Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

niu u Słowińskiego byliśmy (przejazdem ) w grudniu'2005. Też proponowali NELSKAMPA (a propo był jakiś temat na forum o tych dachówkach). Też nam wszystko policzyli. Spytaj się gdzie zakładali te dachówki, gdzie robili dachy, niech dadzą referencje.

Dostaliśmy kilka adresów do obejrzenia domków. Nawet możemy sobie zobaczyć taką samą dachówkę jaką my chcemy (głównie chodzi o kolor). Szukałam na forum, ale znalazłam tylko o dachówce cementowej Nelskamp i to z 2004 roku.

Jakie dachówki Wy kładziecie (macie położone?)

Czy ktoś mówił, że budowanie jest łatwe? :wink:

Też tam byłem ale zdecydowaliśmy sie na Robena.

Chyba jest ładniejsza. No i cena lepsza :D :D

A zdradzisz gdzie Ty kupowałeś tę dachówkę i kto będzie Ci robił (zrobił?) dach?

Dachówka zakupiona była w cegpol na mińskiej

Montaż przeprowadziła firma z Łabiszyna.

Pozdrawiam

niu my na razie zaczynamy, więc dach za jakiś czas. Ale ... chyba mają drogo.

Potwierdzam, mają bardzo drogo, bo mają monopol na Nelskampa. Kupiłem te dachówki gdzie indziej, dużo taniej a o swoich przejściach ze Słowińskimi wolę jak najszybciej zapomnieć. Radzę ich omijać szerokim łukiem.

Darek

Hej

Właśnie jestem przed rozmową z architektem i zastanawiam się nad niewielkimi przeróbkami w kotłowni, WC na parterze i w korytarzu. Zainspirowani artykułem w prasie postanowiliśmy zrobić sobie szatnię tuż przy wejściu do budynku. Oczywiście nie chodzi mi o haczyki i o numerki :lol: ale o taką dużą szafę (garderobę) ale ilość miejsca jest mocno ograniczona. Aby to zrobić musimy mieć połączony WC z miejscen na kocioł i nie wiem czy to jest dobrae rozwiązanie.

Dom będzie ogrzewany gazem ziemnym i planujemy zakupić jakiś stojący piec z zasobnikiem powiedzmy 100l. Instalacja z podziałem na część podłogową (hol, szatnia, kuchnia, WC i łazienka na górze) i grzejnikową (sypialnie, salon z jadalnią 8) i garaż). Obieg ciepłej wody załączany czasowo. I to wszystko bez solara i kominka z płaszczem.

A interesuje mnie czy ta instalacja zamknięta w jednym pomieszczeniu z WC nie będzie przeszkadzać i jeśli kocioł zajmuje powiedzmy 80x80 cm powierzchni ile potrzeba Waszym zdaniem miejsca do podejścia technicznego albo inaczej ile Wasze kotłu zajmują miejsca.

Niestety z racji gazu interesują mnie rozwiązania tylko kotłów gazowych.

Witam serdecznie... odnośnie pieca C.O. na gaz ziemny ...może troszkę późno z tą odpowiedzią ale jestem tutaj od niedawna i słyszałam, ze budujemy sie na tym samym osiedlu ;-) ... mam bardzo dobry sprawdzony i godny polecenia piec Junkres z zamknięta komorą spalania, który nie wymaga komina i kosztownego wkładu kominowego, można go powiesić praktycznie w kazdej częsci domu (nawet w szafie), warunek jeden min, 0,5 metra musi byc od najbliższego okna..piec posiada juz w sobie malutki zasobnik na wode, wystarczy pociągnąć 3 rurkę i w domu woda ciepła jest non stop, mozna też regulowac pompą czasową, zeby piec nie grzał wody cały czas tylko w okreslonych godzinach...piec jest bardzo ergonomiczny, my osobiscie uzytkujemy juz go od 3 lat i bardzo sobie chwalimy...

pozdrawiam serdecznie :-)

Witajcie

ostatnio cierpie na brak czasu i neciku w Murowańce :p

a tak serio to ostatnio mialam niezłą akcję

w czwartek o 17 instalator zadzwonil że przychodzi w poniedzialek (a my bez podlogi, a podlogowke ma kłaść :o )

tego samego dnia ok. 20 koło domku przejeżdza ekipa posadzkowych

udało mi się ich namówić na sobotę (później powiedzieli że będą o 8 rano, a o 7 już byli pod domkiem)

w piątek była szybka dostawa piasku i cementu (Ewert przywiózł o godz. 23 cement)

generalnie chłopacy się spisali i mamy już podłogę :D :D :D jak marzenie

Hej

Właśnie jestem przed rozmową z architektem i zastanawiam się nad niewielkimi przeróbkami w kotłowni, WC na parterze i w korytarzu. Zainspirowani artykułem w prasie postanowiliśmy zrobić sobie szatnię tuż przy wejściu do budynku. Oczywiście nie chodzi mi o haczyki i o numerki :lol: ale o taką dużą szafę (garderobę) ale ilość miejsca jest mocno ograniczona. Aby to zrobić musimy mieć połączony WC z miejscen na kocioł i nie wiem czy to jest dobrae rozwiązanie.

Dom będzie ogrzewany gazem ziemnym i planujemy zakupić jakiś stojący piec z zasobnikiem powiedzmy 100l. Instalacja z podziałem na część podłogową (hol, szatnia, kuchnia, WC i łazienka na górze) i grzejnikową (sypialnie, salon z jadalnią 8) i garaż). Obieg ciepłej wody załączany czasowo. I to wszystko bez solara i kominka z płaszczem.

A interesuje mnie czy ta instalacja zamknięta w jednym pomieszczeniu z WC nie będzie przeszkadzać i jeśli kocioł zajmuje powiedzmy 80x80 cm powierzchni ile potrzeba Waszym zdaniem miejsca do podejścia technicznego albo inaczej ile Wasze kotłu zajmują miejsca.

Witam serdecznie... odnośnie pieca C.O. na gaz ziemny ...może troszkę późno z tą odpowiedzią ale jestem tutaj od niedawna i słyszałam, ze budujemy sie na tym samym osiedlu ;-) ... mam bardzo dobry sprawdzony i godny polecenia piec Junkres z zamknięta komorą spalania, który nie wymaga komina i kosztownego wkładu kominowego, można go powiesić praktycznie w kazdej częsci domu (nawet w szafie), warunek jeden min, 0,5 metra musi byc od najbliższego okna..piec posiada juz w sobie malutki zasobnik na wode, wystarczy pociągnąć 3 rurkę i w domu woda ciepła jest non stop, mozna też regulowac pompą czasową, zeby piec nie grzał wody cały czas tylko w okreslonych godzinach...piec jest bardzo ergonomiczny, my osobiscie uzytkujemy juz go od 3 lat i bardzo sobie chwalimy...

No wiesz dzięki ogólnie za zainteresowanie. Układ pomieszczen już wymyśliliśmy natomiast pieca jeszcze nie wybraliśmy. Napisz lepiej jak sobie poradziłeś z gliną i iłami występujacymi na tym terenie.

niu my na razie zaczynamy, więc dach za jakiś czas. Ale ... chyba mają drogo.

Potwierdzam, mają bardzo drogo, bo mają monopol na Nelskampa. Kupiłem te dachówki gdzie indziej, dużo taniej a o swoich przejściach ze Słowińskimi wolę jak najszybciej zapomnieć. Radzę ich omijać szerokim łukiem.

Darek

Dziś też dotarła do mnie taka sama informacja na temat tej firmy.

Zadowolony jesteś z tej dachówki? Zdradzisz, gdzie ją kupiłeś?

Pozdrawiam!

Hej

No wiesz dzięki ogólnie za zainteresowanie. Układ pomieszczen już wymyśliliśmy natomiast pieca jeszcze nie wybraliśmy. Napisz lepiej jak sobie poradziłeś z gliną i iłami występujacymi na tym terenie.

cała przyjemność po mojej stronie...

nie ukrywam, że też brnelismy w błocie, glinie i wodzie dosłownie do kolan...nasz projekt jest bez piwnicy więc głęboko nie musielismy wchodzić w ziemie...szybko nawieźlismy ziemi zasialismy trawę i jakoś sie udało. Nie bylismy zmuszeni do jakiś większych zabiegów, jedynie codzienne funkcjonowanie w tym bagienku utrudniało zycie...ale mamy juz to na szczęscie za sobą...

Dziś też dotarła do mnie taka sama informacja na temat tej firmy.

Zadowolony jesteś z tej dachówki? Zdradzisz, gdzie ją kupiłeś?

Z dachówki jak najbardziej tak. Mam Nibrę DS5 a ponieważ mam dach dwuspadowy i duże połacie więc jej duży rozmiar wcale nie rzuca się w oczy.

Natomiast mam bardzo duże zastrzeżenia do firmy Nelskamp, która próbowała mnie, jako klienta, wciągnąć w rozgrywki pomiędzy swoimi dytrybutorami. Nie będę podawał namiarów gdzie kupiłem dachówki, ponieważ ta hurtownia nie chce mieć więcej do czynienia z tym producentem.

Pozdrawiam

Okolice Osielska , malownicza okolica, las , bagna i z tego co czułam komary. :lol: Jak wciągnę się w forum to może uda mi sie dołączyć zdjęcia działki i założyć dziennik budowy . Ale tego muszę sie nauczyć. Cierpliwości i wyrozumiałości

Witamy kolejnych budowniczych z naszej okolicy...Osielsko blisko i piękne tereny...z mężem robimy tam wypady rowerowe ;-)

czekamy na foteczki

Aga ja już mam wklejanie zdjęć we wstępnej fazie opanowane..moge pomóc :-)

Dziękuję za pomoc.

U nas specem od wklejania jest Facio. On to robi najszybciej. A ja momentami już za dużo mam na głowie. W domu nie przesiaduję za dużo przed kompem - chyba że wieczorem pare minut. Nasz syn pochłania mi czas bez reszty.

Działka nie jest za duża jeśli chodzi o przestrzeń ale za duża jeśli myslę o koszeniu około 1300 m w związku z tym chyba ograniczymy przestrzeń do koszenia stawem a tym samym moze uda się zlikwidować problem wysokiego poziomu wód. Działkę z dwóch stron otacza las a na tyłach sa stawy. Urokliwy cichy zakątek

Dom jest duzy około 180 m, dwukondygnacyjny - tylko na pewnej przestrzeni. Do teraz mam wątpliwości czy nie za duży i kto go bedzie sprzatał :roll: pewnie ja? Ale decyzja zapadła. Projekt indywidualny, trochę inna bryła , zależało nam by jak najwięcej słońca złapać w domu. Uwielbiam jasne pomieszczenia i słońce. To tyle na teraz, wyobrażnia musi zadziałać...kiedyś bedą zdjęcia. Aga mam techniczne pytanie, jak zakłada się dziennik? albo gdzie szukać odpowiedzi?

Aga mam techniczne pytanie, jak zakłada się dziennik? albo gdzie szukać odpowiedzi?

Niestety nie umiem zakładać dziennika. Ale w temacie "Dzienniki budowy" maksiu udziela porad. Zaraz na początku.

Wchodzisz w dział Dzienniki Budowy, klikasz na nowy temat, wpisujesz tytuł np. JGosikowe opowieści i wpisujesz treść, a potem robisz 'odpowiedz' za kazdym razem jak chcesz cos dopisac do dziennika.

prawda ze proste?

pozdrawiam

m.