Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pisałem, że w czwartek solidnie się zawiodłem na tej firmie..Przystałem na zmianę terminu montażu okien na piątek. W czwartek pracownik biura w Grudziadzu umówił się ze mną na piątek na montaż. I jak szanowni forumowicze myślicie mam okna czy nie?. Oczywiście, że nie. One jeszcze niedotarły z Bydgoszczy. Jest kolejna zmiana terminu na poniedziałek. Po zagrożeniu zerwaniem umowy i zagrożeniem domagania się odszkodowania dano mi upust. Zmieniłem też warunki umowy. Przedstawiciel dopisał, w umowie, kwotę karną w wysokości 30% kosztów całego zamówienia, którą mi wypłacii w razie niewywiązania się z umowy. O wątpliwej przygodzie z firmą OKNOVID Was poinformuję. Choć mam takie przeczucie, że okna będą w poniedziałek ale nie takie jakie zamawiałem. Bardzo chciałbym się mylić.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tasija kurcze ale super robota. Wreście znalazł sie ktoś kto mógł i komu się chciało to policzyć. Wielkie dzięki.

Aga żona Facia jeśli to nie tajemnica to chętnie poznam namiary na ludzi o których piszesz. Może odnich się wywiem coś więcej.

Wielkie ukłony i dzięki za zainteresowanie.

Wysłałam na priva.

Wielkie dzięki.

Witam wszystkich. Ale postów się namnożyło :D

Troche ostatnio bylismy zabiegani. I juz wyjaśniam co nastepuje:

jestesmy na etapie ścian fundamentowych a na środe zamówiłam juz SOLBET. Będzie się działo. Tego momentu nie mogłam się doczekać!!

Teraz szukam ekipy ciesielsko-dekarskiej? Macie jakieś propozycje?

Aha..i strop. Mamy w projekcie strop Teriva I. Skąd braliście?

Pozdarwiam

A oto nasz domek (chyba się udało dołączyć)!!

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=190&IdKolekcji=

Wcześniej już było o stropach ja polecam Arko na Przemysłowej 346-56-13

Witam wszystkich. Ale postów się namnożyło :D

Troche ostatnio bylismy zabiegani. I juz wyjaśniam co nastepuje:

jestesmy na etapie ścian fundamentowych a na środe zamówiłam juz SOLBET. Będzie się działo. Tego momentu nie mogłam się doczekać!!

Teraz szukam ekipy ciesielsko-dekarskiej? Macie jakieś propozycje?

Aha..i strop. Mamy w projekcie strop Teriva I. Skąd braliście?

Pozdarwiam

A oto nasz domek (chyba się udało dołączyć)!!

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=190&IdKolekcji=

Witam. Ja brałam strop z hurtowni MAT-BUD w Złejwsi Małej. Dostałam go sporo taniej niż w Solbecie. Hurtownie mają dodatkowe rabaty. Warto o tym wiedzieć.

Chciałabym założyć Dziennik budowy na forum. Gdzie szukać instrukcji?? :o

Zjedź na sam dół tej strony którą masz przed sobą, kliknij na czerwony podkreślony napis

Strona Główna...

Zjeżdżaj na dół, aż znajdziesz po lewej czerwony napis podkreślony „Dziennik Budowy”....

Klikasz na ten podkreślony napis „Dziennik budowy”...znowu zjeżdzasz na sam dół i klikasz „Nowy temat”

....wpisujesz temat wiadomości (dowolny)„ Np. „Dziennik lucyperka”..... i PISZESZ...O SWOJEJ BUDOWIE

Jak napiszesz jakąś wiadomość, klikasz „wyslij”.

Zawsze jak będziesz chciał napisać kolejną wiadomość w Twoim Dzienniku..... znajdujesz do niego odnośnik na: Strona główna- Dziennik Budowy (zjeżdzasz na dół, aż znajdziesz swój Dziennik I KLIKASZ WE WŁASNYM DZIENNIKU NA "ODPOWIEDZ" (na dole strony).

Lub w jakiejkolwiek Twojej wiadomości, gdzieś tam... wysłanej.... będzie się wyświetlał odnośnik do Twojego dziennika, jak postąpisz dalej po jego założeniu, zgodnie z instrukcja maksia....

Jak chcesz by w każdej Twojej wiadomości był widoczny odnośnik do Twojego Dziennika, to wejdź na ten adres strony napisanej przez maksiu (masz tam dokładną instrukcję):

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=67202

Życze powodzenia, jak masz jeszcze jakies pytania to pytaj bez krępacji :wink:

Pozdrawiam

Dzięki. Sprawdzę kilka firm i zobaczymy. :)

Musisz zagrać, że inna firma daje Ci za niższą cenę, bo oni wyceniają tak jak im wygodnie. Ja tak robię i prawie zawsze się udaje. Porotherm z ceny 4 zł za bloczek zeszłam do 3,24, a to różnica.

A gdzie kupiłaś ten Porotherm i jak dawno temu???

ALE RUCH SIĘ ZROBIŁ W NASZEJ GRUPIE :D To dobrze, bo widać chociaż, że coś się dzieje na budowach.

Może i u nas zacznie się coś dziać (chociaż te papierki :evil: wykańczają).

Na razie mamy zrobioną WIELKĄ PIASKOWNICĘ na działce i wytyczony budynek.

Jednak nasz Wykonawca ma na razie inną robotę i musimy chwilę na niego poczekać.

Wprowadzilismy do projektu kilka istotnych zmian: strop drewniany na Teriva, dach pokryty będzie dachówką cementową i pomieszczenie nad garażem będzie dostępne z poddasza.

lucyperek proszę napisz czy zmiana ze stropu drewnianego na Terive wyszła cenowo drożej??? Czy taniej. Liczyliście to?

Odnośnie stropów jest też STROBUD na Toruńskiej.

TASIJA idziejsz jak burza :D :D :D Napisz co leży pod dachówką - bo dokładnie nie widać. Folia? (jaka?) czy coś innego.

Wprowadzilismy do projektu kilka istotnych zmian: strop drewniany na Teriva, dach pokryty będzie dachówką cementową i pomieszczenie nad garażem będzie dostępne z poddasza.

lucyperek proszę napisz czy zmiana ze stropu drewnianego na Terive wyszła cenowo drożej??? Czy taniej. Liczyliście to?

Dzięki. Sprawdzę też u nich. :D

Nie przeliczaliśmy kosztów. Wiedzieliśmy że chcemy strop betonowy i tyle! (na podstawie artykułów z muratora i doświadczeń własnych) :D

Poprawiłam podpis może teraz jest lepiej?? :wink:

Dzięki. Sprawdzę też u nich. :D

Nie przeliczaliśmy kosztów. Wiedzieliśmy że chcemy strop betonowy i tyle! (na podstawie artykułów z muratora i doświadczeń własnych) :D

Poprawiłam podpis może teraz jest lepiej?? :wink:

Niestety podpis nie działa!!!

Założyłam Komentarze do Twojego Dziennika. Gniewasz się?

Jak będziecie mieć strop Teriva to co w tym momencie się ociepla? Tylko dach czy strop też.

My będziemy mieć poddasze nieużytkowe w 100 % (tzn. tylko na graty typu pudła itp, itd.). Czy nam opłaca się robić taki strop?

[Niestety podpis nie działa!!!

Założyłam Komentarze do Twojego Dziennika. Gniewasz się?

Jak będziecie mieć strop Teriva to co w tym momencie się ociepla? Tylko dach czy strop też.

My będziemy mieć poddasze nieużytkowe w 100 % (tzn. tylko na graty typu pudła itp, itd.). Czy nam opłaca się robić taki strop?

Coś tam poklikałam i już działa i nie gniewam sie jak ktoś mi pomaga :D :D

Stropu chyba nie ocieplamy. Jedynie dach :o ?

TASIJA idziejsz jak burza :D :D :D Napisz co leży pod dachówką - bo dokładnie nie widać. Folia? (jaka?) czy coś innego.

Aguś to specjalna folia dachowa, która sie daje zamiast podbitki z desek.

Każdy kto Ci będzie kładł dach, wie jaka trzeba kupić. Ja nie kupowałam, tylko firma która kładzie dachówki ją zakupiła po normalnej rynkowej cenie (a jeszcze mają rabat)

Witam.

Aga - Żona Facia

Lucyperek zmieniała strop pomiędzy "pietrami" nie "sufit" nad pokojami na pietrze- tak ja to zrozumiałem, a u Ciebie przy parterowym domku według mnie nie ma sensu "robić na stropie" betonu, szkoda czasu i roboty. Jeżeli bedziecie mieli duży strych to w zupełności wystarczy drewno. A strych zawsze warto ocieplic i podłogę i dach. Koszty nie są aż tak wielkie a zyski w ciepełku duże. Nas wykonawca przekonał do ocieplenia dachu i zwiekszenia izolacji na podłodze strychu, choć projekt nie przwidywał i nie żałuje, . Przedewszystkim na pewno bedziecie tam trzymac mnóstwo "skarbów" a zima bez ocieplenia najnormalniej w swiecie bedzie tam niezle gwizdać, latem - szklarnia. Gdzies, niedawno zreszta chyba w MURATORZE był artykuł o korzysciach wynikajacych z podwojnego ocieplania strychu.

I druga rada również naszego wykonawcy - na podłoge strychu płyty OSB nie deski, bo one predzej czy pożniej zawsze troche sie rozeschna, wypacza, zrobia się szczelinki a tam przez wiele, wiele lat beda się gromadzic w wacie kilogramu kurzu. A o płytach trzeba pomysleć zanimk zabudujesz mocno strop bo OSB maja spore rozmiary-po co pożniej niepotrzebnie ciąc, zeby wtargac na górę.

W.

Na takim strychu dodatkowo wydzieliłbym małe pomieszczenie i zamontowałbym jeden grzejnik a zaworem kulkowym nie termostatycznym. JAk sie zrobi zimnica to możesz tam trzymać zaprawy lub inne płyny a zimą odkręcasz grzejniczek i nic nie popęka.

Można tam dla przykładu nastawić winko z tych porzeczek... :lol: Pomyśl jakie pyszne jest wieczorem przy kominku