Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór kotła i nie tylko

misster

Recommended Posts

Witam

Niedawno kupiłem dom i między innymi postanowiłem wymienić centralne ogrzewanie, znalazłem firmę, która zrobiła mi to dość tanio, ale w międzyczasie dowiedziałem się , że można dostać dotację na kocioł w ramach programu ograniczenia niskiej emisji (zwracają 70% z max 10000 zł przy ogrzewaniu gazowym) a zdecydowałem się właśnie na ogrzewanie gazowe, gość z firmy, która robiła mi centralne zgodził się oddać mi za kocioł, który on chciał wstawić (Ariston Genus- zwykły kocioł) , bo kocioł musi zamontować firma, która jest na liście wykonawców tego Programu ONE, jestem teraz na etapie wyboru kotła, rozważam kocioł kondensacyjny- poczytawszy trochę forum - tylko po pierwsze nie wiem jaki wybrać i tu moja prośba o radę co wybrać? - jedna z firm poleca mi Vaillant Ecotec, dwie De Dietrich MCR 24 albo jakiś kociołek z firmy Brotje, jakiej mocy muszę mieć kocioł? - powierzchnia domu ok. 170 m2, + ogrzewanie ciepłej wody, będzie mieszkać 5 osób- 2 łazienki, 2 kuchnie- jaki zasobnik do tego, i po drugie gość robiąc mi to centralne zamontował grzejniki pod zwykły piec pod tego Aristona, jak to się będzie miało do tego kotła kondensacyjnego? bo się doczytałem, że do kotła kondensacyjnego grzejniki muszą być większe, tzn dobrane do parametrów niższej temperatury. I jeśli mógłbym wymienić chociaż grzejniki w samych pokojach na inne czy by to coś dało, bo jest taka szansa wymiany?

Mam wymienione okna na nowe, przed zimą zamierzam jeszcze dom ocieplić i tu też pytanie jaką grubością styropianu, bo też różnie mi fachowcy doradzają ? jeden mówi 14, drugi 10 a trzeci 8. I czym najlepiej ocieplić strop , bo to ważniejsze od ścian? Dom jest zrobiony z cegły, mury są dosyć grube.

Trochę się rozpisałem. Liczę na Waszą pomoc.

bo się doczytałem, że do kotła kondensacyjnego grzejniki muszą być większe, tzn dobrane do parametrów niższej temperatury. I jeśli mógłbym wymienić chociaż grzejniki w samych pokojach na inne czy by to coś dało, bo jest taka szansa wymiany?

Mam wymienione okna na nowe, przed zimą zamierzam jeszcze dom ocieplić i tu też pytanie jaką grubością styropianu, bo też różnie mi fachowcy doradzają ? jeden mówi 14, drugi 10 a trzeci 8. I czym najlepiej ocieplić strop , bo to ważniejsze od ścian? Dom jest zrobiony z cegły, mury są dosyć grube.

Trochę się rozpisałem. Liczę na Waszą pomoc.

1) Do kondensata (50/40) grzejniki wymiarowo są potrzebne mniej więcej dwukrotnie większe niż do wysokotemperaturowej instalacji (70/55). Wymienieć musisz raczej wszystkie bo tam gdzie nie wymienisz grzejąc 50 stopniami będziesz miał za zimno.

2) Przy ścianie 40cm cegły dopiero 12cm styropianu pozwala spełnić obecną normę na ciepłochronność ścian. Przy dzisiejszej cenie gazu i styropianu opłaca się dawać nawet 20cm. 10 to był standard na początku tego wieku.