marekkk158 19.08.2009 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 WITAM!!Mam kilka pytań odnosnie płotow znajdujacych sie pomiedzy dzialkami sasiadow:1) Kupilem dzialke a plot "sasiada" juz tam stal. W granicy tzn 15cm fundamentu na mojej dzialce a 15cm na jego. Czy jest to zgodne z prawem ze ten fundamen znajduje sie na mojej dzialce??2) Co najlepiej zrobic zeby doszlo do rozbiorki plotu?3) Czy płot moze bys zakonczony ostrymi krawedziami (grotami) pomiedzy dzialkami??Czekam na odpowiedzi... Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 19.08.2009 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 A czemu ci płot nie pasuje? Powinieneś się cieszyć, że sąsiad sam zrobił płot i nie chce od ciebie kasy. Wydaje mi się, że jeśli sąsiad dogadał się przed budową, z poprzednim właścicielem, to nic nie możesz zrobić. Ostre krawędzie mogą być powyżej jakiejś wysokości (1,8m chyba). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 19.08.2009 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 To się ciesz że masz już z jednej strony ogrodzoną działkę . 15 cm to niewiele .Posadź teraz przy tym płocie jakieś szybko rosnące krzewy i masz widok z głowy.Ciekaw jestem jak długi jest ten płot . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 19.08.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Idz do sąsiada z flaszką i podziękuj bo masz ogrodzenie za darmoche.To jest płot tzw w granicy i jest ok. Nie zaczynaj z sąsiadami bo marnie skończysz. I to nie będzie wojna o płot tylko bitwa, którą rozpętasz i możesz ale nie musisz wygrać. Ale wojne dopiero rozpętasz i przegrasz z kretesem.Ty sie zaczniesz budować a sąsiad w odwecie będzie śledził każdy twój krok i donosił gdzie trzeba. I jeszcze jedno, chociaż staram się nigdy nie robić osobistych przytyków - nie znam cię, ale już cię nie lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 19.08.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 To jest płot tzw w granicy i jest ok pod warunkiem ,że poprzedni właściciel wyraził zgodę na ogrodzenie w granicy. Jeśli nie wyraził to nie jest ok Wnioskując z opisu płotka zapewne zgodę wyraził a nawet z płotka był zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekkk158 19.08.2009 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Aglig ja tez cie nie lubie i w niczym mi to nie pomoze;/Płot ma dl ok 100m, i jest wykonany z kontownika, na wysokosci okolo 40 cm znajduje sie odstep miedzy kontownikami i jest zakonczony ostrymi krawedziami tak ze spokojnie moje psy przekladaja glowy i jak sasiad jest blisko plotu to go moga pogryzc co pozniej sie konczy wzywaniem policji oraz strazy miejskiej. Średnio 2x w tyg. ja chce postawic swoj plot ale po granicy. A to jest niemozliwe bo jego plot stoi juz 15cm w mojej dzialce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 19.08.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Dla schłodzenia emocji (coś nerwowi są ostatnio Forumowicze, oj nerwowi - czego zresztą doświadczyłem na własnej skórze) do poczytania:http://e-prawnik.pl/nieruchomosci/przekroczenie-granicy-przy-budowie-domu,odpowiedzi,prawo-cywilne-1http://forum.muratordom.pl/przekroczenie-granicy-dzialki-budowlanej,t118638.htmhttp://www.goldenline.pl/forum/bezplatne-porady-prawne/1037116I przepis z kc:Art. 151. Jeżeli przy wznoszeniu budynku lub innego urządzenia przekroczono bez winy umyślnej granice sąsiedniego gruntu, właściciel tego gruntu nie może żądać przywrócenia stanu poprzedniego, chyba że bez nieuzasadnionej zwłoki sprzeciwił się przekroczeniu granicy albo że grozi mu niewspółmiernie wielka szkoda. Może on żądać albo stosownego wynagrodzenia w zamian za ustanowienie odpowiedniej służebności gruntowej, albo wykupienia zajętej części gruntu, jak również tej części, która na skutek budowy straciła dla niego znaczenie gospodarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 19.08.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Aglig ja tez cie nie lubie i w niczym mi to nie pomoze;/ Płot ma dl ok 100m, i jest wykonany z kontownika, na wysokosci okolo 40 cm znajduje sie odstep miedzy kontownikami i jest zakonczony ostrymi krawedziami tak ze spokojnie moje psy przekladaja glowy i jak sasiad jest blisko plotu to go moga pogryzc co pozniej sie konczy wzywaniem policji oraz strazy miejskiej. Średnio 2x w tyg. ja chce postawic swoj plot ale po granicy. A to jest niemozliwe bo jego plot stoi juz 15cm w mojej dzialce.... wstaw jakies foty, jestem ciekaw jak to wyglada. nie mozesz po prostu zalozyc na to siatki od swojej strony, tak zeby bylo "szczelne" dla psow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.08.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 1) Kupilem dzialke a plot "sasiada" juz tam stal. ...A czy przed kupnem działki widziałeś ten płot? Też Ci przeszkadzał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.08.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Aglig ja tez cie nie lubie i w niczym mi to nie pomoze;/ Płot ma dl ok 100m, i jest wykonany z kontownika, na wysokosci okolo 40 cm znajduje sie odstep miedzy kontownikami i jest zakonczony ostrymi krawedziami tak ze spokojnie moje psy przekladaja glowy i jak sasiad jest blisko plotu to go moga pogryzc co pozniej sie konczy wzywaniem policji oraz strazy miejskiej. Średnio 2x w tyg. ja chce postawic swoj plot ale po granicy. A to jest niemozliwe bo jego plot stoi juz 15cm w mojej dzialce....To Ty masz jakieś chyba agresywne psy, które wystawiają swoje pyski przez płot i gryzą sąsiada za nic. Jeżeli chcesz postawić taki płot, który uniemożliwi przekładanie głowy Twoim pieskom, to po prostu zmodyfikuj istniejący. W czym jest problem aby tak jak już Ci proponowali dołożyć jakąś siatkę na istniejący. Taniej, szybciej i z uśmiechem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts