Marzena 17.08.2002 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2002 Ech , jak bym chciała mieć moją budowę już tak na ukończeniu. Ale chyba najtrudniejsze jest rozpoczęcie - więc mam nadzieję , że teraz jestem na najgorszym etapie. Musi być super mieszkać w takim świeżutkim , nowym domu. Pozdrawiam z zazdrością Marzena. Ta piwnica chyba mi się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slagor 21.08.2002 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2002 Witam serdecznie po urlopie. Nasze prace psówają się wolno , ale do przodu. Razema z Tomaszem dotarliśmy do kilku ekip budowlanych i o dziwo od różnych osób dostaliśmy namiary na tych samych budujących. To chyba dobrze bo ekipa jest znana większemu gronu i chyba będzie można im powierzyć nasze bydowy. Dokonaliśmy już epokowego zakupu i jesteśmy posiadaczami projektu Miłka II z Garażem z Archipelagu. Obecnie przedstawiciel biura Spektrum w Bydgoszczy dokonuje adaptacji, wpisu w działkę i naszych przeróbek. Termin określił na 9 września i po tym terminie wystąpimy o pozwolenie na budowę.I wtedy się zacznie. Może macie jakieś namiary na kontener socjalny, który jużkomuś posłużył, a który winien stanąć na działce. Może w tym roku zrobimy choć fundamenty. Im bliżej pozwolenia tym rośnie apetyt na rozpoczęcie budowy i większe przerażenie czekającymi nas trudnościami technicznymi. Polecane ekipy robią na telefon. Obecny ich pracowdawca przebywał na wczasach a oni budowali fundamenty. My z Tomkiem podglądaliśmy i chyba wszystko było OK.Wartość prac stanu surowego otwartego wycenili na ok 13 tys. czy to dużo??Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slagor 21.08.2002 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2002 Jeszcze jednoMam nadzieję , że się nie mylę i na tym etapie - budowa fundamentów powinienem rozmawiać z hudraulikiem lub kimś od kanalizacji. Podobno rury trzeba poprowadzić przed zalaniem podłogi. Czy możecie kogoś polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojas 21.08.2002 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2002 Witam, Macias, jak tam koczowanie w domku? Czy "cisza jak ta" Ci nie "przeszkadza"?.... W dlugi weekend zalalismy posadzki na poddaszu. Beton robilismy sami, (czytaj wnosilismy piasek na poddasze w wiaderkach). Rece mialem do kostek, ale jeden poziom skonczony. Zbieramy sily na drugi rzut. Poza tym czekam na ochlodzenie, zeby wtopic siatke na styropian. Slagor, czy to jest cena wykonawstwa za mury+wiezba+dach, czy tylko za mury? Moja ekipa wziela 8500 za sciany parteru+strop+sciany kolankowe i 2 szczyty+dwa kominy+schody. Ciesla bral 22zl/m2, dach+rynny+blacharka - 4600 robocizna. Moze da Ci to jakis obraz. Pozdr.Wojtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slagor 22.08.2002 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2002 Ok.13 tys to wartość tych wszystkich prac, które wymieniłeś tj. mury - domek parterowy z garażem o łącznej pow ok 136m2, dwa kominy, strop terriwa, kolankowa plus szczyty i działowe i fundamenty. To tylko jedna z propozycji, czekamy na drugą. Jeśli byłeś zadowolony ze swojej ekipy nie tylko z punktu widzenia ceny, to proszę o namiary. Będą brali udział w przetargu!!! Pozdrawiam [ Ta Wiadomość była edytowana przez: slagor dnia 2002-08-22 16:40 ] [ Ta Wiadomość była edytowana przez: slagor dnia 2002-08-22 16:41 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojas 23.08.2002 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2002 Niestety, ja bylem zadowolony tylko z ceny. Nie polecam ich zeby sie potem nie wstydzic! Jak bedziesz robil dach to wtedy dam namiary. Powodzenia w poszukiwaniach.Wojtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pata 25.08.2002 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2002 Witam po raz kolejny(poprzednie wiadomości gdzieś zbładziły) wszystkich budujących w okolicy.Ja w Niemczu projekt Archipelagu Manuela. Jestem na etapie poszukiwania ekipy narazie do fundamentu. Będę wdzięczna za polecenie solidnej i niedrogiej. No i ciekawe jak u nas kształtują się kosztytego etapu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macias 26.08.2002 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2002 Wojas co do koczowania to nie jest zle. Prad,woda co mi wiecej.Do ciszy juz przywyklem, dla mnie super.To jednak sami robiliscie posadzki. Z parterem bedzie lepiej, mniej do dzwigania. Moze odwiedze was kiedys tam.PozdrawiamMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macias 26.08.2002 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2002 Witajcie Slawek i Tomek,To wypoczeci i pelni sil pewnie zaczniecie na pelnych obrotach.Projekt czytam za juz posiadacie, ten sam jak pamietam o ktorym opowiadales.Super, to teraz do ataku.PozdrawiamMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slagor 28.08.2002 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2002 WitamTak jak napisałem dokonaliśmy już zakupów projektów, aktualnie znajdują one u Panów architektów w celu tych wszystkich adaptacji , wpisów i zmian. Mamy nadzieję otrzymać gotowe materiały w połowie września i wtedy pędem do gminy po pozwolenie i jak wszystko pójdzie dobrze to może stan 0 jeszce wtym roku. Po woli wykruszają się ekipy budowlane z własnej nieprzymuszonej woli. Wyobraźcie sobie, że facet zadzwonił z odpowiedzią. Brzmiała ona miejwięcej tak. Musimy się spotkać kochanieńki, ale myślę, że 193 wystarczy ( mówiąc to trzy brzmiało CZZZZZZZZZZZZZy)Koniecznie się spotkajmy jutro, ja mu, że natychmiast, a on,jestem na innej budowie i tylko juuuuuuuuuuuutroo. Szkoda,że przez słuchawkę nie przechodzą zapachy. Po kilku minutach ustaliłem wyciągając od faceta że chodzi mu o 19000 - paranoja ( a w kraju bezrobocie). I tak odpadł kolejny przyszły wykonawca. Całe szczęście,że mamy jeszcze kilka adresów.Sam pracujęprzy piwie lecz alkocholu w pracy nie toleruję.Obserwujemy jedną ekipę na zaprzyjaźnionych budowach i jest OK.Fundamenty jak pod sznurek. U jednego pełen szalunek, u drugiego bez szalowania - dobry zwarty grunt - podobno tak można.Na pytanie dlaczego u każdego inaczej odpowiadają - szef tak sobie życzył i jadą chłopaki dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojas 28.08.2002 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2002 Witam, Slagor, z czego Ty planujesz fundamenty? Pare slow z zycia wzetych. Do ław fundamentowych kiedy grunt jest sypki i nie da sie wylac ich bez szalowania, to proponuję tzw. szalunek tracony z ksztltek L ("fundbud" - wysokie 40, dlugie 40, szerokie 15 lub 20 nie pamietam). Szybko sie to uklada, koszt nie jest wysoki, a zmniejsza sie przy tym ilosc betonu z gruchy. Swego czasu sprzedawal je "OGBUD" na Mokrej. Jak policzysz koszty szalunkow (gdy musisz je kupic) to lepiej sprobowac z tymi ksztaltkami. Na sam fundament widzialem ostatnio pustaki betonowe "pustak Alfa" produkowane przez firme bydgoska na Przemyslowej (nie pamietam nazwy) o wymiarach duzo wiekszych niz standardowe bloczki betonowe. Muruje sie rowniej i szybciej i mniej zaprawy, ALE ja robilem z nich murek na dzialce i nie polecam z uwagi na ich kruchosc. Albo beton lany z gruchy + gruz betonowy, albo ze standardowych bloczkow betonowych. W koncu fundament to podstawa domu! Jezeli planujesz odgromówkę (a nawet jesli na razie nie planujesz)to nie zapomnij wystawić ze zbrojenia ław prętów do podłaczenia uziomu. Ja zapomnielem.... PozdrawiamWojtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macias 28.08.2002 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2002 Wojtek a jak u Ciebie z pracami, posadzki na parterze zrobione?Zdaj relacje. Slawek to na przyszly rok zrobie Ci mala wizytacje.A co u Tomasza, jak jego budowa?PozdrawiamMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slagor 28.08.2002 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2002 Prace przygotowawcze i obserwacyjne prowadzimy razem z Tomkiem. Oczywiście zapraszamy na wizytację. Dzisiaj jest tam ściernisko , może "jutro" będzie....nasze M.Jedną z obserwowqanych działek jest budowa (Tajne przez poufne) prowadzona w rodzinie, o dziwo przez fachowców nam poleconych z innego źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macias 29.08.2002 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 On 2002-08-28 15:36, slagor wrote: Prace przygotowawcze i obserwacyjne prowadzimy razem z Tomkiem. Oczywiście zapraszamy na wizytację. Dzisiaj jest tam ściernisko , może "jutro" będzie....nasze M.Jedną z obserwowqanych działek jest budowa (Tajne przez poufne) prowadzona w rodzinie, o dziwo przez fachowców nam poleconych z innego źródła. Nieomieszkam Slawku was odwiedzic. Ale to mysle na przyszly rok jak cos juz bedzie stalo, a mysle ze bedzie. Co do tej ekipy to mozna sledzic ich dokonania na biezaco. Pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pata 29.08.2002 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2002 Slagor z tego co czytam jestesmy na tym samym etapie budowy a właściwie jej początku, wybieraliśmy wtym samym biurze ( Spectrum) i z tej samej firmy.Ciekawa jestem z pomocy kórych architektów korzystałeś przy adaptacji i czy jestes zadowolony.Ja prosiłam pana ze Spectrum ale robie tak duze zmiany w projekcie łącznie z konstrukcyjnymi , ze az ciarki mnie przechodzą. Co będzie jak coś nie wypali? Moze lepiej skonsultowac te sprawę jeszcze z kilkoma . Możecie polecić. Poza tym tyle mam pytań, obaw i wątpliwości ze czasami tracę zapał. Z czego ? z kim ? ekipa? POMÓŻCIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macias 30.08.2002 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Witaj pata,Moge Ci polecic ekipy:- tynki maszynowe- posadzki maszynowe- syfity,plyty K-G,ocieplenie,- firma od instalacji grzewczych- dekarz Zawsze zapraszam do mnie obejrzec efekt prac w/w.PozdrawiamMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slagor 30.08.2002 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Witam PATOMoje zaufanie do biura SPEKTRUM wzbudziła oferta cenowa i zakres współpracy z dostawcami projektyów. W moim domku wymśliłem przesunięcie całej ściany szczytowej o 0.9m. Architekt - twórca zaproponował mi 2500 zł, architekt współwłaściciel tylko 300 - 600 na podstawie widoku katalogowego budynku. Po nabyciu projektu i kilkugodzinnej dyskusji zmieniamy okna, przestawiamy ścianę szczytowa, przenosimy wejście na poddasze i zmieniamy kominy. To wszystko moje pomysły. W trakcie rozmów Pan miał mi przerwać w momencie kiedy na prawdę się pomylę i pójdę z wszystkim za daleko. Pomyślał policzył i jest OK. Projekt ma być gotowy do odbioru w pierwszej dekadzie września.We wstępnych rozmowach już mi zasugerowano, że architekt będzie podpowiadał ewentualne zmiany mające obniżyć koszty budowy ( ściany, stropy, dach), jednak sam zdecydowałem o zmianie technologii z jednowarstwowej na dwu, Pan natomiast nie namawiał do zmainy technologii stropu - jest Terriva. Tomasz natomiast udał się do podobno tańszego równie wykształconego człowieka i za podobne czynności zapłacił podobnie. Co do ekipy, to również pan architekt polecił jedną, jednak jeszcze do niej nie dotarliśmy. Z uwagi na podobne tempo prac i sąsiedztwo chcemy z Tomkiem ( na dzisiejszym etapie) budować jedną ekipą. Może dołączysz do do naszych poszukiwań. Kiedyś będziemy mieszkańcami sąsiednich wsi.Co do zapału. Kiedy go mamy, to możemy uważać się za szczęśliwych, bo jak można planować budowę i budować nie informując z radością całej gawiedzi. Jesteśmy zwierzętami stadnymi i całe stado musi się z nami radoweć, martwić i wspierać taki już los stada. Gdzieś tam jest podany mój adres, napisz jak się można z tobą skontaktować ( jak sobie tego rzyczysz )i mam nadzieję, że przynajmniej będziemy się wzajemnie wspierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macias 30.08.2002 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 ". Z uwagi na podobne tempo prac i sąsiedztwo chcemy z Tomkiem ( na dzisiejszym etapie) budować jedną ekipą. Może dołączysz do do naszych poszukiwań." Slawku to sie wiaze z ustepstwami, jedna ekipa na dwoch a juz na trzech to moze wywolac wojne. Kazdemu bedzie sie spieszylo, a bedzie tak na pewno. Mysle ze to spowoduje dlugie przeciaganie. Chyba ze z Tomkiem jest uzgodnione. Rozumiesz o co mi chodzi. Warto rozwazyc. Sam wiem jak mnie wkurzalo kiedy ekipa na mojej budowie w trakcie prac musiala dokonczyc inna. Ciagnelo to sie a efektow nie bylo. Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slagor 30.08.2002 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Macieju !!!! To jeszcze nie propozycja spółdzielni, ale może się zdażyć ,że będzie tania i dobra ekipa z terminem prac odpowiadającym innej poszukującej. Czyż nie? Ponawiam propozycję szukajmy razem. Co do Tomasza, to wydaje mi się, że podejmując wspólne poszukiwania też nie tracimy czasu, a czasem korzystniej jest budować wolniej? ( KASA z przerwami technologicznymi na osuszanie)a ekipa nie ucieka daleko tylko do sąsiada.POUFNE Jestem w fazie organizacji związkowej w gminie OSIELSKO czyż nie będzie przyjemnie na spotkanie Klubu wynająć miejscową remizę i dyskutować do rana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macias 30.08.2002 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2002 Tez racja, co do spotkania w remizie to podzielam Twoja chec zorganizowania. Mowisz do rana? A beda tance.PozdrawiamMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts