Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki namiarom Tasiji wreszcie podłoga wylana :D

alex_ zdradz tajemnice ile kosztują podłogi wylewane - robocizna i materiały

Aga

jeśli chodzi o podłogi to miałam 2 ekipy :)

jedna robiła chudziak: w sumie ekipa OK, ale jeśli chodzi o terminy (wylewanie podłogi na gotowo) to nie słowna, na chudziak byli nawet wcześniej

robocizna 7,50/m2 - chudziak 8,50/m2 - podłoga

materiały piasek z Wisły (nielubiany przez podłogowych) - 18ton z transportem - 350pln

cement ok. 9 zł za worek z transportem 1175kg

faktycznie wyszło za robocizne więcej chyba za express bo umawiałam ich w czwartek na sobotę

druga ekipa:

robocizna 10zł/m2 - podłoga

materiał miało starczyć tamtego piasku, trzeba było dobrać, ale sporo zostało

14ton - 250zł

cement ok. 8 zł za worek transport własny na raty jakieś 1100kg

oczywiście końcowo wyszło drożej bo dali swoją dylatację, plastyfikatory i jeszcze jakieś cuda

jeśli coś jeszcze pytajcie

alex

Czy mogę Cię prosić o namiary na firmę która budowała Ci dom. Moj kolega przymierza się do budowania i napalił się na szkielet. Chodzi mu o szybkie tempo budowy.

Dzięki!

EKO-DREWNO-BUD z Rumii jak co niech przyjedzie do nas to pogadamy troche tematycznie :D

DZIĘKI!!!!!! :D

Szklarz : zależy "od czego".Ten z Osowej Góry ul w bok od Muszlowej fajnie piaskuje,ten z Błonia z Gałczyńskiego robił mi lustra,ludzie z Lisiego Ogona oprawiali witraż.

Ktoœ pytał o lampy: lwiš częœć kupiłam w domu i stylu,troche w Castoramie.Ładne lampy przytargał nam nasz architekt z Poznania. Dom i styl ma lampy z massivu i kandeli-ładne.

Szklarz : zależy "od czego".Ten z Osowej Góry ul w bok od Muszlowej fajnie piaskuje,ten z Błonia z Gałczyńskiego robił mi lustra,ludzie z Lisiego Ogona oprawiali witraż.

Ktoœ pytał o lampy: lwiš częœć kupiłam w domu i stylu,troche w Castoramie.Ładne lampy przytargał nam nasz architekt z Poznania. Dom i styl ma lampy z massivu i kandeli-ładne.

Heliodor mi zależy na osadzeniu luster w ramach drewnianych do łazienki (ramy już mam), znalazłam Zakład Szklarski (tani) na ul. Gdańskiej 76 nie wiem tylko jak z jakością pracy....ale dziękuje Tobie za sugestie...dotyczące lamp też :) z tym mam największy problem... :lol:

Witam wszystkich po długiej przerwi :D .

Zacząłem wreszcie, i już wiem co to budowa :evil: ,

podobno to normalne ,że cały" czas pod górkę" ( długa zima,glina na działce, woda na 70 cm.,awaria kabla od zasilania, i takie inne przyjemności!). Zasypałem fundamenty, wylewki po niedzieli, i wchodzi ekipa na drewniaczka :lol: .

Pozdrawiam Alex. i SILNĄ GRUPĘ Z MUROWAŃCA!

Witam wszystkich.

Niestety (albo stety) zostałem wraz z moją połowicą zarażony chęcią wybudowania własnego domu. Działka już jest zakupiona (właściwie to prawie, tylko czekamy na odpowiedź z gminy - te wszystkie tam dyrdymały o pierwokupie, i ostateczny akt notarialny) w Murowańcu.

Upatrzyliśmy sobie projekt GL 104 ze Studia Atrium. Jako, że jestem totalnym żółtodziobem w dziedzinie budowania, to prosze o wszelkie rady i sugestie dotyczące tego projektu np. co by tu zmienić, żeby zjechać z jego kosztami.

Pozdrawiam

Marczysław

Witam forumowiczów, zaniedbałam się w pisaniu , ale mogę się popisać nowymi zdjęciami, niestety nadal pustej dzialki. Mamy juz pierwsze terminy zaklepane z murarzami i fachowcem od studni. Powinniśmy ruszyć w czerwcu. Jesteśmy na etapie rozglądania się za najkorzystniejszą ofertą kredytową...i nadal nie wiemy gdzie. No i pierwsze trudności 200 m kabla po prąd od sąsiada :cry:

Witam wszystkich.

Niestety (albo stety) zostałem wraz z moją połowicą zarażony chęcią wybudowania własnego domu. Działka już jest zakupiona (właściwie to prawie, tylko czekamy na odpowiedź z gminy - te wszystkie tam dyrdymały o pierwokupie, i ostateczny akt notarialny) w Murowańcu.

Upatrzyliśmy sobie projekt GL 104 ze Studia Atrium. Jako, że jestem totalnym żółtodziobem w dziedzinie budowania, to prosze o wszelkie rady i sugestie dotyczące tego projektu np. co by tu zmienić, żeby zjechać z jego kosztami.

Pozdrawiam

Marczysław

Witamy w Murowancu :)

Witam forumowiczów, zaniedbałam się w pisaniu , ale mogę się popisać nowymi zdjęciami, niestety nadal pustej dzialki. Mamy juz pierwsze terminy zaklepane z murarzami i fachowcem od studni. Powinniśmy ruszyć w czerwcu. Jesteśmy na etapie rozglądania się za najkorzystniejszą ofertą kredytową...i nadal nie wiemy gdzie. No i pierwsze trudności 200 m kabla po prąd od sąsiada :cry:

Czytam Twój post i jakbym siebie widział. Też mamy najbliższy prąd u sąsiada, bo ZE dopiero pociągnie w lipcu 2007, a woda najbliższa jest 200 m. od naszej działki, znaczy się tez trzeba będzie dogadać się ze sąsiadem, a potem będziemy myśleć o studni. Tylko żeby wyszła odpowiednia odległość, bo planujemy przydomową oczyszczalnię ścieków.

Pozdrawiam

Marczysław