Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam buduje w Zielonce narazie stan surowy otwarty niedaleko szkoły.

A my z tyłu za tartakiem. Na razie stan prawie zerowy, tzn. dziś zalali ławy fundamentowe. Małymi kroczkami do przodu! Od wtorku dalsze prace. A który to Twój domek?

Pozdrawiam i radosnych swiąt życzę! :D

A tak na marginesie, mam pytanie. Do naszego domku chcemy kupić piec na eko groszek z podajnikiem. Poszukuję namiary na producenta (?), hurtownie (?) takich piecy z Bydgoszczy lub okolic.

Witaj niu

tez kupuję piec na ekogroszek z podajnikiem.

Wybralem HEF`a 18KW z tzw rusztem.

Nie jest on najtańszy, ale przeglądalem na forum opinie i byly bardzo pozytywne.

Piec kupię w CENTRAL-BUD na Toruńskiej (naprzeciw Adrii)

Jeszcze jedno... zwróć uwagę na swój komin. Ja mialem w projekcie piec gazowy i do tego byl przystosowany komin, a dokladnie jego przekrój 14x14cm. Dla pieca na eko-groszek jest to zdecydowanie za malo. Przekrój powinien być co najmniej 28x14cm. Ja musialem skuć gotowy już komin i polączyc dwa przewody kominowe co dalo zwiększony ciąg.

Nie zrób też tego blędu i od razu zwróć na to uwagę, bo to podobno częsty problem.

pozdrawiam

Ja troszke z innej beczki...Nie wiecie czasem,gdzie w okolicach B-szczy dostane tanie iglaki???

Tez robie zwiady...w tym temacie. W tym tygodniu jadę bezposrednio do szkółek - "Niedźwiedź" w Nowym Dworze przed Koronowem i druga w samym Koronowie ... Po zwiadach dam Ci znać co i za ile oferują :D Napewno będzie taniej i lepsze jakościowo jak w marketach..

Ja bedę zbierać oferty na thuje, cyprysiki i świerki...itp

Pozdrawiam

tasija

ja tez, ja też

macie już jakieś namiary???

też chętnie trochę kupię iglaczków...

w ostatni weekend na Luczniczce byly targi ogrodnicze :D :D

kupiliśmy różę chińską, brzózkę i coś tam jeszcze :lol:

... ale iglaków tez nam trzeba, no i ogrodzenia co by nam później nie gwizdneli :wink: :roll: :lol: :x :evil: :cry:

Szukam firmy z Torunia, która mogłaby mi poprowadzić temat rekuperacji + rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka.

Czy ma ktoś może jakieś doświadczenia w tej materii.

Przewalam i przewalam internet, pytam tu i tam i jakoś nie mam szczęścia w tej materii żeby kogoś doświadczonego w instalacji takich rozwiązań znaleźć w moim rejonie.

Witam buduje w Zielonce narazie stan surowy otwarty niedaleko szkoły.

A my z tyłu za tartakiem. Na razie stan prawie zerowy, tzn. dziś zalali ławy fundamentowe. Małymi kroczkami do przodu! Od wtorku dalsze prace. A który to Twój domek?

Pozdrawiam i radosnych swiąt życzę! :D

Niedaleko szkoły jak się jedzie do tartaku szkoła jest po prawej a nasz domek po lewej stronie drugi za zakładem zbawek czerwona dachówka.

Wesołych Swiąt.

Jeszcze jedno... zwróć uwagę na swój komin. Ja mialem w projekcie piec gazowy i do tego byl przystosowany komin, a dokladnie jego przekrój 14x14cm. Dla pieca na eko-groszek jest to zdecydowanie za malo. Przekrój powinien być co najmniej 28x14cm. Ja musialem skuć gotowy już komin i polączyc dwa przewody kominowe co dalo zwiększony ciąg.

Nie zrób też tego blędu i od razu zwróć na to uwagę, bo to podobno częsty problem.

RobertEs a co masz dokładnie na myśli? Bo u nas w projekcie jest napisane tak: "Komin wentylacyjno-spalinowo-dymowy składający się z 1 przewodu spalinowego (14x14cm), jednego przewodu dymowego (14x28cm), dwóch przewodów wentylacyjnych (19x19cm)..."

Nie bardzo się na tym znam a Twoja uwaga może zaoszczędzic mi trochę cennego czasu. :wink:

Pozdrawiam ciepło!!!