Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy zakupie dzialki w Łochwicach pojawił się nowy problem okazała się ze jest to działka rolna i po jej zakupie będzie trzeba ją odrolnic-ziemia jest klasy IVa.Gmina nie ma planu zagospodarwania przestrzennego wiec trzeba wystapić o warunki zabudowy-wszystko to jakies skaplikowane.

Jak było u was???

Witam Wszystkich,

mam pytanie, tym razem z zakresu dachu. Byłam dziś w centrum budowlanym w Białych Błotach, który się nazywa Słowiński . Oferta jest kompleksowa, czyli ich materiał, ich robocizna, tzn. więźba, pokrycie dachówka ceramiczna (o niej za chwilę), orynnowanie. Cena brutto ok. 38 tys. dla dachu 236 m2 bez okien, kopertowy w kształcie litery L (w zasadzie dwie litery L - jeśli ktoś to rozumie :wink: ).

Czy to dużo?

Czy ktoś z Was słyszał o tej firmie i spotkał się z ich wykonawstwem?

No i pytanie o dachówkę. Nie słyszeliśmy o niej więc nie wiemy czy to coś ciekawego czy może jakiś "badziewie"? Jest to dachówka ceramiczna Nelskamp typ DS5. Na 1m2 wchodzi 6 sztuk. Podobno super lekka, bo 32,4 kg/m2, niska nasiąkliwość, itd. itd.

Ktoś słyszał o niej???

Poza tym dziś (w końcu!!! :oops: ) dotarłam do salonu okien M&S. Na wtorek dostanę wycenę mojej stolarki. Miałeś rację RobertEs fajne te okna. A skąd braliście bramę garażową i drzwi wejściowe? Też od nich?

Pozdrawiam ciepło! :D

Witam Wszystkich,

mam pytanie, tym razem z zakresu dachu. Byłam dziś w centrum budowlanym w Białych Błotach, który się nazywa Słowiński . Oferta jest kompleksowa, czyli ich materiał, ich robocizna, tzn. więźba, pokrycie dachówka ceramiczna (o niej za chwilę), orynnowanie. Cena brutto ok. 38 tys. dla dachu 236 m2 bez okien, kopertowy w kształcie litery L (w zasadzie dwie litery L - jeśli ktoś to rozumie :wink: ).

Czy to dużo?

Czy ktoś z Was słyszał o tej firmie i spotkał się z ich wykonawstwem?

No i pytanie o dachówkę. Nie słyszeliśmy o niej więc nie wiemy czy to coś ciekawego czy może jakiś "badziewie"? Jest to dachówka ceramiczna Nelskamp typ DS5. Na 1m2 wchodzi 6 sztuk. Podobno super lekka, bo 32,4 kg/m2, niska nasiąkliwość, itd. itd.

Ktoś słyszał o niej???

Poza tym dziś (w końcu!!! :oops: ) dotarłam do salonu okien M&S. Na wtorek dostanę wycenę mojej stolarki. Miałeś rację RobertEs fajne te okna. A skąd braliście bramę garażową i drzwi wejściowe? Też od nich?

niu u Słowińskiego byliśmy (przejazdem :wink: ) w grudniu'2005. Też proponowali NELSKAMPA (a propo był jakiś temat na forum o tych dachówkach). Też nam wszystko policzyli. Spytaj się gdzie zakładali te dachówki, gdzie robili dachy, niech dadzą referencje.

W M&S do któregoś kwietnia była promocja :( szkoda że nie dotarłaś tam wcześniej.

Tak poza tym to RobertEs ma bardzo ładne drzwi wejściowe.

Brame garazową kupilem w UNIDOOR na Kijowskiej.

Dzialali bardzo szybko i sprawnie.

Mają przedstawicielstwo firmy Hoermann (nie wiem czy tak sie to pisze)

kupilem najtanszą (nieocieplaną) bramę - sam sobie ocieple :)

pozdrawiam

niu M&S do któregoś kwietnia była promocja :( szkoda że nie dotarłaś tam wcześniej.

Tak poza tym to RobertEs ma bardzo ładne drzwi wejściowe.

Cieszę sie Aguś ze Ci się podobają.

Kupilem je w salonie KMT (przy MediaMarkt)

Jeszcze jedna ważna sprawa

Dla wprowadzających się w tym roku !!!!

Kupujcie już drzewo do kominków (jeżeli będziecie oczywiście palić w kominku)

Drzewo musi przesezonować i najlepiej kupować je teraz, żeby dobrze przeschlo. Mokre drzewo się kiepsko pali i ma niewielką kaloryczność.

Do palenia w kominkach nie wykorzystujcie też drzewa iglastego - smoli strasznie bo dużo żywicy - TYLKO LIŚCIASTE (brzoza, lipa, dąb itp)

Ja już kupilem od sąsiada :) :) Od niego też się tego wszystkiego dowiedzialem.

My miastowi o takich sprawach nie mamy zielonego pojecia, dlatego o tym pisze.

Acha jeszcze jedno, sprzedający musi Wam pokazać pozwolenie na wycinke drzewa i powinniscie dostać kserokopie, w razie kontroli leśniczego

pozdrawiam

Przy zakupie dzialki w Łochwicach pojawił się nowy problem okazała się ze jest to działka rolna i po jej zakupie będzie trzeba ją odrolnic-ziemia jest klasy IVa.Gmina nie ma planu zagospodarwania przestrzennego wiec trzeba wystapić o warunki zabudowy-wszystko to jakies skaplikowane.

Jak było u was???

Jak wiesz jestem w trakcie sprzedaży działki w Łochowicach.Jako osoba sprzedajšca wystapiłam do gminy o warunki zabudoway.Miałam stare sprzed 6 lat.W międzyczasie jak w całym kraju gdzie podobno 80% planów się zdeaktualizowało również sięgnęło się Łochowicom.Do warunków zabudowy potrzebowałam:mapki geodezyjne do załatwienia w cišgu jednego dnia w Geoplanie koszt ok 40zł,a z nimi do wodocišgów na ul.Betonowš w Białych Błotach odp w tydzień-w Łochowicach jest wodociag,jednoczeœnie do Enea na Kšpielowš tydzien i masz warunki przyłaczeniowe .Wniosek skladasz w gminie i czekasz.

Jest tez drugi sposob zakupu:warunkowa umowa sprzedazy.PO jej podpisaniu składa się wniosek do Agencji Własnoœci Rolnej -chyba nazywa się teraz jakoœ inaczej-i oni odpowiadajš ,że nie kupujš tejże działki.Trwa to do miesišca ,ale z doœwiadczenia znajomego notariusza na ogół ok dwóch tygodni.Wtedy można podpisać właœciwš umowę kupna sprzedaży.Po zakupie występujesz z wnioskiem o warunki zabudowy.

niu u Słowińskiego byliśmy (przejazdem ) w grudniu'2005. Też proponowali NELSKAMPA (a propo był jakiś temat na forum o tych dachówkach). Też nam wszystko policzyli. Spytaj się gdzie zakładali te dachówki, gdzie robili dachy, niech dadzą referencje.

Dostaliśmy kilka adresów do obejrzenia domków. Nawet możemy sobie zobaczyć taką samą dachówkę jaką my chcemy (głównie chodzi o kolor). Szukałam na forum, ale znalazłam tylko o dachówce cementowej Nelskamp i to z 2004 roku.

Jakie dachówki Wy kładziecie (macie położone?)

Czy ktoś mówił, że budowanie jest łatwe? :wink:

niu u Słowińskiego byliśmy (przejazdem ) w grudniu'2005. Też proponowali NELSKAMPA (a propo był jakiś temat na forum o tych dachówkach). Też nam wszystko policzyli. Spytaj się gdzie zakładali te dachówki, gdzie robili dachy, niech dadzą referencje.

Dostaliśmy kilka adresów do obejrzenia domków. Nawet możemy sobie zobaczyć taką samą dachówkę jaką my chcemy (głównie chodzi o kolor). Szukałam na forum, ale znalazłam tylko o dachówce cementowej Nelskamp i to z 2004 roku.

Też tam byłem ale zdecydowaliśmy sie na Robena.

Chyba jest ładniejsza. No i cena lepsza :D :D

Też tam byłem ale zdecydowaliśmy sie na Robena.

Chyba jest ładniejsza. No i cena lepsza :D :D

A zdradzisz gdzie Ty kupowałeś tę dachówkę i kto będzie Ci robił (zrobił?) dach?