alex_ 08.01.2009 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Dla wszystkich ktorzy mieszkaja za Bialymi Blotami: http://miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,6128581,Kierowco__Uwazaj_na_krzyzowce_w_Bialych_Blotach.html oraz http://www.wezel-stryszek-bialeblota.pl/Strona_glowna.html No to zobaczymy, co sie od jutra bedzie dzialo. Jestem dobrej mysli, zawsze uwazalem, ze swiatla spowalniaja ruch, a jedyny plus (zasadniczy w sumie), to zwiekszenie bezpieczenstwa. Michal Niestety przeczytałam za późno, choć nie do końca Dziękuję za info. Dzisiaj jak zwykle wystarowaliśmy z Murowańca i co i lipa bo samochody stały w miejscu w kierunku na Bydgoszcz, rondo jeszcze nie działało na szczęście jakoś się udało bryknąć i co prędzej do Stryszka, aby ominąć ciągnące się samochody pozdrawiam ps będzie kolorowo na skrzyżowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 08.01.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 I znowy przesądy ,że muszą być tylko kafle.Mam podłogówkę na parterze i poddaszu (...) drewno to 12 mm gruby ,dwuwarstwowy parkiet - dąb,merbau i jatoba. To nie do końca przesądy, a raczej fizyka. Współczynnik przewodnictwa ciepła dla litego drewna jest po prostu znacząco niższy niż dla kamienia. Znaczy to tyle, że z kamienia da się więcej ciepła odzyskać. Drugi aspekt to wspomniane "przesądy" dotyczące rozsychania się drewna. Poparte przez opinie tzw. fachowców - oczywiście tylko zasłyszane. Tutaj był czynnik ryzyka i my nie podjęliśmy (poza kaflami mamy merbau na 140m2). Będę wdzięczny za opinie jak się Twój parkiet będzie zachowywał po zimie. Ile czasu już go "ogrzewasz" ? Jaką temeraturę masz na wyjściu ? Jak wypada organoleptyczne porównanie ciepłoty z gresem ? ps. dwuwarstowy parkiet oznacza ten typu "finish" - tj. taki gotowy wpostaci desek do układania, bez lakierowania ? Słyszałem, że taki właśnie "finish" od biedy może być na podłogówkę ... pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 08.01.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Zgoda co do właściwości fizycznych dwu różnych materiałów oddających ciepło z grubsza kamień a drewno. Ale... "Jak wypada organoleptyczne porównanie ciepłoty z gresem ?" Ki diabeł to ma być??? Że ma niby co?, polizać parkiet a potem gres? Na parkiecie może mu zadra wejść w język a na gresie wyłącznie kurz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 08.01.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 "Jak wypada organoleptyczne porównanie ciepłoty z gresem ?" Ki diabeł to ma być??? Że ma niby co?, polizać parkiet a potem gres? Organoleptyka - metoda badawcza polegająca na sprawdzeniu właściwości badanego obiektu za pomocą zmysłów przypisanych człowiekowi. Metoda organoleptyczna jest metodą bazująca na zmysłach: * wzrokowym; * węchowym; * smakowym; * słuchowym; * dotykowym. Więc wystarczy, że pomaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 08.01.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Więc wystarczy, że pomaca widać od razu, że OtoKero preferuje ... lizanie pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 08.01.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 "Jak wypada organoleptyczne porównanie ciepłoty z gresem ?" Ki diabeł to ma być??? Że ma niby co?, polizać parkiet a potem gres? Organoleptyka - metoda badawcza polegająca na sprawdzeniu właściwości badanego obiektu za pomocą zmysłów przypisanych człowiekowi. Metoda organoleptyczna jest metodą bazująca na zmysłach: * wzrokowym; * węchowym; * smakowym; * słuchowym; * dotykowym. Więc wystarczy, że pomaca Proponuję zastosować te i może jeszcze inne (jeśli posiadasz) zmysły i zaprojektować sobie c.o. Lizanie? Owszem czemu nie? Ty się tego wstydzisz pyciu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 08.01.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Proponuję zastosować te i może jeszcze inne (jeśli posiadasz) zmysły i zaprojektować sobie c.o. To ma być wyzwanie czy żart? Nie stosujesz emotikon to trudno się zorientować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 08.01.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Więc wystarczy, że pomaca widać od razu, że OtoKero preferuje ... lizanie pozdro. hehehe - fajnie chlopaki podoba mi sie ta dyskusja co do mrozow - u nas pozytywnie wypada raport. Przy minus 20 i nieco powyzej - czyli tempetarury z ostatnich dni i nocy odkrecamy pompe maks na 1/2, glownie w nocy. W dzien skrecamy na zero, grzejniki sa wtedy letnie - zwlaszcza w dni takie jak dzis - sloneczne. Wielkie okna sa naprawde zbawienne - podnoszcac rolete czuje cieplo. Slonce jest w stanie dogrzac pomieszczenia od poludnia i zachodu. I analogicznie - w dni bez slonca w wielki mroz podnoszac rolete czuje ze otwieram bariere dla mrozu.Za to dogrzewamy wieczorami kominkiem. Nie mamy dgp ani plaszcza. Ale kominek stoi w centrum domu - sasiaduje z otwarta do szczytu klatka schodowa - wiec cale cieplo "ucieka" do gory i dogrzewa sypialnie. Przyznam ze mamy wysoka temperature - 23-24 stopnie - i jak spada do 20 w nocy wydaje nam sie chlodno. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona bilansem - przyznam ze mialam do konca obawy jak to bedzie w mrozy: sciana 1W i jeszcze nieotynkowana, powiekszona kubatura domu - skosy pod sama kalenice..Dwa pomieszczenia jeszcze bez drugiej warstwy welny. Wyjdzie na to ze 2 tony groszku skonczymy do konca lutego - czyli prawie 6 miesiecy. Ogrzewanie budynku i wody.Chyba dobrze??A jak u Was?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 08.01.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 I znowy przesądy ,że muszą być tylko kafle.Mam podłogówkę na parterze i poddaszu (...) drewno to 12 mm gruby ,dwuwarstwowy parkiet - dąb,merbau i jatoba. To nie do końca przesądy, a raczej fizyka. Współczynnik przewodnictwa ciepła dla litego drewna jest po prostu znacząco niższy niż dla kamienia. Znaczy to tyle, że z kamienia da się więcej ciepła odzyskać. Drugi aspekt to wspomniane "przesądy" dotyczące rozsychania się drewna. Poparte przez opinie tzw. fachowców - oczywiście tylko zasłyszane. Tutaj był czynnik ryzyka i my nie podjęliśmy (poza kaflami mamy merbau na 140m2). Będę wdzięczny za opinie jak się Twój parkiet będzie zachowywał po zimie. Ile czasu już go "ogrzewasz" ? Jaką temeraturę masz na wyjściu ? Jak wypada organoleptyczne porównanie ciepłoty z gresem ? ps. dwuwarstowy parkiet oznacza ten typu "finish" - tj. taki gotowy wpostaci desek do układania, bez lakierowania ? Słyszałem, że taki właśnie "finish" od biedy może być na podłogówkę ... pozdrowienia To jest parkiet a nie dechy.Parkiet jest tak idealnie wykonany i gotowy że kładziesz tylko klepki na pióro i już,nie trzeba cykliniwać i Bóg wie co jeszcze.Parkiet jest olejowany. Teraz jest druga zima i nie ma ŻADNEJ szczelinki ( do sprawdzenia organleptycznego .Temperatura wody "wpuszczanej do podłogi różna - jestem od roku na etapie eksperymentowania - maks. ok.41C. Drewno w dotyku cieplejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 08.01.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Więc wystarczy, że pomaca widać od razu, że OtoKero preferuje ... lizanie pozdro. hehehe - fajnie chlopaki podoba mi sie ta dyskusja co do mrozow - u nas pozytywnie wypada raport. Przy minus 20 i nieco powyzej - czyli tempetarury z ostatnich dni i nocy odkrecamy pompe maks na 1/2, glownie w nocy. W dzien skrecamy na zero, grzejniki sa wtedy letnie - zwlaszcza w dni takie jak dzis - sloneczne. Wielkie okna sa naprawde zbawienne - podnoszcac rolete czuje cieplo. Slonce jest w stanie dogrzac pomieszczenia od poludnia i zachodu. I analogicznie - w dni bez slonca w wielki mroz podnoszac rolete czuje ze otwieram bariere dla mrozu.Za to dogrzewamy wieczorami kominkiem. Nie mamy dgp ani plaszcza. Ale kominek stoi w centrum domu - sasiaduje z otwarta do szczytu klatka schodowa - wiec cale cieplo "ucieka" do gory i dogrzewa sypialnie. Przyznam ze mamy wysoka temperature - 23-24 stopnie - i jak spada do 20 w nocy wydaje nam sie chlodno. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona bilansem - przyznam ze mialam do konca obawy jak to bedzie w mrozy: sciana 1W i jeszcze nieotynkowana, powiekszona kubatura domu - skosy pod sama kalenice..Dwa pomieszczenia jeszcze bez drugiej warstwy welny. Wyjdzie na to ze 2 tony groszku skonczymy do konca lutego - czyli prawie 6 miesiecy. Ogrzewanie budynku i wody.Chyba dobrze??A jak u Was?? Tak jak pisałem na innym forum koszt ogrzewania w okresie "grzaniowym" czyli XI - V i IX -XI 2007/2008 to ok. 140 zł średniomiesięcznie.Koszty wyższe po I pierwszy sezonie ale w drugim powinny być znacząco niższe.YTong 36,5 podłoga 223 m2 - wszędzie podłogówka.Kominek rekeracyjny.Temp. w domu 20-23 C.Pompa ciepła NIbe Fighter 1240 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 08.01.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 MkKafe mam pytanko jak sami robiliście kominek z czego i jeśli mogę prosić o fotki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 08.01.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 alex - cokol - wymurowalam ze starej ceglyobudowa - profile aluminiowe w kt maz ulozyl welne - rockwoola - firerock - czyli gotowe maty z aluminiumna tym obudowa sie skonczyla - brak czasu. W najblizszym czasie oblozy te obudowe plytami kg, zamalujemy a na cokol przyjdzie kamienny blat.Foty - oki - wkleje zaraz - ale to poki co naprawde nic czym mozna sie chwalic - bo jest po prostu " w budowie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 08.01.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 ale to poki co naprawde nic czym mozna sie chwalic - bo jest po prostu " w budowie". Właśnie, że jest - przynajmniej inni wiedzą jak coś wykonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 08.01.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 alex - cokol - wymurowalam ze starej cegly obudowa - profile aluminiowe w kt maz ulozyl welne - rockwoola - firerock - czyli gotowe maty z aluminium na tym obudowa sie skonczyla - brak czasu. W najblizszym czasie oblozy te obudowe plytami kg, zamalujemy a na cokol przyjdzie kamienny blat. Foty - oki - wkleje zaraz - ale to poki co naprawde nic czym mozna sie chwalic - bo jest po prostu " w budowie". No w sumie to nawet lepiej, szukam inspiracji, bo wełnę do kominka dostaliśmy w komplecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 08.01.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 no wiec wlasnie - dlatego wklejam z etapu profili i welny http://img74.imageshack.us/img74/5959/27586863br0.jpg http://img74.imageshack.us/img74/6097/47268074oo9.jpg http://img74.imageshack.us/img74/277/qqqyl5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 08.01.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Tak jak pisałem na innym forum koszt ogrzewania w okresie "grzaniowym" czyli XI - V i IX -XI 2007/2008 to ok. 140 zł średniomiesięcznie.(...) A co składa się na ten koszt ? Energia elektryczna czy coś ponad ? Ile mniej więcej kosztowała Cię instalacja pompy nie licząc wod-co, którą miałbyś przy tradycyjnym piecu ? Cieplejsze drewno niż gres ? Hmmm no to ciekawe, co piszesz. Ja wybrałem tradycyjny parkiet, lity (nie warstwowy) - klejony, lakierowany - co wybitnie nie współgra z ogrzewaniem podłogowym, ale czytałem onegdaj, że jeśli łączyć te dwie "technologie", to jedynie bezklejowo (ew. specjalnie dedykowany klej) i parkiet warstwowy (właśnie finish - jak Twój, albo barlinek itp.), najlepiej olejowany. Aha i drewno im bardziej wilgotne tym lepiej oddaje ciepło. A Ci co szukają inspiracji i porad w sprawie kominków polecam wątek: http://forum.muratordom.pl/kominki-nasze,t40057.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 08.01.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Tak jak pisałem na innym forum koszt ogrzewania w okresie "grzaniowym" czyli XI - V i IX -XI 2007/2008 to ok. 140 zł średniomiesięcznie.(...) A co składa się na ten koszt ? Energia elektryczna czy coś ponad ? Ile mniej więcej kosztowała Cię instalacja pompy nie licząc wod-co, którą miałbyś przy tradycyjnym piecu ? Cieplejsze drewno niż gres ? Hmmm no to ciekawe, co piszesz. Ja wybrałem tradycyjny parkiet, lity (nie warstwowy) - klejony, lakierowany - co wybitnie nie współgra z ogrzewaniem podłogowym, ale czytałem onegdaj, że jeśli łączyć te dwie "technologie", to jedynie bezklejowo (ew. specjalnie dedykowany klej) i parkiet warstwowy (właśnie finish - jak Twój, albo barlinek itp.), najlepiej olejowany. Aha i drewno im bardziej wilgotne tym lepiej oddaje ciepło. A Ci co szukają inspiracji i porad w sprawie kominków polecam wątek: http://forum.muratordom.pl/kominki-nasze,t40057.htm 140 zł - koszt energii elektrycznej zużywanej przez pompę ciepła.Koszt instalacji ok.48 kzł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 08.01.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 przybylo jakis nowych inwestorow ? bo ciagle te same twarze na forum byd-torunskim? pozdrawiam i zycze najlepszego w 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 08.01.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 140zl/mc prad do p.c. - instalka 48k zl, = oplacalnosc baaaardzo dyskusyjna, troche przeginaja z tym wciskaniem inwestorom takich rozwiazan... lepiej nie isc ta droga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 08.01.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 mkaffe - nie mysleliscie o gietej szybie? choc to tez ladne... zeby nie bylo ze krytykuje - tylko szkoda bo mniej wnetrza widac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts