Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

cokolik z silikonem - to jak zgaduje wersja z zasilikonowaniem powstałych przy nierównych ścianach szczelin między ścianą a cokołem. Też śmiało można samemu to zrobić...

dokładnie o to chodzi. Malowanie zrobię samemu, ale cokolik z płytek - hmm. wolę nie ryzykować. Na ogrodzeniach, bramach i dachach się znam, na komputerach i samochodach z zamiłowania, ale prace tego typu wole zostawić fachowcom. Później nie będę sobie w brodę pluł tylko wezwę ich na serwis.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

140zl/mc prad do p.c. - instalka 48k zl, = oplacalnosc baaaardzo dyskusyjna, troche przeginaja z tym wciskaniem inwestorom takich rozwiazan... lepiej nie isc ta droga...

wygoda korzystania z tego wynalazku... bezdyskusyjna :)))

Zgadzam się w 100 %. Wygoda i koszt prądu naprawdę niewielki.

angel a ty ile placisz za prąd? Ile zapłaciłeś za instalację C.O.?

cokolik z silikonem - to jak zgaduje wersja z zasilikonowaniem powstałych przy nierównych ścianach szczelin między ścianą a cokołem. Też śmiało można samemu to zrobić...

dokładnie o to chodzi. Malowanie zrobię samemu, ale cokolik z płytek - hmm. wolę nie ryzykować. Na ogrodzeniach, bramach i dachach się znam, na komputerach i samochodach z zamiłowania, ale prace tego typu wole zostawić fachowcom. Później nie będę sobie w brodę pluł tylko wezwę ich na serwis.

Chodzi o to, że można wziąć same cokoliki w cenie chyba 8 zł, a silikon uzupełnić samemu, coby nie przepłacać...

alex - cokol - wymurowalam ze starej cegly

obudowa - profile aluminiowe w kt maz ulozyl welne - rockwoola - firerock - czyli gotowe maty z aluminium

na tym obudowa sie skonczyla - brak czasu. W najblizszym czasie oblozy te obudowe plytami kg, zamalujemy a na cokol przyjdzie kamienny blat.

Foty - oki - wkleje zaraz - ale to poki co naprawde nic czym mozna sie chwalic - bo jest po prostu " w budowie".

Dzięki za fotki, generalnie masz trochę trudniej bo 3 szybki, ja am chce klinkier wrzucić :D

Z funkcji użytkownika ciągłego kominka współczuje mycia tych szybek :lol: :lol:

alex - w sume nei trzeba mnei uswiadamiac bo codziennie je czyszcze - i jesli sa czyszczone codziennie - nie ma tragedii. Gorzej jak sobie je odpusci - takie dwudniowe juz nielatwo umyc

angel - co by nie zasmiecac watku zajrzyj sobie do dziennika - tam jest wiecej zdjec schodow, nie bede sie powtarzac

schody robione byly przez http://www.sd.pl i kosztowaly 16 tys (maj 2007)

Chodzi o to, że można wziąć same cokoliki w cenie chyba 8 zł, a silikon uzupełnić samemu, coby nie przepłacać...

właśnie to miałem na myśli :-)

A jeszcze lepiej jak ponegocjujesz z kafelkarzem stawkę, bo wypełnianie silikonem tych szpar powinno byc w cenie standardowej usługi.

jesli sa czyszczone codziennie - nie ma tragedii. Gorzej jak sobie je odpusci - takie dwudniowe juz nielatwo umyc

...ale stosujesz dedykowany środek do czyszczenia szyb kominkowych ?

Ja jestem bardzo zadowolony z tego wynalazku - czyszczę szybę co 5-10 sesji kominkowych i sam proces zajmuje mi jakies 2-3 minuty (psik, psik, czekam, przecieram, psik, czekam, przecieram, zapominam).

Tylko, ze ja mam wkład z jakimiś bajerami typu "czysta szyba" (taki chwyt reklamowy).

Witam zapaleńców budowlanych mam namiary na dobrego ,sprawdzonego instalatora od c.o ,c.w.u,kanalizacji jak ktoś byłby zainteresowany podam telefon .

Pozdrawiam

Dariusz

a masz może namiary na dobrą sprawdzoną ekipę murarską? :)

Bo ekipa która miała przyjść obgadać szczegóły ("z polecenia", umówiona 2 dni wcześniej) zlała to sobie totalnie i nawet nie zadzwoniła... :(

A ma ktos moze namiar na jakas sprawdzona firme, ktora buduje domy w tradycyjnych technologiach, bo chcialabym aby zrobili mi wycene to moglabym to wtedy porownac z wycena ktora mam dostac od firmy hortus (domy prefabrykowane).

Mam jeszcze jeden problem- moze ktos tu sie na tym zna.

Mam dziełke rekreacyjna (pełna własność)- na niej domek letniskowy i własnie sie doczytałam w papierach, ze płace za prad w taryfie C11( cyli prad budowlany)- czy moge to zmienic np G11?

Wyjdzie na to ze 2 tony groszku skonczymy do konca lutego - czyli prawie 6 miesiecy.

To Wasza chalupa jest prawie perpetuum mobile :). Ja jak bylem na etapie wyboru ogrzewania, to generalnie ludzie o groszku pisali/mowili, ze 4 tony na sezon trzeba liczyc i co prawda do nasz pierwszy sezon, ale to sie sprawdza: ok 25kg na dobe idzie, ok. 200m do ogrzania, ytong 40cm, welna 24cm. Ile w kominku palicie? Ile drewna na to idzie?

Przy okazji groszku: jak z czyszczeniem pieca? Mi tak wychodzi, ze co 2 tygodnie to nie ma bata, trzeba sadze wywalic... Piec Klimosz Ling Combi 23kW.

Michal

Wyjdzie na to ze 2 tony groszku skonczymy do konca lutego - czyli prawie 6 miesiecy.

To Wasza chalupa jest prawie perpetuum mobile :). Ja jak bylem na etapie wyboru ogrzewania, to generalnie ludzie o groszku pisali/mowili, ze 4 tony na sezon trzeba liczyc i co prawda do nasz pierwszy sezon, ale to sie sprawdza: ok 25kg na dobe idzie, ok. 200m do ogrzania, ytong 40cm, welna 24cm. Ile w kominku palicie? Ile drewna na to idzie?

Przy okazji groszku: jak z czyszczeniem pieca? Mi tak wychodzi, ze co 2 tygodnie to nie ma bata, trzeba sadze wywalic... Piec Klimosz Ling Combi 23kW.

Michal

Mój sąsiad zeszłej lekkiej zimy też spalił 2 tony - przy czym domu z piwnicą ma prawie 300 m. Był to jego pierwszy sezon grzewczy.

ps.

dwuwarstowy parkiet oznacza ten typu "finish" - tj. taki gotowy wpostaci desek do układania, bez lakierowania ? Słyszałem, że taki właśnie "finish" od biedy może być na podłogówkę ...

pozdrowienia

Dość fajny artykuł na temat drewna i podłogówki:

http://www.venga.com.pl/subpage.php?akc=porady&porada=38

meehowy - duzo ci idzie..my tez mamy ytong - ale 36,5 i bez tynku - wiec wydaje mi sie ze po otynkowaniu bedzie ciut lepiej...licze na to

U nas zasobnik w kt wchodzi ok 70-80 kg (nie wiem dokladnie bo oszukali mnie raczej na groszku i worki maja rozna wage ) wystarcza na 7-5 dni - napewno nie mniej

drewno...nie jestem w stanie oszacowac ile idzie. Ze wstydem przyznaje ze palimy deskami :oops: - mysle ze bylo ich ze 2,5-3 metra3 i wlasnie sie konczy. Od wrzesnia. W dni wietrzne pokoje od zachodu skad idzie wiatr sa po prostu zimne i czuje jak na tej wsi w polu cieplo z nich wywiewa. I wtedy drewna idzie duzo. 5 koszy wiklinowych na popoludnie i wieczor. W dni bezwietrzne jest o niebo lepiej - ida 2-3 kosze. Kominek poki co jest naszym zrodlem ciepla w 3/5. Piec glownie wode grzeje i utrzymuje podlogowke w cieple, grzejniki letnie, ew dni wietrzne jak pisalam - grzejniki dogrzewaja dom. W te wielkie mrozy nei trzeba bylo uruchamiac grzejnikow w nocy - moze nad ranem dopiero...po nich przyszly dni cieplejsze o 10 stopni ale wietrzne - i juz trzeba bylo na noc odkrecac pompe od kaloryferow. widze ze wiatr naszym glownycm przeciwnikiem

a sadza - maz czysci piec co kilka dni - nie kontroluje dokladnie co ile ale napewno nie co 2 tyg. 4 dni...To czyszczenie to raczej taka zabawa: bierze lopatke i zgarnia sadze z poziomu na poziom przy pracujacym piecu. Czyszczenie na wylaczonym piecu robi bardzo rzadko. Ja w ogole do jego klubu nie wchodze :D chyba ze musze ...My mamy Stalmarka 25 kW

alex - w sume nei trzeba mnei uswiadamiac bo codziennie je czyszcze - i jesli sa czyszczone codziennie - nie ma tragedii. Gorzej jak sobie je odpusci - takie dwudniowe juz nielatwo umyc

Polecam piankę Neptun do czyszczenia kominków - jest rewelacyjna. Ja czyszczę czasem 1 raz na dwa dni (chociaż ze względów czysto estetycznych wolę codziennie) i wszystko ładnie schodzi. Tylko cholerka ciężko to kupić - przez internet nie sprzedają, w Toruniu chyba tylko w Arka Kominki...

meehowy i mkkafe

Nie mam pojęcia skąd to się bierze. Ale są ludzie którzy prawie nic nie płacą za ogrzewanie. Tak samo są samochody ktore prawie nic nie palą.

Cóż. Pewnie Ci ludzie maja szczęście poprostu. :D

Ja ogrzewam gazem.

Zacząłem w połowie listopada.

Licznik kręci się jak wentylator. Ale przecież trzeba ten dom osuszyć. Dwa razy dziennie wietrzę i ścieram wodę z okien. Cudów nie ma.

Miejmy nadzieję,że przyszły rok będzie bardziej "ekonomiczny"

pozdrawiam

Gość OtoKero

eli2 ja też wyrosłem z sience fiction:-) Zbyt długo siedzę w tej branży by podniecać się słowami.

Także ogrzewam gazem i właściwie nie narzekam ale aby ogrzać dom ponad 200m2 za 140 zł miesięcznie to sorki ale ja mam już 50-tkę na karku w dodatku "siedzę" w tej branży:-)

Pozdro dla szczerego realizmu.

eli2 ja też wyrosłem z sience fiction:-) Zbyt długo siedzę w tej branży by podniecać się słowami.

Także ogrzewam gazem i właściwie nie narzekam ale aby ogrzać dom ponad 200m2 za 140 zł miesięcznie to sorki ale ja mam już 50-tkę na karku w dodatku "siedzę" w tej branży:-)

Zgadzam się. Mam niecałe 200m2, ściany Solbet 36cm +12 wełny, poddasze 30 wełny i pierwszy miesiąc (20.11 do 23.12 - czyli raczej bez mrozów) wyszło mi prawie 600 zł (gaz ziemny) Pewnie jak budynek wyschnie to będzie lepiej, na starym mieszkaniu (63 m2, połowa ocieplona) za ten sam okres zapłaciłem 350 zł

Myślę, że nie jest źle, a opowieści o tym, że za 200 zł mamy w domu super ciepło lub napalimy raz dziennie w kominku i jest OK moim skromnym zdaniem można między bajki włożyć.

Nie mam pojęcia skąd to się bierze. Ale są ludzie którzy prawie nic nie płacą za ogrzewanie. Tak samo są samochody ktore prawie nic nie palą.

Coś w tym jest - chyba każdy ma takiego znajomego, którego samochód pali zadziwiająco mało. Do tego dochodzą też koszty ogrzewania ? Może jest na to jakaś teoria ...

A z zupełnie innej beczki.

Odwiedził mnie i zamieszkał niespodziewany gość. Mam teraz zagwostkę co z takim zrobić? Czy kogoś należy powiadomić (ochrona) czy mam go policzyć czy dokarmiać, chodzić na palcach by nie zbudzić ... pojęcia nie mam. Może szanowne forum ma jakieś większe doświadczenie i chętne się nim podzielić?

http://img296.imageshack.us/img296/9673/img9275us8.th.jpg http://img159.imageshack.us/img159/2812/img9294mr8.th.jpg

Nie ukrywam, że licze tu szczególnie na forumowego kolegę Gacka ;-)

pozdrowienia

A z zupełnie innej beczki.

Odwiedził mnie i zamieszkał niespodziewany gość. Mam teraz zagwostkę co z takim zrobić? Czy kogoś należy powiadomić (ochrona) czy mam go policzyć czy dokarmiać, chodzić na palcach by nie zbudzić ... pojęcia nie mam. Może szanowne forum ma jakieś większe doświadczenie i chętne się nim podzielić?

http://img296.imageshack.us/img296/9673/img9275us8.th.jpg http://img159.imageshack.us/img159/2812/img9294mr8.th.jpg

No to chyba ten stwór przywędrował do Ciebie ode mnie :-)

Notorycznie włączał mi alarm, dopiero jak pootwierałem na noc okna to chyba stwierdził że czas na mały spacer i sobie poszedł (poleciał).

Jak go dokarmisz, to może z wdzięczności latem będzie dla Ciebie polował na co większe komary?? ;-)

Wiem,że każdy Polak jest najlepszym lekarzem i ekonomistą i to co on ma jest najlepsze ( choćby było najgorsze ) ale....

Ja mam 45 na karku i lubię science fiction ale nie w życiu codziennym ( jestem spod znaku Byka )

Po pierwsze - nie napisałem,że 140 zł na miesiąc płacę w okresie gdy na zewnątrz jest minus 20 C.

Po drugie - jest to średni koszt 9 miesiecy grzania,inaczej było w lutym,inaczej we wrześniu.

Po trzecie - po to mam pompę ciepła - żeby mało płacić co miesiąc.

Po czwarte - jestem w stanie udowodnić moje wyliczenia każdemu niedowiarkowi.

Po piąte suma ta podana na forum "pompiarzy cieplnych" nie wzbudziła odruchów"sajensfikszynowych",dla nich to suma jeszcze za wysoka,rekordziści płacą jeszcze mniej przy większym metrażu ( wyższa szkoła jazdy )