Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dla wszystkich ktorzy mieszkaja za Bialymi Blotami:

http://miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,6128581,Kierowco__Uwazaj_na_krzyzowce_w_Bialych_Blotach.html

oraz

http://www.wezel-stryszek-bialeblota.pl/Strona_glowna.html

No to zobaczymy, co sie od jutra bedzie dzialo. Jestem dobrej mysli, zawsze uwazalem, ze swiatla spowalniaja ruch, a jedyny plus (zasadniczy w sumie), to zwiekszenie bezpieczenstwa.

Michal

Niestety przeczytałam za późno, choć nie do końca :D

Dziękuję za info.

Dzisiaj jak zwykle wystarowaliśmy z Murowańca i co i lipa bo samochody stały w miejscu w kierunku na Bydgoszcz, rondo jeszcze nie działało

na szczęście jakoś się udało bryknąć i co prędzej do Stryszka, aby ominąć ciągnące się samochody

pozdrawiam

ps będzie kolorowo na skrzyżowaniu

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I znowy przesądy ,że muszą być tylko kafle.Mam podłogówkę na parterze i poddaszu (...) drewno to 12 mm gruby ,dwuwarstwowy parkiet - dąb,merbau i jatoba.

To nie do końca przesądy, a raczej fizyka. Współczynnik przewodnictwa ciepła dla litego drewna jest po prostu znacząco niższy niż dla kamienia. Znaczy to tyle, że z kamienia da się więcej ciepła odzyskać.

Drugi aspekt to wspomniane "przesądy" dotyczące rozsychania się drewna. Poparte przez opinie tzw. fachowców - oczywiście tylko zasłyszane.

Tutaj był czynnik ryzyka i my nie podjęliśmy (poza kaflami mamy merbau na 140m2).

Będę wdzięczny za opinie jak się Twój parkiet będzie zachowywał po zimie. Ile czasu już go "ogrzewasz" ? Jaką temeraturę masz na wyjściu ? Jak wypada organoleptyczne porównanie ciepłoty z gresem ?

ps.

dwuwarstowy parkiet oznacza ten typu "finish" - tj. taki gotowy wpostaci desek do układania, bez lakierowania ? Słyszałem, że taki właśnie "finish" od biedy może być na podłogówkę ...

pozdrowienia

Gość OtoKero

Zgoda co do właściwości fizycznych dwu różnych materiałów oddających ciepło z grubsza kamień a drewno. Ale...

"Jak wypada organoleptyczne porównanie ciepłoty z gresem ?"

Ki diabeł to ma być??? Że ma niby co?, polizać parkiet a potem gres?

Na parkiecie może mu zadra wejść w język a na gresie wyłącznie kurz.

Organoleptyka - metoda badawcza polegająca na sprawdzeniu właściwości badanego obiektu za pomocą zmysłów przypisanych człowiekowi.

Metoda organoleptyczna jest metodą bazująca na zmysłach:

* wzrokowym;

* węchowym;

* smakowym;

* słuchowym;

* dotykowym.

Więc wystarczy, że pomaca :D

Gość OtoKero

Organoleptyka - metoda badawcza polegająca na sprawdzeniu właściwości badanego obiektu za pomocą zmysłów przypisanych człowiekowi.

Metoda organoleptyczna jest metodą bazująca na zmysłach:

* wzrokowym;

* węchowym;

* smakowym;

* słuchowym;

* dotykowym.

Proponuję zastosować te i może jeszcze inne (jeśli posiadasz) zmysły i zaprojektować sobie c.o.

Lizanie? Owszem czemu nie? Ty się tego wstydzisz pyciu??

:-D

widać od razu, że OtoKero preferuje ... lizanie ;-)

pozdro.

hehehe - fajnie chlopaki :D

podoba mi sie ta dyskusja

co do mrozow - u nas pozytywnie wypada raport. Przy minus 20 i nieco powyzej - czyli tempetarury z ostatnich dni i nocy odkrecamy pompe maks na 1/2, glownie w nocy. W dzien skrecamy na zero, grzejniki sa wtedy letnie - zwlaszcza w dni takie jak dzis - sloneczne. Wielkie okna sa naprawde zbawienne - podnoszcac rolete czuje cieplo. Slonce jest w stanie dogrzac pomieszczenia od poludnia i zachodu. I analogicznie - w dni bez slonca w wielki mroz podnoszac rolete czuje ze otwieram bariere dla mrozu.Za to dogrzewamy wieczorami kominkiem. Nie mamy dgp ani plaszcza. Ale kominek stoi w centrum domu - sasiaduje z otwarta do szczytu klatka schodowa - wiec cale cieplo "ucieka" do gory i dogrzewa sypialnie. Przyznam ze mamy wysoka temperature - 23-24 stopnie - i jak spada do 20 w nocy wydaje nam sie chlodno. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona bilansem - przyznam ze mialam do konca obawy jak to bedzie w mrozy: sciana 1W i jeszcze nieotynkowana, powiekszona kubatura domu - skosy pod sama kalenice..Dwa pomieszczenia jeszcze bez drugiej warstwy welny. Wyjdzie na to ze 2 tony groszku skonczymy do konca lutego - czyli prawie 6 miesiecy. Ogrzewanie budynku i wody.Chyba dobrze??A jak u Was??

I znowy przesądy ,że muszą być tylko kafle.Mam podłogówkę na parterze i poddaszu (...) drewno to 12 mm gruby ,dwuwarstwowy parkiet - dąb,merbau i jatoba.

To nie do końca przesądy, a raczej fizyka. Współczynnik przewodnictwa ciepła dla litego drewna jest po prostu znacząco niższy niż dla kamienia. Znaczy to tyle, że z kamienia da się więcej ciepła odzyskać.

Drugi aspekt to wspomniane "przesądy" dotyczące rozsychania się drewna. Poparte przez opinie tzw. fachowców - oczywiście tylko zasłyszane.

Tutaj był czynnik ryzyka i my nie podjęliśmy (poza kaflami mamy merbau na 140m2).

Będę wdzięczny za opinie jak się Twój parkiet będzie zachowywał po zimie. Ile czasu już go "ogrzewasz" ? Jaką temeraturę masz na wyjściu ? Jak wypada organoleptyczne porównanie ciepłoty z gresem ?

ps.

dwuwarstowy parkiet oznacza ten typu "finish" - tj. taki gotowy wpostaci desek do układania, bez lakierowania ? Słyszałem, że taki właśnie "finish" od biedy może być na podłogówkę ...

pozdrowienia

To jest parkiet a nie dechy.Parkiet jest tak idealnie wykonany i gotowy że kładziesz tylko klepki na pióro i już,nie trzeba cykliniwać i Bóg wie co jeszcze.Parkiet jest olejowany.

Teraz jest druga zima i nie ma ŻADNEJ szczelinki ( do sprawdzenia organleptycznego :) .Temperatura wody "wpuszczanej do podłogi różna - jestem od roku na etapie eksperymentowania - maks. ok.41C.

Drewno w dotyku cieplejsze.

:-D

widać od razu, że OtoKero preferuje ... lizanie ;-)

pozdro.

hehehe - fajnie chlopaki :D

podoba mi sie ta dyskusja

co do mrozow - u nas pozytywnie wypada raport. Przy minus 20 i nieco powyzej - czyli tempetarury z ostatnich dni i nocy odkrecamy pompe maks na 1/2, glownie w nocy. W dzien skrecamy na zero, grzejniki sa wtedy letnie - zwlaszcza w dni takie jak dzis - sloneczne. Wielkie okna sa naprawde zbawienne - podnoszcac rolete czuje cieplo. Slonce jest w stanie dogrzac pomieszczenia od poludnia i zachodu. I analogicznie - w dni bez slonca w wielki mroz podnoszac rolete czuje ze otwieram bariere dla mrozu.Za to dogrzewamy wieczorami kominkiem. Nie mamy dgp ani plaszcza. Ale kominek stoi w centrum domu - sasiaduje z otwarta do szczytu klatka schodowa - wiec cale cieplo "ucieka" do gory i dogrzewa sypialnie. Przyznam ze mamy wysoka temperature - 23-24 stopnie - i jak spada do 20 w nocy wydaje nam sie chlodno. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona bilansem - przyznam ze mialam do konca obawy jak to bedzie w mrozy: sciana 1W i jeszcze nieotynkowana, powiekszona kubatura domu - skosy pod sama kalenice..Dwa pomieszczenia jeszcze bez drugiej warstwy welny. Wyjdzie na to ze 2 tony groszku skonczymy do konca lutego - czyli prawie 6 miesiecy. Ogrzewanie budynku i wody.Chyba dobrze??A jak u Was??

Tak jak pisałem na innym forum koszt ogrzewania w okresie "grzaniowym" czyli XI - V i IX -XI 2007/2008 to ok. 140 zł średniomiesięcznie.Koszty wyższe po I pierwszy sezonie ale w drugim powinny być znacząco niższe.YTong 36,5 podłoga 223 m2 - wszędzie podłogówka.Kominek rekeracyjny.Temp. w domu 20-23 C.Pompa ciepła NIbe Fighter 1240

alex - cokol - wymurowalam ze starej cegly

obudowa - profile aluminiowe w kt maz ulozyl welne - rockwoola - firerock - czyli gotowe maty z aluminium

na tym obudowa sie skonczyla - brak czasu. W najblizszym czasie oblozy te obudowe plytami kg, zamalujemy a na cokol przyjdzie kamienny blat.

Foty - oki - wkleje zaraz - ale to poki co naprawde nic czym mozna sie chwalic - bo jest po prostu " w budowie".

alex - cokol - wymurowalam ze starej cegly

obudowa - profile aluminiowe w kt maz ulozyl welne - rockwoola - firerock - czyli gotowe maty z aluminium

na tym obudowa sie skonczyla - brak czasu. W najblizszym czasie oblozy te obudowe plytami kg, zamalujemy a na cokol przyjdzie kamienny blat.

Foty - oki - wkleje zaraz - ale to poki co naprawde nic czym mozna sie chwalic - bo jest po prostu " w budowie".

No w sumie to nawet lepiej, szukam inspiracji, bo wełnę do kominka dostaliśmy w komplecie

Tak jak pisałem na innym forum koszt ogrzewania w okresie "grzaniowym" czyli XI - V i IX -XI 2007/2008 to ok. 140 zł średniomiesięcznie.(...)

A co składa się na ten koszt ? Energia elektryczna czy coś ponad ?

Ile mniej więcej kosztowała Cię instalacja pompy nie licząc wod-co, którą miałbyś przy tradycyjnym piecu ?

Cieplejsze drewno niż gres ? Hmmm no to ciekawe, co piszesz. Ja wybrałem tradycyjny parkiet, lity (nie warstwowy) - klejony, lakierowany - co wybitnie nie współgra z ogrzewaniem podłogowym, ale czytałem onegdaj, że jeśli łączyć te dwie "technologie", to jedynie bezklejowo (ew. specjalnie dedykowany klej) i parkiet warstwowy (właśnie finish - jak Twój, albo barlinek itp.), najlepiej olejowany.

Aha i drewno im bardziej wilgotne tym lepiej oddaje ciepło.

A Ci co szukają inspiracji i porad w sprawie kominków polecam wątek:

http://forum.muratordom.pl/kominki-nasze,t40057.htm

Tak jak pisałem na innym forum koszt ogrzewania w okresie "grzaniowym" czyli XI - V i IX -XI 2007/2008 to ok. 140 zł średniomiesięcznie.(...)

A co składa się na ten koszt ? Energia elektryczna czy coś ponad ?

Ile mniej więcej kosztowała Cię instalacja pompy nie licząc wod-co, którą miałbyś przy tradycyjnym piecu ?

Cieplejsze drewno niż gres ? Hmmm no to ciekawe, co piszesz. Ja wybrałem tradycyjny parkiet, lity (nie warstwowy) - klejony, lakierowany - co wybitnie nie współgra z ogrzewaniem podłogowym, ale czytałem onegdaj, że jeśli łączyć te dwie "technologie", to jedynie bezklejowo (ew. specjalnie dedykowany klej) i parkiet warstwowy (właśnie finish - jak Twój, albo barlinek itp.), najlepiej olejowany.

Aha i drewno im bardziej wilgotne tym lepiej oddaje ciepło.

A Ci co szukają inspiracji i porad w sprawie kominków polecam wątek:

http://forum.muratordom.pl/kominki-nasze,t40057.htm

140 zł - koszt energii elektrycznej zużywanej przez pompę ciepła.Koszt instalacji ok.48 kzł