam się swego czasu, że poszerzę dom i powiem Ci, że nie żałuję - choć dom jest teraz duży, co nam wszyscy fachowcy wygadują Wprowadziliśmy też do projektu wiele innych poprawek, których - póki co, bo jeszcze nie mieszkamy - też nie żałujemy. Niestety adaptacja projektu kosztowała nas dużo - za dużo, więc architekta nie polecam. Odrębną zgodę projektatnta uzyskałam bez problemu i za darmo (projekt z Muratora) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 11.11.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 [...] ten kluczyk to w każdej hurtowni elektrycznej Dzięki Ale musisz wiedzieć jaką potrzebujesz końcówkę, bo są różne. Można kupić klucz uniwersalny z 4 końcówkami najczęściej spotykanymi. Jutro będę na budowie od 10tej może do 18tej - jeżeli będziesz potrzebował taki klucz to zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 12.11.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Celdom - jasne, że we Murowańcu palimy ekogroszkiem:) i nie tylko my. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 12.11.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Sąsiedzi z Murowańca coś wiecie o zamknięciu skrzyżowania przy Biskupinku w najbliższym czasie?? Gorgio może coś słyszałeś gdzie mają być objazdy... bo coś mi się otarło o uszy na zebraniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 12.11.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Kochani - ja po raz kolejny w tej samej sprawie. Zdecydowaliśmy się już wprawdzie na robienie teraz tynków i reszty zimą - na ile się da. Nie będzie zimowej przerwy, chyba, że mróz jakiś wielki nas zatrzyma. Ogrzewać będziemy początkowo kozą, potem już gazem... Ale... Czy robić teraz elewację (ocieplenie styropianem plus grunt) czy nie? Wiem, że kilka osób tutaj mi to odradzało, twierdząc, że tynki mi nie wyschną przez ten styropian. Co uznaliśmy za całkiem rozsądne i już właściwie przełożyliśmy to ocieplenie na wiosnę. Ale... Teraz ktoś z kolei nas postraszył, że skoro mamy ściany z siporeksu, a tynki będą gipsowe, to jest taka groźba, że wejdzie nam grzyb zimą, bo przez siporeks zacinająca woda i śnieg przeniesie się wilgoć do środka a gipsowe tynki staną się pożywką dla grzyba. No i znowu zgłupieliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 12.11.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Teraz ktoś z kolei nas postraszył, że skoro mamy ściany z siporeksu, a tynki będą gipsowe, to jest taka groźba, że wejdzie nam grzyb zimą, bo przez siporeks zacinająca woda i śnieg przeniesie się wilgoć do środka a gipsowe tynki staną się pożywką dla grzyba. No i znowu zgłupieliśmy Pory w betonie komórkowym są zamknięte - to nie sitko ja bym się nie stresował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celdom 12.11.2008 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Dzieki wielkie za odpowiedzi w sprawie ekogorszku, chyba zaraz sobie poskacze ze szczescia I nadal jestem zainteresowana namiarami na architekta z Bydgoszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 12.11.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 A i jeszcze jedno.. Napiszcie ile płaciliście za tynki wewnętrzne (maszynowe) oraz zewnętrzne (ocieplenie+tynk), bo ekipa wystawiła mi fakturę i przeżyłam zawał serca.. Z góry dziękuje Pozdrawiam Tynki wewnętrzene - 12 PLN/m2 (ręczne, cementowo-wapienne), ocieplenie+struktura 45 PLN/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorgio 12.11.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Gorgio może coś słyszałeś gdzie mają być objazdy... bo coś mi się otarło o uszy na zebraniu Zabij mnie, ale nie zarejestrowałem tego. Jedynie co, że pętla autobusowa w Lipnikach... ale to też na zasadzie, że w najbliższym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 12.11.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Teraz ktoś z kolei nas postraszył, że skoro mamy ściany z siporeksu, a tynki będą gipsowe, to jest taka groźba, że wejdzie nam grzyb zimą, bo przez siporeks zacinająca woda i śnieg przeniesie się wilgoć do środka a gipsowe tynki staną się pożywką dla grzyba. No i znowu zgłupieliśmy Pory w betonie komórkowym są zamknięte - to nie sitko ja bym się nie stresował. My mamy większość ścian z porothermu,ale początkowo w dwóch miejscach miały być luksfery,potem z pomysłu zrezygnowalismy i te dziury zamurowalismy silką, teraz jak się zrobiło zimno dokładnie widać gdzie jest silka a gdzie porotherm, tam gdzie jest silka ściana zrobiła się wyraźnie ciemniejsza, widać ,że jest wilgotna.Tynki mamy cementowo- wapienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts