Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymiary kotlowni

dziobak2002

Recommended Posts

kiedyś ktoś podawał tu przepis ale to był jakiś kosmos - żeby zapewnić wszystkie odległości wokół kotła kotłownia musiałby być wielkości salonu. Nie jestem pewien ale przy kotłach o mocy poniżej 25kW nie ma szczególnych obostrzeń.

Do kotła musisz mieć dostęp (obsługa, czyszczenie, wymiana ślimaka) i to determinuje wielkość kotłowni. No i w rozsądnym miejscu musisz mieć wpięcie do komina.

Moja kotłownia ma wymiary 2x5m, w niej modyfikowany kocioł HEF 20kW i ekogroszek na całą zimę.

kiedyś ktoś podawał tu przepis ale to był jakiś kosmos - żeby zapewnić wszystkie odległości wokół kotła kotłownia musiałby być wielkości salonu. Nie jestem pewien ale przy kotłach o mocy poniżej 25kW nie ma szczególnych obostrzeń.

Do kotła musisz mieć dostęp (obsługa, czyszczenie, wymiana ślimaka) i to determinuje wielkość kotłowni. No i w rozsądnym miejscu musisz mieć wpięcie do komina.

Moja kotłownia ma wymiary 2x5m, w niej modyfikowany kocioł HEF 20kW i ekogroszek na całą zimę.

W jaki sposób modyfikowany?

Pytam, bo moja kotłownia ma 2x4,4m i zastanawiam się co tam wsadzić, żeby nie było niewygodnie...

wymiary wymiarami ... mam 220 na 290 i o d... roztrzaś taką kotłownię :-?

piec na styk, brak miejsca na opał , brak przejścia do wyczystki (se bede chyba musiała w wiatrołapie zrobić bo do wizyty kominiarza trza podajnik demontować ... masakra :evil: )

z doświadczenia ... lepiej zrobić kotłownię większą niż mniejszą :wink:

a z tego co mi wiadomo (orientowałam się 2 lata temu jak mnie to interesowało, nie wiem czy coś się zmieniło) to jeśli piec na węgiel ma do 25kw to kotłownia nie jest w świetle prawa wcale kotłownią :roll:

a w praktyce tak jak mówię : lepiej większa niż mniejsza :wink:

Reguluje to obowiązująca norma PN-87/B-02411 (przywołana Rozporządzeniem WT):

……….o mocy do 25 kW powinny być spełnione następujące wymagania:

- kocioł powinien być umieszczony w wydzielonym pomieszczeniu, możliwie centralnie w stosunku ogrzewanych pomieszczeń

- podłoga w kotłowni powinna być wykonana z materiałów niepalnych lub obita blachą stalową grubości 0,7 mm na odległości minimum 0,5 m od krawędzi kotła.

- Kocioł powinien być umieszczony na fundamencie wykonanym z materiałów niepalnych, wystającym 0,05m ponad poziom podłogi i okrawędziowanym stalowymi kątownikami,

- odległość kotła od przegród pomieszczenia kotłowni powinna umożliwić swobodny dostęp do kotła w czasie czyszczenia i konserwacji. Odległość tyłu kotła od ściany nie powinna być mniejsza niż 0,7 m, boku kotła od ściany nie mniejsza niż 1,0 m, natomiast przodu kotła od ściany przeciwległej nie mniejsza niż 2,0 m,

a propos wyczystki... wyczystkę od kominka zrobiłem sobie w garderobie..... bo inaczej się nie dało niestety :o

Tak się teraz zastanawiam jak ja teraz będę ją czyścił żeby nie usyfić ubrań? :roll:

mieszkam ponad rok jeszczenie czyściłam ... we wrzesniu zawołam kominiarza , podajnik se zdejme - wpuszcze go tam i zobacze jak bedzie czyścił komin i wyczystke czy syfi sie na tyle paskudnie , ze wersja wiatrołapowa odpada :roll:

znajomy mówił, że jak wybiera z wyczystki to spryskuje otwór woda z rozpylacza ...mniej sie ponoć kurzy :roll:

• 2 weeks później...