dakota 07.01.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Ja się w każdym razie wybieram do Izbicy Kujawskiej obejrzeć ich dechy podłogowe. Ma ktoś doświadczenia jakieś z nimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 chcieliśmy zakładać baniak(i) na deszczówkę, tanie nie są, zastanawiam się czy to się w ogóle opłaci przy tej cenie wody. Mojej żonie podoba się taki: http://image.ceneo.pl/data/products/2072560/product.jpg ale cena około 1100 skutecznie leczy nas z tego skądinąd ładnie wyglądającego dodatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 07.01.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 chcieliśmy zakładać baniak(i) na deszczówkę, tanie nie są, zastanawiam się czy to się w ogóle opłaci przy tej cenie wody. Mojej żonie podoba się taki: http://image.ceneo.pl/data/products/2072560/product.jpg ale cena około 1100 skutecznie leczy nas z tego skądinąd ładneie wyglądającego dodatku no fajny, owszem ale my myśleliśmy o wkopanym z elektryczną pompą, niestety znacznie droższym, spotkaliśmy nawet takie za 5 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 07.01.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Kero - to prawda - ale panele w porownaniu z plytkami daja podobno straty...nie liczylam - ale wydaje mi sie to prawda - kafle stygna wolno i oddaja wciaz cieplo - podczas gdy panele juz sa zimne Fakt - tu gdzie mamy podlogowke - jest cieplo i milo. W naszej sypialni - gdzie jest grzejnik - polaczonej i otwartej na lazienke z garderoba - gdzie jest podlogowka nie wlaczamy grzejnika. Jest zupelnei inaczej niz w sypialni dzieci. Mniej więcej jest tak jak mówisz mkkafe ale to nie chodzi o straty tylko o opory w przenikaniu ciepła. Materiały drewnopochodne oczywiście są materiałem trudniej przepuszczającym ciepło dlatego piszę o wydłużeniu pętli w celu uniknięcia spadku wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 07.01.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 No właśnie - wystarczy dołożyć nieco długości pętli i wydajność na panelach musi być porównywalna. W momencie gdy grzeją pewnie tak - ale piec przecież nie grzeje non-stop. Ja musiałem przenieść panel sterujący z termostatem z dala od podłogówki, bo piec potrafił się wyłączyć na pare h (a podłoga wciąż ciepła) i tam gdzie nie ma podłogówki było 4 stopnie zimniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 ale my myśleliśmy o wkopanym z elektryczną pompą, niestety znacznie droższym, spotkaliśmy nawet takie za 5 tys. To strasznie drogie - najtańsza opcja (~69zł) to coś takiego: http://www.mpack-opakowania.pl/brudas6.JPG http://allegro.pl/item520996896_zbiornik_1000l_zbiorniki_1000_l_promocja_69_zl.html wkopanego w ziemię + zwykłą pompa do wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 07.01.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 No właśnie - wystarczy dołożyć nieco długości pętli i wydajność na panelach musi być porównywalna. W momencie gdy grzeją pewnie tak - ale piec przecież nie grzeje non-stop. Ja musiałem przenieść panel sterujący z termostatem z dala od podłogówki, bo piec potrafił się wyłączyć na pare h (a podłoga wciąż ciepła) i tam gdzie nie ma podłogówki było 4 stopnie zimniej. I nic w tym zaskakującego. Usytuowanie sterownika w pomieszczeniu z podłogówką w przypadku kiedy ogrzewanie nie jest w całości w podłodze to błąd. Ogrzewanie podłogowe równie dobrze można nazwać akumulacyjnym więc oczywistym jest, że piec nie pracuje non stop. Zresztą nawet w tradycyjnym ogrzewaniu piec także nie pracuje non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Ja musiałem przenieść panel sterujący z termostatem z dala od podłogówki, bo piec potrafił się wyłączyć na pare h (a podłoga wciąż ciepła) i tam gdzie nie ma podłogówki było 4 stopnie zimniej. Ja dlatego chcę mieć wszędzie podłogówkę, żeby było łatwiej to wszystko poustawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 07.01.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 no i jeszcze dodam ze jakbym miala zdzierac panele na parterze za 7 tysiecy - i kupowac kafle - z ulozeniem pewnie kolejne 7 - raz ze dla mnie za duze ryzyko - dwa - ze ich nie mam a ze zbiornikami na deszczowke - uwaga - ja mam w warunkach zabudowy zakaz zatrzymywania wody opadowej - wszystko musi isc do gruntu - ale moze to z powodu bliskosci jeziora U nas woda gminna po 1,9 zl - ale jak lejesz latem ogrod caly dzien - troche wyjdzie. Ja mam piaski - wiec trzeba lac, lac i lac by cokolwiek roslo. Ogroki dzialkowe maja tania wode z jeziora.. Przyznam ze pomyslowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 U nas woda gminna po 1,9 zl - ale jak lejesz latem ogrod caly dzien - troche wyjdzie. Ja mam piaski - wiec trzeba lac, lac i lac by cokolwiek roslo. Zawsze możesz złożyć wniosek o wodomierz ogrodowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 07.01.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 nie - ja mam ze studni. Pisalam tak ogolnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 07.01.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 nie - ja mam ze studni. Pisalam tak ogolnie aha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 07.01.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 ale my myśleliśmy o wkopanym z elektryczną pompą, niestety znacznie droższym, spotkaliśmy nawet takie za 5 tys. To strasznie drogie - najtańsza opcja (~69zł) to coś takiego: http://www.mpack-opakowania.pl/brudas6.JPG http://allegro.pl/item520996896_zbiornik_1000l_zbiorniki_1000_l_promocja_69_zl.html wkopanego w ziemię + zwykłą pompa do wody myślałam o czymś takim http://www.sotralentz.pl/php/index.php?s=51&pdid=95&l=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bekaert 07.01.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Dzieki!! Tak dla info dzisiaj dzwoniłem do firmy Darro z Fordońskiej, maja bramy garażowe firmy NormStahl, bardzo dobre bramy, cena za 450cmx200 - 5200 pln z Vat i montażem, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło, w standarcie zabezpieczenia WK2...itp, jakby co polecam. Firme sprawdziłem, bramy tez, naprawdę bardzo dobra jakosc Ten wymiar produkcji Wiśniowskiego akurat jest nietypowy, ale w kolorze białym i brązowym cena detaliczna netto 3780,00 http://www.wisniowski.pl/lng_pl/content/view/16/31/ Gdyby coś służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 07.01.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 no i jeszcze dodam ze jakbym miala zdzierac panele na parterze za 7 tysiecy - i kupowac kafle - z ulozeniem pewnie kolejne 7 - raz ze dla mnie za duze ryzyko - dwa - ze ich nie mam a ze zbiornikami na deszczowke - uwaga - ja mam w warunkach zabudowy zakaz zatrzymywania wody opadowej - wszystko musi isc do gruntu - ale moze to z powodu bliskosci jeziora U nas woda gminna po 1,9 zl - ale jak lejesz latem ogrod caly dzien - troche wyjdzie. Ja mam piaski - wiec trzeba lac, lac i lac by cokolwiek roslo. Ogroki dzialkowe maja tania wode z jeziora.. Przyznam ze pomyslowo Salon u mnie to 26m2 więc nie wydam na panele 7tyś. Nawet gdybym wplatał pozłacane listwy:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 07.01.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 U nas woda gminna po 1,9 zl - ale jak lejesz latem ogrod caly dzien - troche wyjdzie. Ja mam piaski - wiec trzeba lac, lac i lac by cokolwiek roslo. Zawsze możesz złożyć wniosek o wodomierz ogrodowy mkakafe nie ma kanalizacji zbiorowej stąd nie ma szans na wodomierz ogrodowy. Ma także jak pisze przyłącze wodociągowe gminne wyłącznie do kuchni jednak to właśnie korzystanie z kanalizacji daje powód do takowego wodomierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 07.01.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 u mnie panele praktycznie wszędzie - prócz łazienek, przedsionka, spiżarni i garażu. Razem wyszło ok. 140 m. Koszt z wszystkimi listwami, podkładami i położeniem to 10 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1719502262 07.01.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 ja potrzebuje jeszcze ok 70 tys - bez szalenstw (...) Niekoniecznie kafle. Ja w swoim domu zbudowanym onegdaj z c.o. tradycyjnym zamierzam w br. w salonie zbudować podłogówkę i położyć na tym panele. Wiem, że jest wielu przeciwników paneli ale wolę to niż kafle w salonie. Jeśli się nie sprawdzą to pozostanie mi wymiana paneli na kafle:-( Mam jednak nadzieję, że to się uda - w końcu producenci paneli nie sprzeciwiają się już tej opcji - przynajmniej niektórzy. My mamy w salonie, przedpokoju i kuchni panele na podłogówce - QuickStepa. Na pewno nie nagrzewają się tak jak płytki, ale nie są nigdy też tak zimne jak płytki... potwierdzam- my też płytki w części- kuchnia + korytarze a w salonie panele quick -stepa. Na razie nie widzę minusów- płytki czasem bywaja lekko ciepłe- w zasadzie sa takie letnie, a panele - po prostu nie są zimne. Naprawdę fajnie Na temat kosztów niewiele moge powiedzieć- zobaczymy po zimie pozdrawiam E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 07.01.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 [quote name="pyciuPrzy okazji instalacji C.O. - po pierwszej zimie w domq wszystkim "nowym" będę radził podłogókę. Im więcej tym lepiej. Świetna sprawa, a przy tym ekonomicznie wymiata w porównaniu z tradycyjnym grzejnikiem panelowym.Jedyny minus wiadomo - kaflequote]I znowy przesądy ,że muszą być tylko kafle.Mam podłogówkę na parterze i poddaszu - łącznie 2 km.rurek Drewno mam w 4 pokojach a drewno połączone z kaflami w salonie.Nie marzłem w te mrozy.Jeśli chodzi o drewno to 12 mm gruby ,dwuwarstwowy parkiet - dąb,merbau i jatoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djanya 08.01.2009 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 OtoKero, pyciu, dakota, mkkafe bardzo Wam dziekuje za odpowiedz, ze Wam sie chcialo Przeczytalam posty z ostatnich 6 mies- ale tego napisaliscie Porobilam notatki Czuje sie ciut madrzejsza ale jeszcze decycje nie zapadly. Czekamy na wycene od firmy hortus. Nadal bede tu Was podczytywac bo tak jak pisalam nic od siebie raczej nie poradze, bo sie nie znam. Ps. a jak sobie teraz radza osoby ktore juz mieszkaja w domkach- nie pozamarazliscie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts