Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

przypominamy się z zapytaniem o majstra od układania podbitki. Kto Wam motował podbitki, może macie kogoś godnego polecenia.

Podzielcie się proszę swoimi namiarami.

Glamosie

Ja dostałem namiar na p.Tomaszewskiego 602273472. Robił podbitkę u znajomych (2 budowy) 5 lat temu - wszyscy do tej pory zadowoleni. Podobno przyjeżdża z próbkami materiałów, doradza, proponuje i wykonuje. Niedawno dzwoniłem i telefon aktualny, ale jakie ma ceny tego nie wiem.

Napisał Marcinn73

Witajcie

Gdzie kupowaliście materiały do instalacji elektrycznej i alarmowej - kable, rozdzielnice itd itp? Czy warto kupowac w necie czy lepiej w jakiejs lokalnej hurtowni elektrycznej? Wiem, że można poprzeglądać oferty, podzwonić itd - ale chodzi mi o czas - a raczej jego brak

Będę bardzo wdzięczny za informacje.

Aha - nie macie kogoś solidnego i stosunkowo taniego do zainstalowania i przetestowania alarmu (np. Satela)?

Pozdrowienia

Satel- idealne rozwiazania jesli chodzi o alarm. Możesz skozystac z jakiejs agencji ochrony i sami Ci zrobia wszystko. Mi tez sie nazucali i po roku mieszkania prubowali mi sie wlamac wiec zalozylem sobie sam. Mam zestaw podstawowy ale jak na moje potrzeby idealny. jak znasz sie troszke na elektryce to nie ma wiekszego problemu. Ja dodatkowo kupilem sobie kabelek i zalatwilem oprogramowanie i samemu poustawialem. Co do materialow to ja chociaz jestem elektrykiem i mam znajomych ktozy maja dzialalnosci to niektory osprzet kupowalem na necie a kabel to w Leroy bo mieli najtaniej.

Pozdrawiam

Witam, w końcu można ruszyc z budową - nie było mnie tu tydzień lub dwa a tu takie zmiany ze się trudno połapac... ale do celu. POwiedzdostał mcie specjaliści czy 300zł za wywrotkę 20 ton ziemi/ piachu to dużo czy mało? Mój mąż dostał od murarza namiar na tanią ziemie ale zaufał mu i przywiźli 10 wywrotek po czym powiedzieli że to okazujnie taka cena. Jak to było z tą okazją?

Witam, w końcu można ruszyc z budową - nie było mnie tu tydzień lub dwa a tu takie zmiany ze się trudno połapac... ale do celu. POwiedzdostał mcie specjaliści czy 300zł za wywrotkę 20 ton ziemi/ piachu to dużo czy mało? Mój mąż dostał od murarza namiar na tanią ziemie ale zaufał mu i przywiźli 10 wywrotek po czym powiedzieli że to okazujnie taka cena. Jak to było z tą okazją?

Mozna prosic o poprawienie tekstu bo nie moge zrozumiec :(

Nie wiem dlaczego tak mi poszedł ten tekst!? Chodzi o cenę piachu do zasypania fundamentów. Czy na naszym terenie 300zł za wywrotkę 20 ton to normalna cena czy dużo. Człowiek od którego było brane upierał się że to okazja, no nie wiem sama. W sumie wychodzi 15zł za tonę piachu. Ale jeżeli policze że te 10 wywrotek to dopiero do obsypania z zewnątrz a potrzeba jeszcze około tyle samo do środka to mi się robi słabo... wyjdzie 6 tysięcy za sam piach!

Czolem,

Czas wreszcie zakonczyc porzadki pobudowlane, w ramach ktorych oddam za mily uśmiech (Panie) lub kratke Zywca (Panowie):

1. Cala paleta Ytonga PP2/0,4 S+GT, rozmiar 599x400x199. Na palecie sa 32 bloczki. Na zdjeciu paleta jeszcze zafoliowana, obecnie folii brak.

http://img156.imageshack.us/img156/9059/080919590.jpg

2. Sporo calych lub lub pocietych bloczkow Ytong, glownie 40-tki, do docinania na dzialowki idealne.

http://img404.imageshack.us/img404/5936/080919593.jpg

Chetnych zapraszam na priv lub tel: 502407572.

Pozdrawiam,

Michal

Moze ktos zaczynajacy na wiosne potrzebuje: narzędzia do budowania z gazobetonu (narzedzia sa Ytonga): pila reczna widiowa, kielnie 40 i 24 cm, rylec, prowadnica kątowa, 2 strugi. Za wszystko 100 PLN, cena nowych (wg cennika Ytonga) - ok. 400 PLN.

Chetnych zapraszam na priv lub tel: 502407572.

Pozdrawiam,

Michal

Witam Wszystkich ciepło.

Ja już obecnie jestem na etapie wykończeniówki. Właśnie skończyli mi robić elewację domu i teraz kończą podbitkę. Czas na wiasenne pożądki na działeczce. W związku z tym poszukuję kogoś albo jakiejś niedrogiej firmy która zajmie się u mnie wyrównaniem terenu, położeniem kostki brukowej i założeniem trawnika. Sprawa dość pilna. Pls o sprawdzone namiary. Dodam, że jestem z Inowrocławia.

Gość OtoKero
OtoKero możesz napisać coś więcej o nich,może możesz polecić jakąś inną firme od instalacji grzewczych

Mają niestety sprawy sądowe z klientami. To raczej nie jest pochlebna sprawa. Pojawiają się ludzie z poprawkami po nich.

A z polecaniem jestem już ostrożny bo działa to tak, że polecona firma spaprze jednak robotę a wraz z tym moja wiarygodność spada.

Witam wszystkich forumowiczów.

Mamy zamiar rozpoczac bodowę w tym roku - jeśli się uda fundamenty. Aktualnie jestesmy na etapie oczekiwania na warunki przyłączenia wody oraz odpis planu zagospodarowania terenu (wniosek na prąd złożony w październiku :).

Czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek buduje w okolicy Brzozy? Czy badania geologiczne zawsze są wymagane - jeśli budynek ma być z piwnicą?

Krzysztof

DOOR-POL właśnie odrzucił mi reklamację. Kupiłem kilkanaście szt drzwi i okazało się że w tych typu WC otwór pod dolny szyld jest tak duży, że nie można go w całości przykryć. Dodam, że szyldy, które mam są jak najbardziej zwykłe.

Napisali mi, że jest zgodnie z normą PN-88/B-10085 i że mam kupić inny szyld. Ma ktoś dostęp do tej normy w wersji elektronicznej ?

MSZ