edde 21.08.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 tzn jak?co konkretnie masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.08.2009 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 .......... Ok.Ale skoro tego jeszcze nie masz to tak na prawdę nie wiesz jak będzie to funkcjonować w praktyce i czy tak w ogóle jest aż tak przydatne no bo i po co.Twierdzisz ,że można to zrobić tanio.....czy ja wiem ?Pomysł jest ok i koniec...jak na razie.Nie zostaw tego bez echa bo ja jestem bardzo ciekawy jak ci to wyjdzie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 22.08.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 edde: Mając zmierzchówke i czasówke możesz się pokusić o sterowanie mocą świecenia lampek LED lub gaszeniem co drugiej lampki w godzinach 23-5 rano. W tym wątku podałem przykład takiego pomysłu który zrealizowałem. Wg mnie oświetlenie LED powinno się palić całą noc, taka jego rola => energooszczędne oświetlenie komunikacyjne. Wyłączając w ciągu nocy na kilka godzin oszczędzasz w skali roku 20-25kW energii (~10zł). Łamiąc noge na schodach w wyniku absencji w pracy tracisz o wiele więcej Oświetlenie górna jak najbardziej być powinno. Lampki LED są niewystarczające do zwykłych i niezwykłych prac związanych ze schodami czy korytarzami. No i przede wszystkim, starzejemy się z wiekiem => pogarsza się nam wzrok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.08.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 No i teraz wszyscy zaczną zakładać wszędzie ledy. Wg mnie oświetlenie LED powinno się palić całą noc, taka jego rola => energooszczędne oświetlenie komunikacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 22.08.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Oświetlenie LED to już taki standardzik od jakiegoś dłuższego czasu. Na kilkanaście zleceń jeden klient mi powiedział, że to kicz i wieśniactwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.08.2009 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Oświetlenie LED to już taki standardzik od jakiegoś dłuższego czasu. Na kilkanaście zleceń jeden klient mi powiedział, że to kicz i wieśniactwo Absolutnie tak nie myślę tym bardziej ,że mam ledy i u siebie.Jestem tylko ciekawy jak przedmówca edde zaproponowany układ ledowy zastosuje w takim połączeniu u siebie w domku.Do wszystkiego idzie przywyknąć tyle ,że to świecenie (nawet ledowe) non stop też może być męczące.Jeżeli go dobrze zrozumiałem (a chciałem) to zasadne w tym projekcie będzie np. oświetlenie budynku,drewutni (opcja),basenu (opcja),ścieżek,podjazdu do garażu,tarasu/ów.Zapada zmierzch a sterowniki robią z naszego domu wspaniałą choinkę.Świeci się każda grupa jednocześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 23.08.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Z opisu wynika, że edde chce uniknąć bicia po oczach światła od schodów. Więc moja propozycja - sterować mocą tych lampek w pewnych przedziałach czasowych. Jego żonka chce mieć mocniejsze oświetlenie do sprzątania, no problem.Zamontować normalne oświetlenie górne lub boczne zapalane i gaszone zwykłym (lub niezwykłym) wyłącznikiem schodowym w imię zasady - "jak będzie trzeba". Z mocniejszego oświetlenia napewno skorzystają też ludzie starsi (teściowa, ciocia Lusia, wujek z Niemiec...itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.08.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 tak, właśnie tak! pomijając może jedynie teściową, ciocię i wujka a ze sterowaniem mocą to jeszcze się pomyśli no i nie zamierzam wcale robić choinki z domu ani jego otoczenia, chyba bardziej zalezy mi na wygodzie, ergonomii a przy tym ekonomii niż satysfakcji lub gula zazdrości u sąsiadów, tudzież innych dom oglądających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.08.2009 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 tak, właśnie tak! pomijając może jedynie teściową, ciocię i wujka a ze sterowaniem mocą to jeszcze się pomyśli no i nie zamierzam wcale robić choinki z domu ani jego otoczenia, chyba bardziej zalezy mi na wygodzie, ergonomii a przy tym ekonomii niż satysfakcji lub gula zazdrości u sąsiadów, tudzież innych dom oglądających Etammm.Przesadzasz.Najpierw zasypujesz pomysłami a potem na piedestał jako pierwszą stawiasz wygodę .Nie raz zdarzyło mi się przejeżdżać obok takiego domu -choinki.Cudownie wkomponowane światła w teren.Taki smaczek przy oświetlaniu tego czego życzył sobie właściciel.Jasne ,że oglądającemu lata gula bo się chłop napracował by pokazać efekt końcowy.Może właśnie i on zaczynając od oświetlenia schodów poprzez odpowiednie oprzyrządowanie oświetlił swoje lokum.Poczekam aż projekt zrealizujesz i wkleisz kilka fotek by rozwiać wszelkie wątpliwości czy oświetlenie schodów ma być tylko oświetleniem schodów ?Czy dopełnieniem do innego równie ważnego światła.To ma się w większej części tobie podobać potem oglądającemu,który będzie mlaskał ze zdziwienia a ergonomia czy ekonomia już same przyjdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deus23 19.10.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Ok.Ale skoro tego jeszcze nie masz to tak na prawdę nie wiesz jak będzie to funkcjonować w praktyce i czy tak w ogóle jest aż tak przydatne no bo i po co.Twierdzisz ,że można to zrobić tanio.....czy ja wiem ?Pomysł jest ok i koniec...jak na razie.Nie zostaw tego bez echa bo ja jestem bardzo ciekawy jak ci to wyjdzie. pzdr A coś takiego :http://123budujemy.pl/dom/oprawa-schodowa-graw/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.10.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Myślisz, że po czterech latach wciąż jeszcze szuka? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopok 28.10.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Myślisz, że po czterech latach wciąż jeszcze szuka? J. a czemu nie? może już robi nowe oświetlenie bo tamto się zepsuło- znudziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.10.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Może. A może, po prostu kolejny geniusz marketingu wpadł na genialny pomysł zarejestrowania się na forum muratora i wyszukiwania wszystkich możliwych tematów związanych z ego działalnością tylko po to, żeby podać linka do swojego produktu. A za coś takiego tutaj ban leci w błyskawicznym tempie J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts