Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ufff, ale zrobiliście mi mętlik w głowie z tymi oknami! Czytam i czytam i czytam... Byłam w Oknovidzie. W sumie ich oferta taka całkiem tania nie wyszła (okna całe w kolorze , 6-komorowe), bo lepszą cenę dostałam w innym punkcie, gdzie facet zaproponował mi okna ALUPLAST (5-komorowe, kolor na zewnątrz, białe od środka) za ponad 2 tys. tańsze. Zupełnie się na tym nie znam! Ale za to w Oknovidzie daja parapety gratis :wink: (wliczone w cenę okna!), które na dobrą sprawę tanie nie są, prawda?

Przejadę się jeszcze do M&S.

RoberSz pisałeś, ze w M&S mieli ładniejsze dodatki, co masz dokładnie na myśli???

Pozdrawiam!

Witam buduje w Zielonce narazie stan surowy otwarty niedaleko szkoły.

A my z tyłu za tartakiem. Na razie stan prawie zerowy, tzn. dziś zalali ławy fundamentowe. Małymi kroczkami do przodu! Od wtorku dalsze prace. A który to Twój domek?

Pozdrawiam i radosnych swiąt życzę! :D

Niedaleko szkoły jak się jedzie do tartaku szkoła jest po prawej a nasz domek po lewej stronie drugi za zakładem zbawek czerwona dachówka.

Wesołych Swiąt.

Cześć Waldas !!!

Cóż słychac w naszej Zielonce? Od soboty mnie tam nie było :oops: Mój mąż przywozi mi tylko zdjęcia i tyle mam z budowy! Chociaż w niedziele skoczę na małą "inspekcję" :D .

Powiedz, a gdzie się zaopatrujesz na budowę? Czy przykładem innych z Zielonki u pana Piotra?

Pozdrawiam!

Ufff, ale zrobiliście mi mętlik w głowie z tymi oknami! Czytam i czytam i czytam... Byłam w Oknovidzie. W sumie ich oferta taka całkiem tania nie wyszła (okna całe w kolorze , 6-komorowe), bo lepszą cenę dostałam w innym punkcie, gdzie facet zaproponował mi okna ALUPLAST (5-komorowe, kolor na zewnątrz, białe od środka) za ponad 2 tys. tańsze. Zupełnie się na tym nie znam! Ale za to w Oknovidzie daja parapety gratis :wink: (wliczone w cenę okna!), które na dobrą sprawę tanie nie są, prawda?

RoberSz pisałeś, ze w M&S mieli ładniejsze dodatki, co masz dokładnie na myśli???

Pozdrawiam!

UPS! :oops: Miało być RobertEs

Sooooorki!!! :-?

Pozdrawiam!

UPS! :oops: Miało być RobertEs

Sooooorki!!! :-?

:lol: :lol: :lol:

... przede wszystkim ladny zaokrąglony profil (5-cio komorowy)

szare uszczelki (nie są tak widoczne jak czarne)

srebrne klamki (większość firm z oknami ma je za doplatą)

Alex_ wytargala od nich jeszcze zamki w klamkach :lol: :lol:

... i wogole ladnie wyglądają

ja jestem zadowolony z jakości, terminowy montaż, a co jeszcze ważne po zakończeniu prac wykończeniowych przyjeżdza serwisant i dokladnie je sprawdza i reguluje (podobno :o )

Ja troszke z innej beczki...Nie wiecie czasem,gdzie w okolicach B-szczy dostane tanie iglaki???

Tez robie zwiady...w tym temacie. W tym tygodniu jadę bezposrednio do szkółek - "Niedźwiedź" w Nowym Dworze przed Koronowem i druga w samym Koronowie ... Po zwiadach dam Ci znać co i za ile oferują :D Napewno będzie taniej i lepsze jakościowo jak w marketach..

Ja bedę zbierać oferty na thuje, cyprysiki i świerki...itp

Pozdrawiam

tasija

ja tez, ja też

macie już jakieś namiary???

też chętnie trochę kupię iglaczków...

w ostatni weekend na Luczniczce byly targi ogrodnicze :D :D

kupiliśmy różę chińską, brzózkę i coś tam jeszcze :lol:

... ale iglaków tez nam trzeba, no i ogrodzenia co by nam później nie gwizdneli :wink: :roll: :lol: :x :evil: :cry:

witam

a ile iglaków potrzebujecie??

sadzonki mam ;-)

a co masz?? i po ile??

Tasija kurcze ale super robota. Wreście znalazł sie ktoś kto mógł i komu się chciało to policzyć. Wielkie dzięki.

Aga żona Facia jeśli to nie tajemnica to chętnie poznam namiary na ludzi o których piszesz. Może odnich się wywiem coś więcej.

Wielkie ukłony i dzięki za zainteresowanie.

Miało być ŻADNYCH

:oops: :-? :lol:

W.

ŻADNYCH... ?...Czego "żadnych"..... bo nie kumam ? :D

:D

Napisałem wcześniej rzadnych :oops: . Taka mała fobia ortograficzna u mnie... :roll: :D

Nie mogę sie tego oduczyć, ze błędy od razu rzucaja mi się w oczy... :-? :roll:

Ale walczę z tym, walczę :lol:

O zaprezentuję: gura, rzaba. I wcale nie bede tego porawiał! A co!!! :p 8)

W.

Aga żona Facia No własnie ja też bez domu i dlatego liczę. Tasija sorki że na Twoim przykładzie ale jest bardzo trafiony więc tak jakośwyszło. :D

Na stronie Solbetu wyszło mi że m.kw. ściany o grubości 30 cm. kosztuje coś koło 90 zł., do tego jeszcze styropian ryflowany tak powiedzmy z 15 cm. po około (allegro) 26 zł. to daje bez kosztów transportu 116 zł.

Robociznę można mieć w tym przypadku troszkę tańszą ale chyba nie aż tak bo przecież nikt nie weźmie pijaków a część można samemu zrobić. Pozostaje zagadką jak mają się ceny tynków i tych wszystkich nadproży i ociepleń wieńca w stosunku do Ytonga.

Konstrukcja Tasijj będzie z całą pewnością ciepła i wytrzymała i tutaj jest największa zagadka ja to się ma do Ytonga. Czy faktycznie jednowarstwówka jest wystarczająco ciepła? :cry: :( Sam nie wiem.

Dziś jadę do znajomych na dalszy wywiad. Oni pobudowali z Solbetu.

Wcale sie nie gniewam, że na moim przykładzie, wręcz przeciwnie :lol:

Zmobilizowałeś mnie razem z Aga_zona Facia do tego by pogrzebać w fakturach i wszystko dokładnie poprzeliczać

Mnie m2 ściany zewnętrznej z Solbetu 30' pióro i wpust odmiana ciepła 400' - kosztował 70 zł/m2 BRUTTO z klejem białym. Pustaki kupowałm po 10 zł brutto za sztuke. Na 1 m2 wchodzi 7 pustaków.

Koszt jednego nadproża to - 16,60 BRUTTO.

1 m2 styropianu do ocieplenia ściany (FS15 frezowany) = 13,86 zł

1 m2 klej do zatapiania siatki - 2,95zł x dwukrotne klejenie (przed i za siatką) = 5,90 zł

1 m2 klej do przyklejania styropianu = 2,83 zł

1m2 siatka na styropian = 1,57 zł

1 m2 pustak Solbet 30' odmiana ciepła 400' P+W = 70,00 zł

RAZEM : 1 m2 ściany zewnętrznej z ociepleniem kosztuje mnie = 94,16zł BRUTTO

Styropian Genderka FS15 frezowany, o grubości 12 cm, kupuję jutro za 115 zł/m3 BRUTTO. 1 m3, w przeliczeniu na m2 = 8,3 m2.

Ale miałam przez WAS liczenia.... :D :D :D ale cieszę sie, bo sama bym sie tak szybko nie zmobilizowała, by to policzyć :wink:

Tasija mam pytanko co to znaczy frezowany styropian, chodzi o zaklad czy o rowki wentylacyjne, bo ja dalam 118,34 za wlasnie frezowany z rowkami specjalny do mojej konstrukcji i byl wielki z nim problem jechal do mnie z Kalisza

... przede wszystkim ladny zaokrąglony profil (5-cio komorowy)

szare uszczelki (nie są tak widoczne jak czarne)

srebrne klamki (większość firm z oknami ma je za doplatą)

Alex_ wytargala od nich jeszcze zamki w klamkach :lol: :lol:

... i wogole ladnie wyglądają

ja jestem zadowolony z jakości, terminowy montaż, a co jeszcze ważne po zakończeniu prac wykończeniowych przyjeżdza serwisant i dokladnie je sprawdza i reguluje (podobno :o )

no, no alex_ wytargala zameczki za 50 zl do bialych 9 klameczek :D :D

Tasija mam pytanko co to znaczy frezowany styropian, chodzi o zaklad czy o rowki wentylacyjne, bo ja dalam 118,34 za wlasnie frezowany z rowkami specjalny do mojej konstrukcji i byl wielki z nim problem jechal do mnie z Kalisza

Od 4 dni jest podwyżka styropianu o około 5% :evil: Mnie sie udało jeszcze po nizszej cenie.

Ja kupuję styripian z frezem/zakładką, gdzie jedna płyta zachodzi na drugą i nie masz dzięki temu żadnych mostków termicznych.

Pozdrawiam

Od 4 dni jest podwyżka styropianu o około 5% :evil: Mnie sie udało jeszcze po nizszej cenie.

Ja kupuję styripian z frezem/zakładką, gdzie jedna płyta zachodzi na drugą i nie masz dzięki temu żadnych mostków termicznych.

Pozdrawiam

zgadza się, ja tez mam dobra cenę ale mam rowki pionowe, regularnie powtarzające się co 10cm

Tasija kurcze ale super robota. Wreście znalazł sie ktoś kto mógł i komu się chciało to policzyć. Wielkie dzięki.

Aga żona Facia jeśli to nie tajemnica to chętnie poznam namiary na ludzi o których piszesz. Może odnich się wywiem coś więcej.

Wielkie ukłony i dzięki za zainteresowanie.

Wysłałam na priva.

Pozdrawiam

TASIJA gdzie kupowalas styropian??

Witam wszystkich. Ale postów się namnożyło :D

Troche ostatnio bylismy zabiegani. I juz wyjaśniam co nastepuje:

jestesmy na etapie ścian fundamentowych a na środe zamówiłam juz SOLBET. Będzie się działo. Tego momentu nie mogłam się doczekać!!

Teraz szukam ekipy ciesielsko-dekarskiej? Macie jakieś propozycje?

Aha..i strop. Mamy w projekcie strop Teriva I. Skąd braliście?

Pozdarwiam

A oto nasz domek (chyba się udało dołączyć)!!

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=190&IdKolekcji=