CitroCerber 07.02.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Niechcący wysłałam 2 razy. Zawiesiła mi się strona, nadusiłam drugi raz wyślij, bo myślałam, że nie przeszło i tyle. Nie rozumiem tej złości. A j tam od razu złość Masz do dyspozycji przycisk "edytuj", którym możesz usunąć zawartość "duplikatu" i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celdom 07.02.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Ludzie, widze ze zimowy brak slonca na humorki mocno wplynal I to tez sie tyczy innych dyskusji na tej stronie... Usmiechnijcie sie, pomyslcie ile osob ma to szczescie ze sie buduje czy wybudowalo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 07.02.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Zeby nie bylo bo wlasnie wychodze na gUpia... Mam nadzieje, ze nie odbierasz mojej wypowiedzi zaczepnie, jesli tak to przepraszam. Poprostu ja swoj plan zagospodarowania znalem dobrze, bo pod ten plan zlecalem adaptacje projektu. Wazne, ze twoj architekt wie o co c'mon i zrobi wszystko tak, zebys pozwolenie dostala Pozdrawiam, Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 07.02.2009 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Raczej nie, bo urzędy sobie kasują za wykonanie ksero tego dokumentu Ja swoj plan zagospodarowania jako uchwale rady gminy sciagnalem bez problemu ze strony szubinskiego BIPu. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celdom 07.02.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Nie Michal, jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djanya 07.02.2009 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Kochani czy jak zawioze rzuty projektu (wersja demo- nie wiem co jeszcze sie przyda) do hurtowni z materiałami budowlanymi to policza mi ile czego trzeba i zrobia wycene? Czy musze podac sama konkretna liczne i wtedy oni podaja cene?? Kto Wam liczył ile czego potrzeba? Kierownik, wykonawca, czy sami? Pyt nr 2 Do projektu mam kosztorys - słyszałam o tym, ze sume koncowa nalezy zrobic X2 jak bylo u Was?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchab 08.02.2009 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Do hurtowni to polecam jechać właśnie z kosztorysem. Jeżeli jest on dobrze wykonany to poza danymi finansowymi powinien zawierać dane ilościowe dot. potrzebnych materiałów. Jeżeli chodzi o to jak się kosztorys ma do rzeczywistości... to dużo zależy od tego kiedy został on wykonany. Np. mój był wykonany (zaktualizowany) w 3 kwartale 2006 i ni jak się miał do rzeczywistości z połowy roku 2007 gdy rozpoczynaliśmy budowę... ale żeby tak od razu kosztorys x 2 mnożyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 08.02.2009 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Ja swoj plan zagospodarowania jako uchwale rady gminy sciagnalem bez problemu ze strony szubinskiego BIPu. Mój plan zagospodarowania niestety powstał przed okresem "cyfryzacji" dziennika urzędowego i niestety nie ma go na stronie - więc Ty masz luksus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 08.02.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 No to czekam niecierpliwie Wklejam zdjęcia skrzynki: http://images46.fotosik.pl/59/b133890eb3ffd086med.jpg http://images50.fotosik.pl/59/b9aa8a842bb759b2med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 08.02.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 czy jak zawioze rzuty projektu (wersja demo- nie wiem co jeszcze sie przyda) do hurtowni z materiałami budowlanymi to policza mi ile czego trzeba i zrobia wycene? W moim przypadku ilosc zamawianych materialow to byla wypadkowa wlasnych obliczen w oparciu o projekt i doswiadczenia innych, oraz wskazowki majstrow. Chociaz w temacie np. kominow czy pokrycia dachu mysle, ze hurtownie spokojnie pomoga. Bardzo czesto cos trzeba bylo domawiac, wiec najlepiej miec taka hurtownie, gdzie transport jest tani i cos moga zawsze podrzucic "po drodze" Do projektu mam kosztorys - słyszałam o tym, ze sume koncowa nalezy zrobic X2 jak bylo u Was?? Mysle, ze to realne: ponozyc x1,5 albo x2. Nawet jesli kosztorys domu jest w miare aktualny, to nie uwzglednia kosztow, ktore i tak trzeba poniesc: ogrodu, ogrodzenia, wyposazenia domu, a jesli chodzi o wykonczeniowke to i tak bedziesz chciala cos lepszego, niz przewiduje kosztorys projektu Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 08.02.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Do projektu mam kosztorys - słyszałam o tym, ze sume koncowa nalezy zrobic X2 jak bylo u Was?? Mysle, ze to realne: ponozyc x1,5 albo x2. Nawet jesli kosztorys domu jest w miare aktualny, to nie uwzglednia kosztow, ktore i tak trzeba poniesc: ogrodu, ogrodzenia, wyposazenia domu, a jesli chodzi o wykonczeniowke to i tak bedziesz chciala cos lepszego, niz przewiduje kosztorys projektu W przypadku naszego projektu pracownia aktualnie wycenia wybudowanie tego domu z wykończeniem na 360 tys. netto. Powiem tak, my wydaliśmy tak mniej więcej tę kwotę i jesteśmy dokładnie przed etapem wykończenia domu. Zostało nam do zrobienia ocieplenie w środku, na zewnątrz, płytki, malowanie, kominek, schody, zabudowa kuchni, biały montaż i armatura, ogrodzenie, zagospodarowanie terenu, pewnie coś jeszcze, czego nie wymieniłam. Czyli nadal do wydania cała masa kasy. A w kosztorysie jest parkiet w cenie... jakieś 20 zł/m2 ???? I drzwi wewnętrzne w komplecie, chyba po 300 zł... Takim cenom to chyba nawet markety budowlane nie dałyby rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 08.02.