Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam Was, zamierzamy rozpocząć budowę domu wiosną tego roku w Czarnym Błocie, projekt mamy wybrany

( http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=250&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=pod+d%C4%99bem&symbol=&x=20&y=5&nr=2) - z osobnym mieszkaniem dla rodziców na parterze, w tej chwili mamy przerabiany projekt

Bardzo chętnie odkupimy używany garaż blaszany 3x5, jeśli może macie namiar na kogoś kto chce taki sprzedać bardzo proszę o kontakt

pozdrawiam

Bo my byśmy chcieli, by blat przy jednym oknie od razu spełniał rolę parapetu, z tym będzie trochę rzeźbienia...

Też planowałem takie rozwiązanie, blat mam z "kamienia" na wymiar i nawet okno obniżone by dostosować...ostatecznie po przeczytaniu i zasłyszeniu wielu rad zrezygnowałem - głównie z uwagi na pochlapane okno i resztki pomidorów na parapecie ;)

A mam teraz w tym miejscu taki 2 cm łącznik z tego samego materiału co blat (parapet też z kamienia) i świetnie się to sprawdza. polecam.

pzdr.

A mógłbyś wkleić zdjęcie, bym mogła zobaczyć, jak to wygląda?

Ewentualnie kto podpowie gdziej sprawdzać ceny materiałów budowlanych, chodzi o to by były dobrej jakości nie zawsze przecież taniej to lepiej , choć o cenę też chodzi. Gdzie kupowaliście czy jesteście zadowoleni. Czeka mnie zakup gazobetonu, cementu w sumie dużo elementuów na surowy. Z góry dzięki za pomoc.

ps. Buduję się w Murowańcu pod Bydgoszczą

My część materiału kupowaliśmy w Betorze na Ołowianej, część w hurtowni w Cielu. Mieliśmy niezłe warunki, choć pewnie można wystarać się o lepsze. Ale budowaliśmy z ceramiki, więc materiał zupełnie inny.

Bardzo chętnie odkupimy używany garaż blaszany 3x5, jeśli może macie namiar na kogoś kto chce taki sprzedać bardzo proszę o kontakt

Mamy na działce blaszaną budkę, w której kiedyś był warzywniak. Wymiary chyba zbliżone. W niedługim czasie chętnie się tego pozbędziemy, ale jakość tegoż nie jest rewelacyjna, więc proponuję przyjechać i obejrzeć. Oddamy za free... No, może być za pudło dobrych czekoladek ;)

Potrzebujemy dużą ilość gwoździ pierścieniowych 7 cm na deskowanie dachu (ok. 100 kg a może więcej). Będę wdzięczna jak ktoś podpowie, gdzie można w miarę tanio kupić takie gwoździe?

Sprawdźcie Hurtownię "LAR - STALODROG" na Pięknej 13. Powiedzą Wam cenę kilograma przez telefon. Wszystkie śrubki i takie tam, tam wychodziły nam najlepiej.

Gość OtoKero
Dakota, Gacuś - dzięki serdeczne!

Na Żeglarskiej okazuje się być najtaniej, ocynkowane 5,40 za 1kg :D

A to ciekawe.

Ja zapytałem ich tel. 052 5183161 i usłyszałem 5,16 ale netto a to daje 6,3 brutto:-)

Wygląda na to, że działają niezupełnie uczciwie i podają ceny netto zamiast brutto.

Witam,

Po 5,5 miesiącach (dokladnie to po 169 dniach) otrzymałem decyzje o warunkach zabudowy. No mają tempo w Białych Błotach.

Teraz chyba najprzyjemniejszy element tej zabawy - wybór projektu.

Poruszałem kiedyś temat POŚ i we wniosku nie pisałem o szambie tylko o POŚu. Jakież dzisiaj miłe zaskoczenie jak w WZ napisano, że mogę POŚ zrobic lub szczelne szambo. Ogólnie radocha jak nie wiem.

Pozdrawiam.

Dakota, Gacuś - dzięki serdeczne!

Na Żeglarskiej okazuje się być najtaniej, ocynkowane 5,40 za 1kg :D

A to ciekawe.

Ja zapytałem ich tel. 052 5183161 i usłyszałem 5,16 ale netto a to daje 6,3 brutto:-)

Wygląda na to, że działają niezupełnie uczciwie i podają ceny netto zamiast brutto.

Rzeczywiście coś nie tak, bo facet potwierdził, gdy spytałam czy to cena brutto.

Może podniósł cenę, jak poczuł wzrost zainteresowania (?) :wink: 8)

Ewentualnie kto podpowie gdziej sprawdzać ceny materiałów budowlanych, chodzi o to by były dobrej jakości nie zawsze przecież taniej to lepiej , choć o cenę też chodzi. Gdzie kupowaliście czy jesteście zadowoleni. Czeka mnie zakup gazobetonu, cementu w sumie dużo elementuów na surowy. Z góry dzięki za pomoc.

ps. Buduję się w Murowańcu pod Bydgoszczą

Ja większość materiałów biorę z Tombudu w Osielsku i jestem bardzo zadowolona. Przede wszystkim jest super miła i bezproblemowa obsługa, ceny przyzwoite i zwykle wszystko mają. Polecam z czystym sumieniem. Niektóre materiały kupowaliśmy w Cegpolu - też ok. Z osielskim Wodanem mam jednak marne doświadczenia.

mkaffe, ten swiat drewna, to gdy ci robili to bylo tak ze syn-od biznesu, ojciec-luzak z chlopakami sobie montowal schody ;)

tak pytam bo ciekaw jestem czy cos u nich sie zmienilo... ;)

ja tez jestem z nich zadowolony, a moje schody wkleili na swoja strone i maja w katalogu ;) tylko ze zauwazam kreski / starta farbe na krawedziach stopni... myslalem ze to bardziej trwale... drewno - jesion...

Nie ukrywam, że licze tu szczególnie na forumowego kolegę Gacka ;-)

pozdrowienia

Jako wywołany do tablicy powiem tak ,szkoda że został oświetlony jasnym światłem , jeżeli jeszcze żyje to trzeba by go umieścić w jakieś wilgotne ciemne i chłodne miejsce np w grocie piwnicy ziemiance itp w której byłaby temperatura od 0-8 stopni a sam sobie poradzi . Jeżeli nie ma w okolicy warunków żeby go w takie miejsce przenieś to proponowałbym zawiadomić organizacje które zajmują się ochrona nietoperzy . Oni na pewno pomogą . Do tych organizacji nalezą "Bocian" , "Pro Natura", "Salamandra" .

Pozdrawiam

Gacek- ale sie spisałeś :D

Ale to do Ciebie podobne;))))

kochani

pytanie z innej beczki

mój znajomy chce rozbudowac dom na niewielkiej działce w Bydgoszczy, macie może kogoś znajomego- jakiegoś kierbuda- praktyka z zacięciem projektanckim, który mógłby doradzić pare praktycznych rozwiązań,( są tam pewne ograniczenia, trzeba by było zobaczyć czy można coś nadbudować na górę, czy ewentualnie z boku, znajomy jest laikiem w tych kwestiach, trzeba by go "wesprzec" jakimś fachowym okiem. Podacie jakieś namiary?? pls :lol:

pozdrawiam

Dopisuje sie do grupy osob budujacych systemem gospodarczym :o

Nici z domu z gotowych sician - firma przysłała wycene i niestety... okazało sie ze cena jest zalezna od kursu euro bo siany powstaja w fabryce w Niemczech a euro poszlo mocno do gory.

Jutro jade rozmawiac z murarzem- mial przygotowac wycene i kosztorys, kurde ja sie nawet targowac nie umiem.

Bardzo prosze - jezeli ma ktos namiary na sprawdzona ekipe (murarzy) - przyslijcie mi.

No i kierownik budowy mi potrzebny ale nie taki co tylko dziennik uzupelnia. Rozumiem, ze tacy co sie bardziej interesuja budowe biora wiecej?? Tak słyszałam.

A i we wtotek jade na targi budowlane do Poznania- moze komus cos sprawdzic??

moja ekipa murarska chyba juz nie istnieje - wiec namiarow nie podam

bonart - tak mniej wiecej to jest nadal - z tym ze Pan Syn u mnie montowal z pracownikiem schody osobiscie. Pan Ojciec byl na poprawkach - tzn uzupelnic grzybki - tak jak piszesz - luzak. Zreszta obaj. I bardzo sympatyczni :)

A w katalogu ktore to Twoje schody?? Jaki numer?

A my mamy odbior budynku. Yupiiiiii Budowa zakonczona