Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chcieliśmy zakładać baniak(i) na deszczówkę, tanie nie są, zastanawiam się czy to się w ogóle opłaci przy tej cenie wody.

Mojej żonie podoba się taki:

http://image.ceneo.pl/data/products/2072560/product.jpg

ale cena około 1100 skutecznie leczy nas z tego skądinąd ładnie wyglądającego dodatku :)

chcieliśmy zakładać baniak(i) na deszczówkę, tanie nie są, zastanawiam się czy to się w ogóle opłaci przy tej cenie wody.

Mojej żonie podoba się taki:

http://image.ceneo.pl/data/products/2072560/product.jpg

ale cena około 1100 skutecznie leczy nas z tego skądinąd ładneie wyglądającego dodatku :)

no fajny, owszem :D

ale my myśleliśmy o wkopanym z elektryczną pompą, niestety znacznie droższym, spotkaliśmy nawet takie za 5 tys.

Gość OtoKero
Kero - to prawda - ale panele w porownaniu z plytkami daja podobno straty...nie liczylam - ale wydaje mi sie to prawda - kafle stygna wolno i oddaja wciaz cieplo - podczas gdy panele juz sa zimne

Fakt - tu gdzie mamy podlogowke - jest cieplo i milo. W naszej sypialni - gdzie jest grzejnik - polaczonej i otwartej na lazienke z garderoba - gdzie jest podlogowka nie wlaczamy grzejnika. Jest zupelnei inaczej niz w sypialni dzieci.

Mniej więcej jest tak jak mówisz mkkafe ale to nie chodzi o straty tylko o opory w przenikaniu ciepła.

Materiały drewnopochodne oczywiście są materiałem trudniej przepuszczającym ciepło dlatego piszę o wydłużeniu pętli w celu uniknięcia spadku wydajności.

No właśnie - wystarczy dołożyć nieco długości pętli i wydajność na panelach musi być porównywalna.

W momencie gdy grzeją pewnie tak - ale piec przecież nie grzeje non-stop.

Ja musiałem przenieść panel sterujący z termostatem z dala od podłogówki, bo piec potrafił się wyłączyć na pare h (a podłoga wciąż ciepła) i tam gdzie nie ma podłogówki było 4 stopnie zimniej.

ale my myśleliśmy o wkopanym z elektryczną pompą, niestety znacznie droższym, spotkaliśmy nawet takie za 5 tys.

To strasznie drogie - najtańsza opcja (~69zł) to coś takiego:

http://www.mpack-opakowania.pl/brudas6.JPG

http://allegro.pl/item520996896_zbiornik_1000l_zbiorniki_1000_l_promocja_69_zl.html

wkopanego w ziemię + zwykłą pompa do wody :)

Gość OtoKero
No właśnie - wystarczy dołożyć nieco długości pętli i wydajność na panelach musi być porównywalna.

W momencie gdy grzeją pewnie tak - ale piec przecież nie grzeje non-stop.

Ja musiałem przenieść panel sterujący z termostatem z dala od podłogówki, bo piec potrafił się wyłączyć na pare h (a podłoga wciąż ciepła) i tam gdzie nie ma podłogówki było 4 stopnie zimniej.

I nic w tym zaskakującego. Usytuowanie sterownika w pomieszczeniu z podłogówką w przypadku kiedy ogrzewanie nie jest w całości w podłodze to błąd.

Ogrzewanie podłogowe równie dobrze można nazwać akumulacyjnym więc oczywistym jest, że piec nie pracuje non stop.

Zresztą nawet w tradycyjnym ogrzewaniu piec także nie pracuje non stop.

Ja dlatego chcę mieć wszędzie podłogówkę, żeby było łatwiej to wszystko poustawiać ;)

no i jeszcze dodam ze jakbym miala zdzierac panele na parterze za 7 tysiecy - i kupowac kafle - z ulozeniem pewnie kolejne 7 - raz ze dla mnie za duze ryzyko - dwa - ze ich nie mam :lol:

a ze zbiornikami na deszczowke - uwaga - ja mam w warunkach zabudowy zakaz zatrzymywania wody opadowej - wszystko musi isc do gruntu - ale moze to z powodu bliskosci jeziora :roll:

U nas woda gminna po 1,9 zl - ale jak lejesz latem ogrod caly dzien - troche wyjdzie. Ja mam piaski - wiec trzeba lac, lac i lac by cokolwiek roslo. Ogroki dzialkowe maja tania wode z jeziora.. Przyznam ze pomyslowo

To strasznie drogie - najtańsza opcja (~69zł) to coś takiego:

http://www.mpack-opakowania.pl/brudas6.JPG

http://allegro.pl/item520996896_zbiornik_1000l_zbiorniki_1000_l_promocja_69_zl.html

wkopanego w ziemię + zwykłą pompa do wody :)

myślałam o czymś takim

http://www.sotralentz.pl/php/index.php?s=51&pdid=95&l=pl

Dzieki!!

Tak dla info dzisiaj dzwoniłem do firmy Darro z Fordońskiej, maja bramy garażowe firmy NormStahl, bardzo dobre bramy, cena za 450cmx200 - 5200 pln z Vat i montażem, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło, w standarcie zabezpieczenia WK2...itp, jakby co polecam. Firme sprawdziłem, bramy tez, naprawdę bardzo dobra jakosc :D

Ten wymiar produkcji Wiśniowskiego akurat jest nietypowy, ale w kolorze białym i brązowym cena detaliczna netto 3780,00

http://www.wisniowski.pl/lng_pl/content/view/16/31/

Gdyby coś służę pomocą.

Gość OtoKero
no i jeszcze dodam ze jakbym miala zdzierac panele na parterze za 7 tysiecy - i kupowac kafle - z ulozeniem pewnie kolejne 7 - raz ze dla mnie za duze ryzyko - dwa - ze ich nie mam :lol:

a ze zbiornikami na deszczowke - uwaga - ja mam w warunkach zabudowy zakaz zatrzymywania wody opadowej - wszystko musi isc do gruntu - ale moze to z powodu bliskosci jeziora :roll:

U nas woda gminna po 1,9 zl - ale jak lejesz latem ogrod caly dzien - troche wyjdzie. Ja mam piaski - wiec trzeba lac, lac i lac by cokolwiek roslo. Ogroki dzialkowe maja tania wode z jeziora.. Przyznam ze pomyslowo

Salon u mnie to 26m2 więc nie wydam na panele 7tyś. Nawet gdybym wplatał pozłacane listwy:-)

Gość OtoKero

U nas woda gminna po 1,9 zl - ale jak lejesz latem ogrod caly dzien - troche wyjdzie. Ja mam piaski - wiec trzeba lac, lac i lac by cokolwiek roslo.

Zawsze możesz złożyć wniosek o wodomierz ogrodowy :)

mkakafe nie ma kanalizacji zbiorowej stąd nie ma szans na wodomierz ogrodowy.

Ma także jak pisze przyłącze wodociągowe gminne wyłącznie do kuchni jednak to właśnie korzystanie z kanalizacji daje powód do takowego wodomierza.

ja potrzebuje jeszcze ok 70 tys - bez szalenstw (...)

Niekoniecznie kafle.

Ja w swoim domu zbudowanym onegdaj z c.o. tradycyjnym zamierzam w br. w salonie zbudować podłogówkę i położyć na tym panele.

Wiem, że jest wielu przeciwników paneli ale wolę to niż kafle w salonie. Jeśli się nie sprawdzą to pozostanie mi wymiana paneli na kafle:-(

Mam jednak nadzieję, że to się uda - w końcu producenci paneli nie sprzeciwiają się już tej opcji - przynajmniej niektórzy.

My mamy w salonie, przedpokoju i kuchni panele na podłogówce - QuickStepa. Na pewno nie nagrzewają się tak jak płytki, ale nie są nigdy też tak zimne jak płytki...

potwierdzam- my też płytki w części- kuchnia + korytarze a w salonie panele quick -stepa.

Na razie nie widzę minusów- płytki czasem bywaja lekko ciepłe- w zasadzie sa takie letnie, a panele - po prostu nie są zimne. Naprawdę fajnie :wink:

Na temat kosztów niewiele moge powiedzieć- zobaczymy po zimie

pozdrawiam

E.

[quote name="pyciuPrzy okazji instalacji C.O. - po pierwszej zimie w domq wszystkim "nowym" będę radził podłogókę. Im więcej tym lepiej. Świetna sprawa, a przy tym ekonomicznie wymiata w porównaniu z tradycyjnym grzejnikiem panelowym.

Jedyny minus wiadomo - kafle

quote]

I znowy przesądy ,że muszą być tylko kafle.Mam podłogówkę na parterze i poddaszu - łącznie 2 km.rurek Drewno mam w 4 pokojach a drewno połączone z kaflami w salonie.Nie marzłem w te mrozy.Jeśli chodzi o drewno to 12 mm gruby ,dwuwarstwowy parkiet - dąb,merbau i jatoba.

OtoKero, pyciu, dakota, mkkafe bardzo Wam dziekuje za odpowiedz, ze Wam sie chcialo :D

Przeczytalam posty z ostatnich 6 mies- ale tego napisaliscie :o Porobilam notatki :D Czuje sie ciut madrzejsza ale jeszcze decycje nie zapadly.

Czekamy na wycene od firmy hortus.

Nadal bede tu Was podczytywac bo tak jak pisalam nic od siebie raczej nie poradze, bo sie nie znam.

Ps. a jak sobie teraz radza osoby ktore juz mieszkaja w domkach- nie pozamarazliscie?? 8)