dziobak2002 19.08.2009 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 MAm pytanie odnosnie wymaganych wymiarow kotlowni. Planuje zainstalowac piec na eko-groszek i w zwiazku z tym sa ustawowo wymagane wymiary kotlowni dla domu jednorodzinnego. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziobak2002 19.08.2009 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 nikt nic nie wie, nikt nie spotkal sie z takim problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.08.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 kiedyś ktoś podawał tu przepis ale to był jakiś kosmos - żeby zapewnić wszystkie odległości wokół kotła kotłownia musiałby być wielkości salonu. Nie jestem pewien ale przy kotłach o mocy poniżej 25kW nie ma szczególnych obostrzeń. Do kotła musisz mieć dostęp (obsługa, czyszczenie, wymiana ślimaka) i to determinuje wielkość kotłowni. No i w rozsądnym miejscu musisz mieć wpięcie do komina. Moja kotłownia ma wymiary 2x5m, w niej modyfikowany kocioł HEF 20kW i ekogroszek na całą zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 19.08.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 kiedyś ktoś podawał tu przepis ale to był jakiś kosmos - żeby zapewnić wszystkie odległości wokół kotła kotłownia musiałby być wielkości salonu. Nie jestem pewien ale przy kotłach o mocy poniżej 25kW nie ma szczególnych obostrzeń. Do kotła musisz mieć dostęp (obsługa, czyszczenie, wymiana ślimaka) i to determinuje wielkość kotłowni. No i w rozsądnym miejscu musisz mieć wpięcie do komina. Moja kotłownia ma wymiary 2x5m, w niej modyfikowany kocioł HEF 20kW i ekogroszek na całą zimę. W jaki sposób modyfikowany? Pytam, bo moja kotłownia ma 2x4,4m i zastanawiam się co tam wsadzić, żeby nie było niewygodnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.08.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 pod warunkiem, że mówimy o kotłowni, a nie o pom.gospodarczym z kotłem grzewczym, czy jak go zwał osobiście z kotłownią w domu jednorodzinnym się nie spotkałem, ale ja towarzyski średnio jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.08.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 W jaki sposób modyfikowany? płytki ale szeroki http://hef.pl/?p=/pl/menu/2/9/index - pierwsze zdjęcie na tej stronce masz niżej linka do tabelek z wymiarami kotłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.08.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 pod warunkiem, że mówimy o kotłowni, a nie o pom.gospodarczym z kotłem grzewczym, czy jak go zwał a czym zasadniczo różni się pom.gosp. z kotłem grzewczym od kotłowni? Poważnie pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.08.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 kotłownia (nazywane dokładniej pomieszczeniem technicznym, bo są i przepisy dot. kotłowni) ma określone WT, pom.gosp z kotłem nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.08.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 wgląda na to, że kotłownia różni się od pom. gosp. z kotłem tym, że jest kotłownią . A w domach jednorodzinnych nie ma po prostu kotłowni. Mniej więcej o to mi chodziło jak pisałem o kotłach o mocy <=25kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.08.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 podział jest chyba w okolicach 25kW, ale jeszcze to trochę zależy od rodzaju paliwa z tego co pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 19.08.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 wymiary wymiarami ... mam 220 na 290 i o d... roztrzaś taką kotłownię piec na styk, brak miejsca na opał , brak przejścia do wyczystki (se bede chyba musiała w wiatrołapie zrobić bo do wizyty kominiarza trza podajnik demontować ... masakra ) z doświadczenia ... lepiej zrobić kotłownię większą niż mniejszą a z tego co mi wiadomo (orientowałam się 2 lata temu jak mnie to interesowało, nie wiem czy coś się zmieniło) to jeśli piec na węgiel ma do 25kw to kotłownia nie jest w świetle prawa wcale kotłownią a w praktyce tak jak mówię : lepiej większa niż mniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.08.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 a propos wyczystki... wyczystkę od kominka zrobiłem sobie w garderobie..... bo inaczej się nie dało niestety Tak się teraz zastanawiam jak ja teraz będę ją czyścił żeby nie usyfić ubrań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.08.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Reguluje to obowiązująca norma PN-87/B-02411 (przywołana Rozporządzeniem WT): ……….o mocy do 25 kW powinny być spełnione następujące wymagania: - kocioł powinien być umieszczony w wydzielonym pomieszczeniu, możliwie centralnie w stosunku ogrzewanych pomieszczeń- podłoga w kotłowni powinna być wykonana z materiałów niepalnych lub obita blachą stalową grubości 0,7 mm na odległości minimum 0,5 m od krawędzi kotła. - Kocioł powinien być umieszczony na fundamencie wykonanym z materiałów niepalnych, wystającym 0,05m ponad poziom podłogi i okrawędziowanym stalowymi kątownikami, - odległość kotła od przegród pomieszczenia kotłowni powinna umożliwić swobodny dostęp do kotła w czasie czyszczenia i konserwacji. Odległość tyłu kotła od ściany nie powinna być mniejsza niż 0,7 m, boku kotła od ściany nie mniejsza niż 1,0 m, natomiast przodu kotła od ściany przeciwległej nie mniejsza niż 2,0 m, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.08.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 w przypadku kurnikówśmiem twierdzićże "kotłownię" robi się pod wybrany już kocioł,inaczej nie pasi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 19.08.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 a propos wyczystki... wyczystkę od kominka zrobiłem sobie w garderobie..... bo inaczej się nie dało niestety Tak się teraz zastanawiam jak ja teraz będę ją czyścił żeby nie usyfić ubrań? mieszkam ponad rok jeszczenie czyściłam ... we wrzesniu zawołam kominiarza , podajnik se zdejme - wpuszcze go tam i zobacze jak bedzie czyścił komin i wyczystke czy syfi sie na tyle paskudnie , ze wersja wiatrołapowa odpada znajomy mówił, że jak wybiera z wyczystki to spryskuje otwór woda z rozpylacza ...mniej sie ponoć kurzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
87anam87 29.08.2009 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 nie martw sie kotlownia my mamy bardzo malutka i bedziemy musieli dac jakos rade nie my pierwsi nie ostatni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts