Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Graczyk ja nie TASIJA, ale napiszę coś od siebie. Chcieliśmy miec dom zbudowany z Ytonga. Po podliczeniu wyszło naprawdę bardzo dużo. Poza tym oni liczą sobie duuuuużo za transport.

Potem wszedł bloczek SOLBET grubości 42 cm na ściany jednowarstwowe. Policzyliśmy. Na to kładzie się już tylko tynk.

Przyznam Ci się, że podoba mi się jak ma zrobione TASIJA (SOLBET 30 + chce ocieplić styropianianem) to wtedy już będzie ciepło. :D :D :D

Liczyłam i ten wariant, wyszło o wiele więcej niż 1W z 42 SOLBET.

Ociepleniowiec chceokoło 25 do 30 zł. za metr2. Plus materiały to wychodzi od 75 zł. metr2.

Fakt nie mam jeszcze domu więc może nie powinnam się wypowiadać, ale ja też liczę przed budową.

Napisz jak WYBIERZESZ!!!

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aga żona Facia No własnie ja też bez domu i dlatego liczę. Tasija sorki że na Twoim przykładzie ale jest bardzo trafiony więc tak jakośwyszło. :D

Na stronie Solbetu wyszło mi że m.kw. ściany o grubości 30 cm. kosztuje coś koło 90 zł., do tego jeszcze styropian ryflowany tak powiedzmy z 15 cm. po około (allegro) 26 zł. to daje bez kosztów transportu 116 zł.

Robociznę można mieć w tym przypadku troszkę tańszą ale chyba nie aż tak bo przecież nikt nie weźmie pijaków a część można samemu zrobić. Pozostaje zagadką jak mają się ceny tynków i tych wszystkich nadproży i ociepleń wieńca w stosunku do Ytonga.

Konstrukcja Tasijj będzie z całą pewnością ciepła i wytrzymała i tutaj jest największa zagadka ja to się ma do Ytonga. Czy faktycznie jednowarstwówka jest wystarczająco ciepła? :cry: :( Sam nie wiem.

Dziś jadę do znajomych na dalszy wywiad. Oni pobudowali z Solbetu.

Mikun - ja też szukam kogoś z Torunia, kto zrobiłby instalację rozprowadzenia ciepłego powietrza z kominka. Znalazłeś już może namiary na jakąś firmę?

instalację z rozprowadzeniem to niby robią (przynajmniej wstępnie tak mówią)

gorzej z rekuperacją, ci od kominków to w zasadzie wogóle nie wiedzą (no może prawie) o co chodzi

Może pytam nie tam gdzie trzeba. niewiem

Z tą rekepuracją to nie wiem sam czy aby napewno mnie na to stać ale porozmawiał bym chociaż z jakimś wykonawcą

Aga żona Facia No własnie ja też bez domu i dlatego liczę. Tasija sorki że na Twoim przykładzie ale jest bardzo trafiony więc tak jakośwyszło. :D

Na stronie Solbetu wyszło mi że m.kw. ściany o grubości 30 cm. kosztuje coś koło 90 zł., do tego jeszcze styropian ryflowany tak powiedzmy z 15 cm. po około (allegro) 26 zł. to daje bez kosztów transportu 116 zł.

Robociznę można mieć w tym przypadku troszkę tańszą ale chyba nie aż tak bo przecież nikt nie weźmie pijaków a część można samemu zrobić. Pozostaje zagadką jak mają się ceny tynków i tych wszystkich nadproży i ociepleń wieńca w stosunku do Ytonga.

Konstrukcja Tasijj będzie z całą pewnością ciepła i wytrzymała i tutaj jest największa zagadka ja to się ma do Ytonga. Czy faktycznie jednowarstwówka jest wystarczająco ciepła? :cry: :( Sam nie wiem.

Graczyk wbrew pozorom ściana z Solbetu 42 ma mieć współczynnik 0,25 (wiesz tak się reklamują :D :D :D ).

TASIJA buduje z "30" + styropian i ja uważam że na pewno ta ściana będzie super ciepła (być może sam wiesz że większość buduje z betonu komórkowego gr. 24 i ocieplają i ona też jest ciepła!). Chciałam powiedzieć w domu będzie ciepło!!!

Ytong też jest znany my byliśmy u markus_gdynia on ma z Ytonga cały dom (36,5) + tynk. Chwali sobie a i ma Pompę Ciepła.

I teraz budowa z Ytonga i Solbetu. Ja widziałam budowę z Ytonga i a z Solbetu u TASIJA. Na klej, bloczki Pióro wpust. Do takich bloczków potrzebny jest FACHOWIEC!!! Który zna się na robocie!

Aga żona Facia Właśnie wróciłem od znajomych i nic nie wymyśliłem. Dom pobudowany z BK firmy Solbet 24/24 na zaprawie i 10 cm. styropianu. Powierzchnia około 160 m.kw. porzadne okna, drzwi, kominek całość grzewana gazem z butli i powiem szczerze że sobie chwalą. Chwalą sobie jak już mieszkają ale pomimo dobrej ekipy i wydawałoby się wysokiego zorganizowania prac i wyliczenia kosztów nie byli w stanie powiedzieć ile wyniosły ich te ściany za m.kw.

Podobno serce im się kroiło jak kładli elewacje tyle kasy poszło na te wszystkie siatki, kleje, wzmocnienia, na odróbkę okna i innych otworów.

Znajmi powiedzieli że nie są w stanie powiedzieć jaki jest współczynnik U tej ich ściany ponieważ jak większość wprowadzali własne pomysły na budowie a nie trzymali się ściśle projektu.

Jak jechaliśmy do nich to widziałem dwie budowy z pięknymi paletami z Ytongiem. Ponieważ było nieogrodzone wlazłem tam i zmierzyłem bloczki i wyszło mi 40 cm. Czyli ktoś jednak z tego muruje. Jutro jak będę miał chwilę to wpadnę tam pogadać.

niu poznaliśmy się dzięki Forum.

TASIJA czemu się nie odzywasz? Jak okna?

Aguś... o 21:00 wrócilismy z działki. W sobotę tez lugaliśmy... aż nastała cimność...Łapki mam wyciągnięte....jak u "orangutana".... Wory śmieci do wywiezienia za każdym razem jak wracamy.... no i ostro działam.... przekopując choć te zakątki działki... których już NIKT MI NIE ZNISZCZY.

MUSZE POSIAĆ CHOĆ KAWAŁEK TRAWKI..., POSADZIC JAKIEŚ ROŚLINKI....bo "w dekiel dostanę"..... :evil: patrząc tylko na ten "księzycowy krajobraz" :( W tygodniu ruszam na łowy do szkółek po roślinki.... jak znajdę dobre oferty podzielę sie oczywiście na FORUM :)

Okna miały być jutro, ale sie okazało, że będą za tydzień... I DOBRZE... :wink:

Niech ekipa od dachu skończy dach.... 2 ekipy NA -RAZ to za dużo... :x

Ale chyba NIESTETY :evil: :evil: :evil: TRZEBA BĘDZIE ŹDZIEBKO ...powiększyć kredyt, bo już widać.... że kasiorki NA WSZYSTKO nie starczy.. :cry:

Wlaśnie wróciliśmy z naszej budowy.

Podobnie jak Ty TASIJA zaczelismy obrabiac nasz kawalek ziemi

(... a szczegolnia Ania).

Przyjechal traktor, zaoral cale pole, trochę nawieźliśmy torfu i będziemy siać trawkę.

Nawet już parę drzewek mamy :lol: :lol: :lol:

Roboty po pachy !!!!!!!!

pozdrawiamy

Jeżeli masz przewód dymowy 14x28cm i nie wykorzystasz go np do podlączenia kominka to jest OK :D. Możesz spać spokojnie.

To chyba nie będę spać spokojnie... Bo kominek jest w planach i nie wyobrażam sobie żeby go nie użyć!!!

Czy zmiana takiego komina wymaga zmiany w projekcie czy wystarczy jak zagadam z moim murarzem?

O oknach doczytałam potem! Złoże ofertę u nich. Dziś byłam też w Oknovidzie. Zobaczymy jak się chłopaki postarają :wink:

A tak w ogóle jak czytam Wasze posty to jestem w szoku, że tak fajnie się znacie! Mieszkacie blisko siebie???

Pozdrawiam! I... dziękuję!!! :D :D :D

1. Z tego co wiem to powiększenie komina nie musisz konsultować z projektantem ... oczywiście jeżeli nie komplikuje to np poszycia dachu.

Skonsultuj to najlepiej ze swoim kierownikiem budowy.

2. Oknovid w moim przypadku byl tańszy od M&S, gdyż nie liczyli za montaż - a to byla nie mala kwota.

Jednakże bardziej podobaly się nam profile i dodatki w M&S i kupiliśmy wlaśnie z tej firmy.

3. Czy się dobrze znamy?? Z niektórymi lepiej, z innymi mniej. Dlugo już rozmawiamy w stosunkowo niewielkim gronie. W ostatnim czasie przybylo więcej rozmówców. Sezon się zacząl. :D Kiedyś się spotkaliśmy w większym gronie a że ... poprawia się pogoda myślę, że niebawem znowu zorganizujemy jakąś kawkę lub herbatkę :lol: :lol: :lol:

To prawda . Dla zainteresowanych mogę podać więcej szczegółów na maila.

Tak jest w grudziądzkim oddziale firmy. Firma jest beznadziejna. Przedstawiciel na Grudziadz kłamie,przekłada wyznaczone terminy, lekceważy klientów.Z centralą w Bydgoszczy było tak jak pisałem.Dla zainteresowanych mogę podać więcej szczegółów na maila.

Dobrze że okna już za mną

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=69220

nie wiem na ileto prawda

Też to czytałam. Doznałam szoku :evil: :evil: :evil:

W Oknovidzie jest sporo taniej i gdyby nie mąż-baran to tez by były

ale w M&S facet do niego wydzwanial czy sie zdecydowal i jak sie posuwaja prace ze tak nam milo bylo ze poszlo :)

bo w konkurencji zrobili wycene i zapomnieli :(

To prawda . Dla zainteresowanych mogę podać więcej szczegółów na maila.

Tak jest w grudziądzkim oddziale firmy. Firma jest beznadziejna. Przedstawiciel na Grudziadz kłamie,przekłada wyznaczone terminy, lekceważy klientów.Z centralą w Bydgoszczy było tak jak pisałem.Dla zainteresowanych mogę podać więcej szczegółów na maila.

Jak napisales na forum to wszytsko powinno byc opisane na forum

Witam.

Zajrzyjcie

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=24491&highlight=mirolet

To jest dopiero bydgoska GWIAZDA-MALINA forum MURATORA w temacie okien.

W.

Ps.

Cały czas wobec wszelkich pytan o okna podpisuje sie pod M&S. Jak juz wspominalem wpadki zdarzaja się każdemu, u mnie niestety błąd sie zdarzył. Przewymiarowali dwa okna balkonowe ( za duze o kilka mm skrzydlo względem ościeżnicy), przyjechał serwisant ze Słupska i bez rzadnych dyskusji przyznał rację, że "dali ciała". Po dwóch tygodniach przyjechali, wymienili i jeszcze serdecznie przeprosili. I co ciekawe dwa wadliwe skrzydła zostawili-przyda się- w razie czego bede miał zapasowe okucia. :D

A generalnie okienka jak dla mnie "tip-top".

W.

Ja troszke z innej beczki...Nie wiecie czasem,gdzie w okolicach B-szczy dostane tanie iglaki???

Tez robie zwiady...w tym temacie. W tym tygodniu jadę bezposrednio do szkółek - "Niedźwiedź" w Nowym Dworze przed Koronowem i druga w samym Koronowie ... Po zwiadach dam Ci znać co i za ile oferują :D Napewno będzie taniej i lepsze jakościowo jak w marketach..

Ja bedę zbierać oferty na thuje, cyprysiki i świerki...itp

Pozdrawiam

tasija

ja tez, ja też

macie już jakieś namiary???

też chętnie trochę kupię iglaczków...

w ostatni weekend na Luczniczce byly targi ogrodnicze :D :D

kupiliśmy różę chińską, brzózkę i coś tam jeszcze :lol:

... ale iglaków tez nam trzeba, no i ogrodzenia co by nam później nie gwizdneli :wink: :roll: :lol: :x :evil: :cry:

witam

a ile iglaków potrzebujecie??

sadzonki mam ;-)

Wcale sie nie gniewam, że na moim przykładzie, wręcz przeciwnie :lol:

Zmobilizowałeś mnie razem z Aga_zona Facia do tego by pogrzebać w fakturach i wszystko dokładnie poprzeliczać

Mnie m2 ściany zewnętrznej z Solbetu 30' pióro i wpust odmiana ciepła 400' - kosztował 70 zł/m2 BRUTTO z klejem białym. Pustaki kupowałm po 10 zł brutto za sztuke. Na 1 m2 wchodzi 7 pustaków.

Koszt jednego nadproża to - 16,60 BRUTTO.

1 m2 styropianu do ocieplenia ściany (FS15 frezowany) = 13,86 zł

1 m2 klej do zatapiania siatki - 2,95zł x dwukrotne klejenie (przed i za siatką) = 5,90 zł

1 m2 klej do przyklejania styropianu = 2,83 zł

1m2 siatka na styropian = 1,57 zł

1 m2 pustak Solbet 30' odmiana ciepła 400' P+W = 70,00 zł

RAZEM : 1 m2 ściany zewnętrznej z ociepleniem kosztuje mnie = 94,16zł BRUTTO

Styropian Genderka FS15 frezowany, o grubości 12 cm, kupuję jutro za 115 zł/m3 BRUTTO. 1 m3, w przeliczeniu na m2 = 8,3 m2.

Ale miałam przez WAS liczenia.... :D :D :D ale cieszę sie, bo sama bym sie tak szybko nie zmobilizowała, by to policzyć :wink: