Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie schodów

Recommended Posts

..........

Ok.Ale skoro tego jeszcze nie masz to tak na prawdę nie wiesz jak będzie to funkcjonować w praktyce i czy tak w ogóle jest aż tak przydatne no bo i po co.Twierdzisz ,że można to zrobić tanio.....czy ja wiem :roll: ?Pomysł jest ok i koniec...jak na razie.Nie zostaw tego bez echa bo ja jestem bardzo ciekawy jak ci to wyjdzie.

pzdr :wink: :wink:

edde: Mając zmierzchówke i czasówke możesz się pokusić o sterowanie mocą świecenia lampek LED lub gaszeniem co drugiej lampki w godzinach 23-5 rano.

W tym wątku podałem przykład takiego pomysłu który zrealizowałem.

Wg mnie oświetlenie LED powinno się palić całą noc, taka jego rola => energooszczędne oświetlenie komunikacyjne.

Wyłączając w ciągu nocy na kilka godzin oszczędzasz w skali roku 20-25kW energii (~10zł).

Łamiąc noge na schodach w wyniku absencji w pracy tracisz o wiele więcej :(

Oświetlenie górna jak najbardziej być powinno. Lampki LED są niewystarczające do zwykłych i niezwykłych prac związanych ze schodami czy korytarzami. No i przede wszystkim, starzejemy się z wiekiem => pogarsza się nam wzrok :(

Oświetlenie LED to już taki standardzik od jakiegoś dłuższego czasu.

Na kilkanaście zleceń jeden klient mi powiedział, że to kicz i wieśniactwo ;)

Absolutnie tak nie myślę tym bardziej ,że mam ledy i u siebie.Jestem tylko ciekawy jak przedmówca edde zaproponowany układ ledowy zastosuje w takim połączeniu u siebie w domku.Do wszystkiego idzie przywyknąć tyle ,że to świecenie (nawet ledowe) non stop też może być męczące.Jeżeli go dobrze zrozumiałem (a chciałem) to zasadne w tym projekcie będzie np. oświetlenie budynku,drewutni (opcja),basenu (opcja),ścieżek,podjazdu do garażu,tarasu/ów.Zapada zmierzch a sterowniki robią z naszego domu wspaniałą choinkę.Świeci się każda grupa jednocześnie.

Z opisu wynika, że edde chce uniknąć bicia po oczach światła od schodów. Więc moja propozycja - sterować mocą tych lampek w pewnych przedziałach czasowych.

Jego żonka chce mieć mocniejsze oświetlenie do sprzątania, no problem.

Zamontować normalne oświetlenie górne lub boczne zapalane i gaszone zwykłym (lub niezwykłym) wyłącznikiem schodowym w imię zasady - "jak będzie trzeba".

Z mocniejszego oświetlenia napewno skorzystają też ludzie starsi (teściowa, ciocia Lusia, wujek z Niemiec...itp).

tak, właśnie tak! ;)

pomijając może jedynie teściową, ciocię i wujka ;)

a ze sterowaniem mocą to jeszcze się pomyśli

no i nie zamierzam wcale robić choinki z domu ani jego otoczenia, chyba bardziej zalezy mi na wygodzie, ergonomii a przy tym ekonomii ;) niż satysfakcji lub gula zazdrości u sąsiadów, tudzież innych dom oglądających :lol:

tak, właśnie tak! ;)

pomijając może jedynie teściową, ciocię i wujka ;)

a ze sterowaniem mocą to jeszcze się pomyśli

no i nie zamierzam wcale robić choinki z domu ani jego otoczenia, chyba bardziej zalezy mi na wygodzie, ergonomii a przy tym ekonomii ;) niż satysfakcji lub gula zazdrości u sąsiadów, tudzież innych dom oglądających :lol:

Etammm.Przesadzasz.Najpierw zasypujesz pomysłami a potem na piedestał jako pierwszą stawiasz wygodę :roll: .Nie raz zdarzyło mi się przejeżdżać obok takiego domu -choinki.Cudownie wkomponowane światła w teren.Taki smaczek przy oświetlaniu tego czego życzył sobie właściciel.Jasne ,że oglądającemu lata gula bo się chłop napracował by pokazać efekt końcowy.Może właśnie i on zaczynając od oświetlenia schodów poprzez odpowiednie oprzyrządowanie oświetlił swoje lokum.Poczekam aż projekt zrealizujesz i wkleisz kilka fotek by rozwiać wszelkie wątpliwości czy oświetlenie schodów ma być tylko oświetleniem schodów ?Czy dopełnieniem do innego równie ważnego światła.To ma się w większej części tobie podobać potem oglądającemu,który będzie mlaskał ze zdziwienia a ergonomia czy ekonomia już same przyjdą. :wink:

• 4 years później...
Ok.Ale skoro tego jeszcze nie masz to tak na prawdę nie wiesz jak będzie to funkcjonować w praktyce i czy tak w ogóle jest aż tak przydatne no bo i po co.Twierdzisz ,że można to zrobić tanio.....czy ja wiem :roll: ?Pomysł jest ok i koniec...jak na razie.Nie zostaw tego bez echa bo ja jestem bardzo ciekawy jak ci to wyjdzie.

pzdr :wink: :wink:

A coś takiego :http://123budujemy.pl/dom/oprawa-schodowa-graw/

Może.

A może, po prostu kolejny geniusz marketingu wpadł na genialny pomysł zarejestrowania się na forum muratora i wyszukiwania wszystkich możliwych tematów związanych z ego działalnością tylko po to, żeby podać linka do swojego produktu. A za coś takiego tutaj ban leci w błyskawicznym tempie :)

J.