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 I drzwi wewnętrzne w komplecie, chyba po 300 zł... Takim cenom to chyba nawet markety budowlane nie dałyby rady. Dałyby radę - najtańsze z MDFu + ościeżnica powinny zmieścić się w tej kwocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 08.02.2009 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 mkkafe, namierzyliscie kogos sensownego od tynkow? Ja niestety nikogo jeszcze nie mam, ludzie jak slysza o mineralnym lekkim bezposrednio na mur, to sie chyba boja. Moze tez ktos inny poleci ekipe do tynkow zewnetrznych? Michal ja chyba mowie pass chca sporo kasy, nie mam pewnosci ze bedzie dobrze, jak mowisz - malo kto ma pojecie o 1W my na 90 % bedziemy samodzielnie obkladac budynek pseudo-kamieniem elewacyjnym.Bedzie oczywiscie drozej, ale licze ze trwalsze, ze piekniejsze - nie mam watpliwosci.Robota prosta - bo wlasnie maz skonczyl na probe obkladac oscieznice. Tylko prawdopodobnie bedziemy to robic przez 2-3 lata (kasa!!) dyjana - nam ilosci potrzebnych materialow podawal wykonawca. Opcja 2 - wyliczalismy sami MalaR - a jak z kalorycznoscia peletow? Czy mozesz powiedziec na ile dni wystarcza worek/worki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 09.02.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Kryzys gospodarczy nie jest "dobrem" wszech i ogólnie panującym z nadania przez kogokolwiek czy cokolwiek. Kryzysem można w gospodarce nazywać brak pracy - widocznie budowlańcy jeszcze takowego braku pracy nie doświadczają zatem szukanie obniżek cenowych za ich usługi jest jakoby bez uzasadnienia:-) Rozbieżność cenowa na dzisiaj jest duża jak we wszystkich branżach. Ja nie szukam obniżek - ja szukam ekipy ze "zrównoważonym" cennikiem np. gugx podał w jednej z sensownych wycen kwotę 4500 za wykonanie stropu - ja dostałem ofertę na strop filigran za 9000 (sama robocizna)... a wycenę filigranu już masz bo jak co to Baupol wprowadził promocyjne ceny, może lepiej wyniesie Ciebie nawet terriva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 09.02.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 zapomniałam o kontakcie 505049454 tylko zaznacz że z forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 09.02.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 I drzwi wewnętrzne w komplecie, chyba po 300 zł... Takim cenom to chyba nawet markety budowlane nie dałyby rady. Dałyby radę - najtańsze z MDFu + ościeżnica powinny zmieścić się w tej kwocie A chciałbyś mieć takie drzwi u siebie w domu? No ale masz rację, to akurat dałoby radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 09.02.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 A chciałbyś mieć takie drzwi u siebie w domu? No ale masz rację, to akurat dałoby radę No raczej wybrałbym trochę droższe - ale dyskutowaliśmy "czy się da" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 09.02.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 a wycenę filigranu już masz bo jak co to Baupol wprowadził promocyjne ceny, może lepiej wyniesie Ciebie nawet terriva Byłem u nich jakiś czas temu i przy dwóch stropach to było około 65zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel__yac 09.02.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Do projektu mam kosztorys - słyszałam o tym, ze sume koncowa nalezy zrobic X2 jak bylo u Was?? Wiecie co mnie najbardziej wkurza w tych wycenach do projektów robionych przez pracownie? Że biedny laik, który chce wybudować dom, a nie ma o tym zielonego pojęcia, zagląda sobie do takiego kosztorysu, patrzy na początek i widzi: bloczki, zbrojenia, cement... gdzieś tam pośrodku strop, więźba, zagląda na koniec: drzwi, parkiet, płytki, zabudowa kuchni... I myśli sobie: super! Dołożę trochę do tych płytek, może trochę do zabudowy kuchennej, stać mnie na to! Buduję! A potem się okazuje, że w kosztorysie nie ma... bagatela!... np. instalacji! Dla niektórych to oczywiste, że nie ma. Ale dla sporej części osób przymierzających się do budowy oczywiste jest, że kosztorys powinien zawierać wszystko. A niestety nie zawiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 09.02.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Dla niektórych to oczywiste, że nie ma. Ale dla sporej części osób przymierzających się do budowy oczywiste jest, że kosztorys powinien zawierać wszystko. A niestety nie zawiera. Weźmy np "kosztorys" mojego projektu: http://www.studioatrium.pl/res/005/kos_005.xls u góry napisali "Arkusz kalkulacyjny nie uwzględnia instalacji." - ale podejrzewam, że nie wszystkie taki napis posiadają a już na pewno, żadna z orientacyjnych wycen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts