Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze jedno... zwróć uwagę na swój komin. Ja mialem w projekcie piec gazowy i do tego byl przystosowany komin, a dokladnie jego przekrój 14x14cm. Dla pieca na eko-groszek jest to zdecydowanie za malo. Przekrój powinien być co najmniej 28x14cm. Ja musialem skuć gotowy już komin i polączyc dwa przewody kominowe co dalo zwiększony ciąg.

Nie zrób też tego blędu i od razu zwróć na to uwagę, bo to podobno częsty problem.

RobertEs a co masz dokładnie na myśli? Bo u nas w projekcie jest napisane tak: "Komin wentylacyjno-spalinowo-dymowy składający się z 1 przewodu spalinowego (14x14cm), jednego przewodu dymowego (14x28cm), dwóch przewodów wentylacyjnych (19x19cm)..."

Nie bardzo się na tym znam a Twoja uwaga może zaoszczędzic mi trochę cennego czasu.

Jeżeli masz przewód dymowy 14x28cm i nie wykorzystasz go np do podlączenia kominka to jest OK :D. Możesz spać spokojnie.

niu poczytaj troche wyżej (wcześniej!) o oknach. RobertEs i chyba alex_ okna mają z M&S. Jeśli się nie mylę, to ta firma ma do 20 kwietnia jakąś promocję.

niu zgadza się

Alex_ i ja kupilismy w firmie Okno-Plus na Inowroclawskiej.

Okna tej firmy mają tez moi sąsiedzi i są z nich zadowoleni. Wyglądają bardzo ladnie, a jak się sprawdzą w praktyce zobaczymy jak się wprowadzę.

:lol: :lol:

Są to okna M&S. :lol:

... ale czy promocja jeszcze trwa to nie wiem :(

RobertEs ocieplacie jeszcze czy zewnatrz nie ruszacie ??

a tak w ogóle to ostatnie Święta były dośc niesamowite

wieczorkiem pierszego dnia pojechalismy na działeczkę

trochę sie pokręciłam a tu pod oknami mknie RobertEs

chwilę póżniej kolejny sąsiad

drugiego dnia też sąsiedzi ale już inni sie pojawiali

i tak widać że nikt nie mógł usiedzieć przed telewizorem

jak na działeczkach domki stoją, albo są zaczęte :D :D, albo chociaż sama działeczka jej też odwiedzinki się należą

Witaj Graczyk! Fajnie, że masz działkę w mieście. Pewnie masz: prąd, wodę i na pewno gaz. Ale dla nas ceny w mieście były zaporowe.

Chcecie budować scianę jednowarstwową? Ytong, BK lub Poroterm to chyba tak. My mamy zamiar budować z SOLBET grubość 42 cm i na to tynk. Chociaż podoba mi się też tak jak buduje TASIJA (SOLBET 30 + ocieplenie).

Musisz sam wiedzieć co chcesz, bo od czytania FORUM jeszcze bardziej głowa boli.

Napisz jaki wybrałeś materiał?

Witaj Aga - Żona Facia!

Działka w mieście to faktycznie plus w postaci blizkości mediów. W naszym przypadku wszystkie media są w drodze przy działce a chioć ceny są wyższe niż za miastem to przy naszym założeniu (bliźniak i mała działka) okazały się do przełknięcia. Nasz grunt to raptem 320 m.kw. a planowany domek to jakieś 144 m. Szkoła, transport wszystko w okolicy a i bez auta można żyć komfortowo. Różnice w koszcie zakupu w stosunku do np. Łochowic oddajemy przy naszym trubie życia w dojazdach w ciągu 3 lat.

Niestety grunt pod działeczką jak stwierdzili geolodzy okazał się mało przyjazny i najprawdopodobniej wzrosną koszty fundamentów. Iły pstre pleistoceńskie są mało stabilne i dlatego fundamenty muszą być solidne. Solidne to znaczy drogie więc najprawdopodobniej niewystarczy kasy na jednowarstwową ścianę. A jak nie jednowarstwowa to dwu i wtedy nieopłaca się ładować kasy w Ytongi, Silki, ceramikę tylko najprościej BK z Solbetu.

Chyba pobudujemy z bloczków 30 + ocieplenie (15) w postaci ryflowanego styropianu na P+W.

W tej chwili jesteśmy w trakcie rozmów z architektem i firmami budowlanymi.

Jeżeli masz przewód dymowy 14x28cm i nie wykorzystasz go np do podlączenia kominka to jest OK :D. Możesz spać spokojnie.

To chyba nie będę spać spokojnie... Bo kominek jest w planach i nie wyobrażam sobie żeby go nie użyć!!!

Czy zmiana takiego komina wymaga zmiany w projekcie czy wystarczy jak zagadam z moim murarzem?

O oknach doczytałam potem! Złoże ofertę u nich. Dziś byłam też w Oknovidzie. Zobaczymy jak się chłopaki postarają :wink:

A tak w ogóle jak czytam Wasze posty to jestem w szoku, że tak fajnie się znacie! Mieszkacie blisko siebie???

Pozdrawiam! I... dziękuję!!! :D :D :D

niu poznaliśmy się dzięki Forum.

TASIJA czemu się nie odzywasz? Jak okna?

Aguś... o 21:00 wrócilismy z działki. W sobotę tez lugaliśmy... aż nastała cimność...Łapki mam wyciągnięte....jak u "orangutana".... Wory śmieci do wywiezienia za każdym razem jak wracamy.... no i ostro działam.... przekopując choć te zakątki działki... których już NIKT MI NIE ZNISZCZY.

MUSZE POSIAĆ CHOĆ KAWAŁEK TRAWKI..., POSADZIC JAKIEŚ ROŚLINKI....bo "w dekiel dostanę"..... :evil: patrząc tylko na ten "księzycowy krajobraz" :( W tygodniu ruszam na łowy do szkółek po roślinki.... jak znajdę dobre oferty podzielę sie oczywiście na FORUM :)

Okna miały być jutro, ale sie okazało, że będą za tydzień... I DOBRZE... :wink:

Niech ekipa od dachu skończy dach.... 2 ekipy NA -RAZ to za dużo... :x

Ale chyba NIESTETY :evil: :evil: :evil: TRZEBA BĘDZIE ŹDZIEBKO ...powiększyć kredyt, bo już widać.... że kasiorki NA WSZYSTKO nie starczy.. :cry:

Niech ekipa od dachu skończy dach.... 2 ekipy NA -RAZ to za dużo... :x

Ale chyba NIESTETY :evil: :evil: :evil: TRZEBA BĘDZIE ŹDZIEBKO ...powiększyć kredyt, bo już widać.... że kasiorki NA WSZYSTKO nie starczy.. :cry:

a jeszcze drzwi musza w tym samym czasie montować :)

my tez sie pocimy jak tylko mozna aby starczylo

Hejka

Tasija czy możesz powiedzieć jaki jest średni koszt m.kw. ściany nośnej zewnętrznej materiału bez robocizny wznoszonej przy zastosowaniu Twojej metody. Wiesz chodzi mi o 30 cm. BK+ileś tam (??) cm. ocieplenia ze styropianu. Kwestia tynków wew i zewnętrznych jest jakby otwarta choć krąży opinia że przy Ytongu stosuje się cieńsze i tańsze warstwy.

Oczywiście jeśli nie tajemnica. Podoba mi się Twój pomysł ale chciałbym przeliczyć ponieważ ciągle waham się pomiędzy Solbetem+styro a Ytongiem.

Wczoraj byłem u kumpla w domu (c.b. 150 m.kw.) nieotynkowany, nieocieplony (Ytong 30 cm.) i koszty ogrzewania nie były zastraszająco wysokie.