Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

znajoma mówiła mi, że w Bydgoszczy jest jakiś duży zamknięty plac zabaw. Gdzieś na początku B-szczy od wjazdu ze strony Torunia. Możecie mi coś napisać?

Mieszkam w Bydzi i niestety ;-( nic mi nie przychodzi do głowy.

Ale fantastyczny plac ma Park Jurajski w Solcu (właściwie 15 min jazdy od Bydzi) nie mówię o samym parku z dinozaurami (też super sprawa) ale plac jest świetny. Z tym że najfajniejsze konstrukcje są dla dzieci 5+

pozdr

pap

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiec logiczne jest, ze po przekazaniu przylacza wody zakladowi komunalnemu/wodociagom (jezeli masz taki zapis w warunkach technicznych) to oni beda ewentualne pokrywac te koszty. Dlaczego mialbys placic za cos co nie jest Twoje ? Mysle, ze jezeli faktycznie beda chcieli Ciebie zmusic do zaplacenia, to tylko za pierwszy rok i to w przypadku, kiedy bedziesz musial zaplacic dokladnie w tym momencie, kiedy jeszcze przylacza nie przekazesz zakladowi. Takie jest moje zdanie.

ps.

Jaki powiat ?

sępoleński, takie warunki miałem 2 lata temu , kiedy planowałem przyłącze wod.

SPRZEDAM następujące materiały budowlane, które pozostały mi po budowie domu:

POROTHERM 30 P+W - 94 szt (dodatkowo 10 szt lekko uszkodzonych gratis).

POROTHERM 11 P+W - 20 szt.

Cegła klinkierowa POMERANIA (kolor - naturalna cegła) - 60 szt.

Cegła klinkierowa POMERANIA zaokrąglona z jednej strony (kolor - naturalna cegła) - 23 szt.

Cena do uzgodnienia, odbiór osobisty w Osielsku koło Bydgoszczy.

Kontakt i oferty cenowe proszę na e-mail: [email protected]

ENEA napisala mi w umowie do warunkow technicznych przylacza pradu, ze musze uzyskac od sasiada pisemna zgode na podejscie z kablem elektrycznym do slupa energetyki, ktory stoi na jego dzialce. Slup stoi ~2 metrow od naroznika dzialki, tym samym ~2m od granicy pomiedzy mna a sasiadem.

1. skoro sasiad zgodzil sie kiedys na takie umiejscowienie slupa (slupy leca dalej, nie tylko do niego), zapewne sprzedal go lub przekazal energetyce, moze jakas sluzebnosc, etc., to czy teraz potrzebna jest jego kazdorazowa zgoda na podejscie do slupa z kablem (zwracam uwage ze to sa 2m a nie "pol dlugosci dzialki")

2. czy ktos z Was ma moze i moglby podeslac wzor takiego oswiadczenia/zgody ?

witam

ponawiam swoje pytanie

Mam pytanie odnosnie POŚ, czy jezeli mam juz wydane pozwolenie na budowe i jest w nim zaprojektowane szambo to jak moge to zmienic? I czy na malej dzialce 20/40 metrow mozna wogole miec pos? Pamietam ze architekt adaptujaca mi cos mowila ze bedzie problem z pozwoleniem ale nie pamietam czemu, googlujac nic nie znalazlam, moze ktos z was sie zna?

Jestem w podobnej sytuacji, dostaliśmy sprzeciw od zgłoszenia. Starosta uzasadnił to własnie nie uwzględnieniem POŚ-a w warunkach zabudowy i zatwierdzonym projekcie budowlanym. Składamy niebawem odwołanie. Nie umiem powiedzieć jak się ta sprawa zakończy. Sprawę zamierzamy ciągnąć nawet do sądu adminsitracyjnego, bo jest sporo orzeczeń które przemawiają na naszą korzyść. Generalnie wszystko w rękach urzędników :/

PS. Papuch dzęki za namiary na projektanta przyłączy, również skorzystaliśmy.

Witam ja tez sie zaczynam budowac ale dopiero plany sa. Jesli chodzi ci o ta oczyszczalnie to bardzo czesto sa odmowy. Na moim terenie mowia ze sa za wysoko wody gruntowe. 5km od mojej działki ludzie dostaja pozwolenia nie wiem czy to znajomosci napewno wiem ze to inne gminy. Ja u siebie bede robił szambo atestowane jest nie drogie, i moze pomiescic bardzo duzo wystarczy dobry fachowiec ktory odpowiednio umiesci rure aby szambo było wykozystywane do konca

moby2001-pytasz o kabelek przedlicznikowy zapewne...więc czegoś tu nie rozumiem...energetyka buduje ci przyłącze,a ty masz za ich projektanta odwalać robotę?czy jak?

zapewne sprzedal go lub przekazal energetyce, moze jakas sluzebnosc, etc.

nie ma takiej opcji jesli chodzi o n/n(a chodzi:yes:)

moby2001-pytasz o kabelek przedlicznikowy zapewne...więc czegoś tu nie rozumiem...energetyka buduje ci przyłącze,a ty masz za ich projektanta odwalać robotę?czy jak?

nie ma takiej opcji jesli chodzi o n/n(a chodzi:yes:)

pozniej doczytalem ze w umowie jest wykonanie projektu budowlano-wykonawczego instalacji odbiorczej, czyli jednak za licznikiem.

Jestem w podobnej sytuacji, dostaliśmy sprzeciw od zgłoszenia. Starosta uzasadnił to własnie nie uwzględnieniem POŚ-a w warunkach zabudowy i zatwierdzonym projekcie budowlanym. Składamy niebawem odwołanie. Nie umiem powiedzieć jak się ta sprawa zakończy. Sprawę zamierzamy ciągnąć nawet do sądu adminsitracyjnego, bo jest sporo orzeczeń które przemawiają na naszą korzyść. Generalnie wszystko w rękach urzędników :/

PS. Papuch dzęki za namiary na projektanta przyłączy, również skorzystaliśmy.

A jak duza masz dzialke? Tez mam w warunkach zabudowy kanalizajce ale tej jeszcze nie ma i dlugo nie bedzie. Mam nadzieje ze wam sie uda wygrac.

Witam, poszukuję namiary na sprawdzone ekipy z okolic gminy Białych Błot do nasypujących prac:

- wykonanie instalacji grzewczej, kanalizacyjnej, wody, ogrzewania podłogowego, i kotłowni.

- sprawdzonej ekipy od posadzek

- ekipy od schodów drewnianych

Mam też dylemat odnośnie wyboru pieca. Chcę aby był w miarę uniwersalny. Wacham się pomiędzy:

- klimosz Ling Duo

- Kostrzewa Pellets® Lambda Control

- Galmet 25kw

- Urlich KOMBOPELLETICH KP 21PR

Proszę o wasze opinie i namiary na sprawdzonych majstrów ;)

W zamian mogę dać namiary na sprawdzonych majstrów: tynkarza, dekarza, murarza i elektryka.

Pozdrawiam,