Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W warunkach zabudowy rzeczywiœcie jest okreœlone, że nachylenie połaci ma wynosić 45 stopni z tolerancjš +-10 stopni. Wiem , że z 8 działek które były na sprzedaż poszło 7. Razem z nami budowę rozpoczyna na pewno jedna rodzina. Mam nadzieje, że wyłoni się też kilka innych, bo wtedy media podłšcza nam szybciej....Nadzieja... :D

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

TASIJA

W temacie ogrzewania przerabialiśmy wszystko.

Pracuję w ogrzewaniu więc starałem się wszystko przekalkulować.

Proponuję tak:

zapytać w niedzielę paru sąsiadów ile zapłacili za:

- LPG Ci co mają LPG ? powiedzmy styczeń i cała zima

- olej .........

- lpg + kominek z płaszczem

- eko groszek

- ...

Znajdziesz ich bez problemu, a ludzie przeważnie są mili i chętnie chwilę pogadają.

Moim zdaniem, plus moich dwóch znajomych, którzy pompę ciepła mają (głębinową) pompa się nie opłaca przy 140 m2. Koszty prądu, przygotowanie cwu, sama ekploatacja (jedna z tych pomp zaszlamia się). Jeden ma w całości podłogówkę, drugi układ mieszany. Nie znam nikogo osobiście z GWC więc tutaj nie wiem.

Ja w każdym razie tak zrobiłem plus jakieś kalkulacje i fakty są dość brutalne.

Pozostają dwie opcje:

LPG + kominek z płaszczem wodnym

eko-groszek

Obie niewygodne. Kominek trzeba zasilać praktycznie ciągle. Kocioł na eko groszek raz na trzy, cztery, pięć dni.

Tona węgla 370 zł., 420 zł. workowany, więc w białych rękawicach można działać ;) kocioł powiedzmy 7 tys., pełna automatyka z cwu.

My w każdym razie 100% węgiel. Liczę na to, że w takie mrozy miesięcznie nie wybulę więcej jak 350 zł. Domek 120 m2.

Napiszcie Ci co już mieszkają czym ogrzewacie i ile to kosztuje?

Pozdrawiam

PS. Dziś mam odebrać pozwolenie na budowę! :D

Ceny potrzebne, albo ja ich nie widze :(

Sam ostatnio robiłem wyceny okien.

Sprawdź BUDROP na Nakielskiej 45. Ceny bardzo dobre. Sam szukam okien z szybą P2 o okuciami anty wlam. dwostronnie zloty dab. Uwazam, ze ich jakosc jest OK. Trzeba sie przejść o potrzaskać troszkę u nich oknami. A może ktoś ma od nich okna.... ciekawe jak się używają?

hej

uzupełniłam ceny do ofert na okna plik Excella

Obstawiam KONSPO, cena średnia, a VEKA + WH to dobre połączenie.

hej

Witam.

A'propos pieca i paliwa. Warto sprawdzić jakie są warunki zabudowy, nie wszędzie można np. opalać węglem :-? .

W.

To fakt. Tego trzeba się upewnić.

Ja w każdym razie już do pozwolenia wrzuciłem "kotłownia ekologiczna na paliwo stałe" plus załączony stosowny certyfikat potwierdzający ekologicznośc kociołka.

Hej.

lucyperek!

Odsłuchałem wiadomość(w dziwnych i tajemniczych okolicznościach straciłem zasięg :lol: ). Ale ja nie mam Twojego numeru!!! :roll: - po ostatnim telefonie, w natłoku moich połączeń nie wiem który przykleić do Szanownego LUCYPERKA. A temat raczej nie jest do wałkowania za pomocą kolejnych postów. :-?

Daj znać.

W.

Witam.

A'propos pieca i paliwa. Warto sprawdzić jakie są warunki zabudowy, nie wszędzie można np. opalać węglem :-? .

W.

To fakt. Tego trzeba się upewnić.

Ja w każdym razie już do pozwolenia wrzuciłem "kotłownia ekologiczna na paliwo stałe" plus załączony stosowny certyfikat potwierdzający ekologicznośc kociołka.

To prawda. W Murowańcu można tylko zastosować następujące ogrzewanie:

1. Gazowe

2. Olejowe

3. Elektryczne

4. Inne ekologiczne (gdzie można podczepić ekogroszek, ale tradycyjny na węgiel już odpada)

... ja zdecydowalem się jednak na gaz + kominek z plaszczem i wlasnie robie wyceny mojej instalacji.

Syfon8 podobno masz jakies wejścia :lol: :lol: )

Aguś żono Facia jak byliście u nas nie zdązyliśmy nawet dlużej pogadać. Mam nadzieje ze będzie jeszcze okazja :lol: :lol:

TASIJA fajnie wyglądają te Wasze krokwie. Faktycznie bardzo podobne do naszych. :D

Wg zdjęć widzę :o :o , że macie solidnie postawione ściany. U mnie trochę jest prześwitów na wylot (pewnie zauważyliście). Podobno nie musze się tym martwić ... przyjdą tylki, ocieplenie na zewnątrz

... ale i tak mnie to drażni i coś jeszcze z tym zrobię. :x :x

Alex jaki plan dzialania na najbliższe tygonie??