mkkafe 15.08.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 za to skasował jak za zboże za izolacje i plasyfikatory do cementu na podłogówkę, no przy rozliczeniu można się zdziwić ja izolację maiłem swoją a pozostałe elementy: - "wiórki" 2zł za m2 - plastyfikator - 2zł za m2 ja niestety nie pamietam cen - ale te rzeczy u pana K. byly w miare..powalil mnie jak pisalam cement i tasma A odn ziemi - chyba CitoCerber zrezygnuje - bo koszt transportu i zaladunku wychodzi tak samo jak za ciemna ziemie z wykopow...albo nawet wiecej, bo lacznie 350 zl...szkoda, przepraszam za zawracanie gitary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 16.08.2009 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 A odn ziemi - chyba CitoCerber zrezygnuje - bo koszt transportu i zaladunku wychodzi tak samo jak za ciemna ziemie z wykopow...albo nawet wiecej, bo lacznie 350 zl...szkoda, przepraszam za zawracanie gitary OK - nie ma sprawy, chyba gdzieś po okolicy rozgarnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 16.08.2009 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 słuchajcie, a ja do Was z nietypowym pytaniem. Poszukuję kontaktu z jakimś policjantem z Bydgoszczy takim z kilkuletnim stażem (nic nie przeskrobałam ) Czy ktoś pracuje w tej formacji albo ma tam rodzinę, kolegę, z kóym mogłabym pogadać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_partner 17.08.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 w sprawie posadzek polecam Marcin 603-055-229z powołaniem się na elektryka Mariusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_PiotR_ 18.08.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Witam poszukuję namiarów na ekipę od elewacji. Pomożecie? poszlo na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4slawek 18.08.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Mamy do wydania abisynkę. Używana, ale działa. Oraz hydrofor, którego używaliśmy do zaciągnięcia wody ze studni. Plastikowy pojemnik na wodę jest nieszczelny, ale może ustrojstwo tak czy inaczej komuś się przyda? U nas zajmuje tylko miejsce. Te dwie rzeczy oddamy zupełnie za free, a za rozsądną cenę - budowlaną skrzynkę elektryczną bez licznika. Zdjęcia skrzynki zamieszczaliśmy wcześniej na forum. Chętnie przyjmę, jesteśmy w trakcie budowy. Proszę o kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 19.08.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Ciagle jeszcze zbieram papiery i kasę na fundamenty ale zastanawiam się czy jeśli dozbieram wszsytko do pazdizernika/listopada to czy zrobić fundament czy odczekać do wiosny i zacząć z kopyta wszystko. Mój szef ekipy- znajomy budowlaniec radzi zacząc teraz bo podobno przez zimę osiądzie i nie będzie niespodzianek (pęknięć na ścianach) ale gdiześ czytałam że raczej nie zostawia się fundamentów na zimę bo trudno dobrze zabezpieczyć przed wilgocią czy coś takiego. Napiszcie bo temat pali i jeszcze napiszcie kto wam robił projekt przyłączy energetycznego, wodno-kan? pozdrawiam (szczególnie sąsiadów pap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 19.08.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Ja zdecydowanie robiłbym fundamenty przed zimą.Kwestia zabezpieczania przed wilgocią na jedną zimę to temat wydumany. Ważne by beton uzyskał właściwe parametry tzn. aby "stygł" odpowiednio długo czyli ok 28 dni bez obciążania go. I co ważne także to, to aby w tym czasie kiedy jeszcze nie wysechł nie "ściął" go mróz. Jeśli wyschnie a następnie napije się wody ponownie to mróz niewiele może mu zaszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 19.08.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 czyli październik albo wczesny listopad są teoretycznie (bo nikt nie wie jak to będzie z pogodą) ok. Czytałam i czytałam na forum wiele wątków i mówia żeby nie jak już to żeby nie lać ławy. Albo jak lać to zasypać potem metrem piachu????? hmmmm. Z tym odleżeniem to ważne, a wiosną możnaby ruszyć z kopyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4slawek 19.08.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Mamy do wydania abisynkę. Używana, ale działa. Oraz hydrofor, którego używaliśmy do zaciągnięcia wody ze studni. Plastikowy pojemnik na wodę jest nieszczelny, ale może ustrojstwo tak czy inaczej komuś się przyda? U nas zajmuje tylko miejsce. Te dwie rzeczy oddamy zupełnie za free, a za rozsądną cenę - budowlaną skrzynkę elektryczną bez licznika. Zdjęcia skrzynki zamieszczaliśmy wcześniej na forum. Wielkie dzięki, ładny domek macie !!! Życzę wszystkiego najlepszego dla Was i dla maleństwa !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4slawek 19.08.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 czy zrobić fundament czy odczekać do wiosny Jeśli masz już jakieś srodki finansowe to radziłbym zaczynać - jak ruszysz to już jakoś pójdzie, a jeśli masz jeszcze trochę czasu i chęci do takich prac to taniej Cię wyjdzie. Co do zasypywania - u nas fundamenty i część ścian (do wys. 2m) stała nie zasypana do wiosny (zasypane były tylko ławy). Na wiosnę robiliśmy ich izolację i ocieplenie. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4slawek 19.08.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 kto wam robił projekt przyłączy energetycznego, wodno-kan? Jeśli chodzi o prąd - przyłącze składa się z 2 części : od słupa do ZK (tą część robi energetyka) i od ZK (zakończenia kablowego) do budynku. U mnie Enea zleciła wykonanie 1 części firmie X. Podczas podpisywania dokumentów z firmą X spytałem się ich czy nie zrobiliby 2 część - mojej. Zgodzili się i było b. tanio. Musiałem złożyć tylko kilka podpisów a oni przy okazji uzgadniania swojej 1 części (enei) uzgodnili w starostwie także moją. 2 pieczenie na 1 ogniu . Co do wod.-kan to projekt robił nam architekt ten od domu. Za ten projekt branżowy, architekt nie wziął dużo (znajomy), ponieważ robił projekt domu . Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 20.08.2009 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 czyli październik albo wczesny listopad są teoretycznie (bo nikt nie wie jak to będzie z pogodą) ok. Czytałam i czytałam na forum wiele wątków i mówia żeby nie jak już to żeby nie lać ławy. Albo jak lać to zasypać potem metrem piachu????? hmmmm. Z tym odleżeniem to ważne, a wiosną możnaby ruszyć z kopyta. W naszym regionie głębokość przemarzania jest znacznie niższa. Wodę "ciągniemy" na głębokości 1,8m a to oznacza, że nawet w ekstremalnych mrozach nie może zamarznąć. Zasypywanie ław dwu metrową warstwą piachu wymyślił chyba jedynie złośliwiec. Nie słuchaj bzdur tylko rób co masz robić. Bardzo skutecznym izolatorem przeciwmrozowym jest zwyczajna folia jaką można przykryć ławy i aby jej wiatr nie zerwał przyprószyć piaskiem miejscami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 20.08.2009 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 My zaczynaliśmy budowę w połowie października i ciągnęliśmy powoli przez całą zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 20.08.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 kto wam robił projekt przyłączy energetycznego, wodno-kan? Jeśli chodzi o prąd - przyłącze składa się z 2 części : od słupa do ZK (tą część robi energetyka) i od ZK (zakończenia kablowego) do budynku. U mnie Enea zleciła wykonanie 1 części firmie X. Podczas podpisywania dokumentów z firmą X spytałem się ich czy nie zrobiliby 2 część - mojej. Zgodzili się i było b. tanio. Możesz mi dać namiar na tą firmę na priv? My podpisaliśmy umowę z enea, teraz czekamy aż nam ją przyślą i mamy wpłacic pierwszą ratę. Nic nam nie mówili o projektach itd. może dlatego że nie pytaliśmy... ale powinni zakładać ze ludzie się na tym nie znają... dzięki pap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 20.08.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 W naszym regionie głębokość przemarzania jest znacznie niższa. Wodę "ciągniemy" na głębokości 1,8m a to oznacza, że nawet w ekstremalnych mrozach nie może zamarznąć. Zasypywanie ław dwu metrową warstwą piachu wymyślił chyba jedynie złośliwiec. Nie słuchaj bzdur tylko rób co masz robić. Bardzo skutecznym izolatorem przeciwmrozowym jest zwyczajna folia jaką można przykryć ławy i aby jej wiatr nie zerwał przyprószyć piaskiem miejscami. Przeczytałam na forum że trzeba wylać do 30 dni przed mrozem czyli we wrześniu- niemożliwe, wrzesień jest już prawie. Nasz fachowiec mówi że nawet w listopadzie możemy próbować zalać. Bałam sie trochę ale jak mówicie że może być ok to chyba tak zrobimy- jeśli papiery nie nawalą. Aha jeszcze jedno- jak to jest ze studnią? trzeba projekt, pozwolenie? skąd wiedzieć gdzie kopać? kopać czy wiercić? - w Przyłękach jest piach. pozdrawiam i dzięki za rady- będę tu teraz często więc się przygotujcie na lawiny 'głupich' pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 20.08.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 My zaczynaliśmy budowę w połowie października i ciągnęliśmy powoli przez całą zimę. nastka, pooglądałam sobie twój dziennik bardzo mi sie podoba twój domek na zewnątrz i w środku- najbardziej chyba schody! właśnie miałam pisać do ciebie o namiar na firmę i koszt ale poczytałam dziennik do końca i już wszystko wiem pozdrawiam pap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 20.08.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Na studnię płytszą niż 30m nie trzeba żadnych pozwoleń, tylko póżniej przy inwentaryzacji geodezyjnej trzeba ją nanieść na mapkę. nastka, pooglądałam sobie twój dziennik bardzo mi sie podoba twój domek na zewnątrz i w środku- najbardziej chyba schody! Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meehowy 20.08.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Przeczytałam na forum że trzeba wylać do 30 dni przed mrozem czyli we wrześniu- niemożliwe, wrzesień jest już prawie. Nasz fachowiec mówi że nawet w listopadzie możemy próbować zalać. Bałam sie trochę ale jak mówicie że może być ok to chyba tak zrobimy- jeśli papiery nie nawalą. Popatrz na daty pierwszych zdjec z mojej stopki. Zaczelismy 10 listopada - lawy, sciany fundamentowe byly wznoszone w grudniu. Owszem, sam kierbud nie ukrywal, ze jest pewne ryzyko, ale sledzilismy prognozy pogody i zalewania byly planowane na cieplejsze dni (pow. 5 st.). Wg kierbuda najwazniejsze byly pierwsze 2 doby wiazania betonu, potem mogla temperatura spadac. Powierzchnie swiezo zalane (lekko zwiazane) byly zabezpieczane papa. Konsultuj wszystko z kierbudem, jesli nie jest tylko "slupem" Aha jeszcze jedno- jak to jest ze studnią? trzeba projekt, pozwolenie? skąd wiedzieć gdzie kopać? kopać czy wiercić? - w Przyłękach jest piach. A co to ma byc za studnia? Pitna docelowa? Ja taka wiercilem na 24m. Projekt ani pozwolenie nie jest potrzebnie. Teoretycznie nalezy zrobic zgloszenie, ale ja o tym zapomnialem (jak rowniez inwentaryzacja powykonawcza tego nie uwzglednila). Nadzor budowlany sie przyczepil podczas robienia odbioru, ale zalatwilem temat przez naniesienie studni "po fakcie" przez firme, ktora robila inwentaryzacje. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 20.08.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Nic nam nie mówili o projektach itd. może dlatego że nie pytaliśmy... ale powinni zakładać ze ludzie się na tym nie znają... Proste: wy się nie zapytaliście. Oni nic sami od siebie nie powiedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts