Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wygrał SOLBET! Można wiedzieć jaką grubość wybraliście? Czy jesteście zadowoleni?

Nośne 24, na pięterku działowe 12. Do tego styropian 12.

Zadowoleni jesteśmy tak normalnie bez fajerwerków, bo jakoś nie jestem emocjonalnie z nimi związany. :D W całym procesie budowlanym żadnych przykrości nie sprawiły. Co prawda aktualnie SOLBET ma w ofercie 42 i teraz to bym się zastanowił czy nie lepiej postawić jednowarstwową a powód jest dosyć prozaiczny - wkurzał i nadal wkurza mnie (pomimo że sam tak mam :-? ) głuchy odgłos przy puknięciu w ścianę, od razu chodzi mi po głowie myśl jaki ten tynk na styropianie jest cieniutki i co będzie jak mój starszy syn walnie z nogi w niego piłką albo młodszy urwis postanowi zatrzymać się na nim rowerkiem :o . Nie wróżę mijej elewacji w rejonie operowania synów wiecznej młodości. :lol: I dlatego teraz najchętniej wziąłbym 42 i miał podobne rozterki w nosie! 8) Ale i tak jest super. Póki co żadnych tajemniczych wgłębień na elewacji nie namierzyłem (co prawda minęła dopiero zima jak mieszkamy i zbliża się upragniona wesoła wiosna i dalej dzikie lato! Oj będzie się przed domem działo!!! :D )

Jeszcze co do zadowolenia, przy rozterkach POROTHERM czy SOLBET, może to głupie :oops: ale zastanawiałem się jak będzie z mocowaniem kilku czasem dosyć masywnych elementów wystroju do ściany która w środku "jest pusta", czy to się utrzyma, przy SOLBECIE takich problemów nie miałem. Zresztą wydaje mi się że SOLBET jako rodzaj materiału jest dużo praktyczniejszy pod kątem wykonywania wszelakich prac instalacyjnych.

W.

TASIJA :D ale :D mnie :D zaskoczyłaś :D

Dziękuję :lol: Tobie :lol: Bardzo :lol: za pamięć :D :p :lol:

Tylko nie pytajcie się które!!!

PS. Jak już wiecie jestem BARAN!

Wszystkiego naj..., naj..., naj... i domku szybko i bez kłopotów :)

życzą wieczna panienka z barankiem

alex DZIĘKUJĘ BARDZO ZA ŻYCZENIA :D :) :lol:

Oby się spełniły.

Wygrał SOLBET! Można wiedzieć jaką grubość wybraliście? Czy jesteście zadowoleni?

Nośne 24, na pięterku działowe 12. Do tego styropian 12.

Zadowoleni jesteśmy tak normalnie bez fajerwerków, bo jakoś nie jestem emocjonalnie z nimi związany. :D W całym procesie budowlanym żadnych przykrości nie sprawiły. Co prawda aktualnie SOLBET ma w ofercie 42 i teraz to bym się zastanowił czy nie lepiej postawić jednowarstwową a powód jest dosyć prozaiczny - wkurzał i nadal wkurza mnie (pomimo że sam tak mam :-? ) głuchy odgłos przy puknięciu w ścianę, od razu chodzi mi po głowie myśl jaki ten tynk na styropianie jest cieniutki i co będzie jak mój starszy syn walnie z nogi w niego piłką albo młodszy urwis postanowi zatrzymać się na nim rowerkiem :o . Nie wróżę mijej elewacji w rejonie operowania synów wiecznej młodości. :lol: I dlatego teraz najchętniej wziąłbym 42 i miał podobne rozterki w nosie! 8) Ale i tak jest super. Póki co żadnych tajemniczych wgłębień na elewacji nie namierzyłem (co prawda minęła dopiero zima jak mieszkamy i zbliża się upragniona wesoła wiosna i dalej dzikie lato! Oj będzie się przed domem działo!!! :D )

Jeszcze co do zadowolenia, przy rozterkach POROTHERM czy SOLBET, może to głupie :oops: ale zastanawiałem się jak będzie z mocowaniem kilku czasem dosyć masywnych elementów wystroju do ściany która w środku "jest pusta", czy to się utrzyma, przy SOLBECIE takich problemów nie miałem. Zresztą wydaje mi się że SOLBET jako rodzaj materiału jest dużo praktyczniejszy pod kątem wykonywania wszelakich prac instalacyjnych.

W.

amj2 dziękuję za Twoje uwagi. Generalnie chcieliśmy ścianę 42 cm, ale ja od kilku dni się waham czy na pewno będzie ciepło! A ty jeszcze piszesz o styropianie i elewacji.

Facio nie cierpi styropianu.Już sama nie wiem. Suma sumarum ściana warstwowa wyszłaby taniej. na 100 %.

AGA Serdeczne życzonka :D duzo słonka :D murarza solidnego :D i domku przepięknego :D

składa WAGA (dlatego tak ciężko podejmuje mi się decyzje, póki nie jest szala na równi...... :-? )

amj Jazda samochodem w tej mgle rzeczywiście koszmarna, szczególnie na tej krętej drodze!!! Miałam wrażenie że nie wiemy na co za chwilę wpadniemy!!

Mam murarzy ale jest problem z wodą. Wójt mówił " nie ma problemu, tydzień i woda będzie". Specjalnie przyjechałam na to spotkanie i :D zadowolona wróciłam do domu. Tydzień minął i słyszę " no...w tym roku będzie..." Ale :o ja wzięłam kredyt...no to telefon do kierownika zakładu Usług komunalnych...i za dwa tygodnie powinnam mie wodę... :roll: Zobaczymy!!!!!

Chyba zostaniemy przy SOLBECIE. Martwią mnie te dziurki w Porothermie no i nie wiem czy warto ponosic większe koszty??[/b]

amj2 ocieplaliście swój dom styropianem. Czy na tę chwilę jesteście w stanie powiedzieć ile kosztował 1 m2 ocieplenia (tzn. styropian i potrzebne dodatki + elewacja) z robocizną.

W kosztorysie wykonawcy pamiętam miałem ogólnikową pozycję pt. Elewacja. Zabij nie pamietam za ile to było a tym bardziej nie kojarzę ile do kupy było m2... :-? Sorki :lol: Niestety nie byłem zbyt skrupulatnym inwestorem... :oops: Jak się dogrzebię w papierach to dam znać.

W.

Ps.

Numer z podłączeniem grzejników w bloku niezły, co? :D

amj2 ocieplaliście swój dom styropianem. Czy na tę chwilę jesteście w stanie powiedzieć ile kosztował 1 m2 ocieplenia (tzn. styropian i potrzebne dodatki + elewacja) z robocizną.

W kosztorysie wykonawcy pamiętam miałem ogólnikową pozycję pt. Elewacja. Zabij nie pamietam za ile to było a tym bardziej nie kojarzę ile do kupy było m2... :-? Sorki :lol: Niestety nie byłem zbyt skrupulatnym inwestorem... :oops: Jak się dogrzebię w papierach to dam znać.

W.

Ps.

Numer z podłączeniem grzejników w bloku niezły, co? :D

OKi :D

Tak się pytam bo sprawdzam wszystkie warianty: Solbet "42" bez ocieplenia czy "30" z ociepleniem. OCIEPLENIOWCY rzucają od 21 do 30 zł. za robociznę. a z materiałem od 50 do 70 zł. za metr2.

Jakby nie patrząc 1W wyjdzie taniej ale zawsze jest to ale...

PS. Za ten grzejnik to bym: ucięła ręce, zabiła i jeszcze do sądu podała. :D :D :D :D