morfeusz1 19.08.2009 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Czytam forum od jakiegoś czasu, znalazłam tutaj wiele ciekawych informacji, porad. Jestem na etapie kończenia urządzania mieszkania (miał być domek, ale skończyło się na mieszkaniu) i pomyślałam, że warto coś dodać też od siebie i napisać o paru doswiadczeniach. Tutaj "doświadczenie" bardzo pozytywne. Przed rozpoczęciem wykańczania mieszkania zatrudniliśmy z mężem Pracownię Projektową - chcieliśmy by całe mieszkanie miało jedną myśl, by było wysmakowane i by odpowiadało naszej estetyce. Mieliśmy sporo obaw, w związku z tym, że jesteśmy dośc wymagający - czy projektanci będą w stanie zaproponowac nam coś o czym nie wiemy, czy będą szczerze z nami rozmawiac: czyli np. czy będą starali się korygować nasze błędne myślenie uświadamiając, że coś np. nie sprawdzi się w praktyce itp. I tutaj miła niespodzianka: Projektanci bardzo chętni do współpracy, rzetelni, cierpliwi, pełni ciekawych pomysłów i rozwiązań, gotowi do wszelkich wyjasnień - pełen profesjonalizm. Kilkakrotnie zmienialiśmy kolorystykę, materiały wykończeniowe, uklad w łazience i całą masę innych rzeczy. Nigdy nie było problemu ze zmianami (ani z rysunkami, ani z wizualicjami). Pani Projektantka (Pani Katarzyna Rusińska) była dostępna dla nas praktycznie przez 7 dni w tygodniu - przywoziła rozmaite próbki, jeździła z nami do sklepów, szukała każdego elementu wyposażenia aż do skutku: czyli do zaakceptowania danego przedmiotu przez nas. Na naszą prośbę zasięgała informacji na tematy czysto techniczne dotyczące naszego mieszkania. Mieliśmy wiele pomysłów na nasze wnętrze - kazdy pomysł był wnikliwie rozpatrzony i zweryfikowany: czyli na szczęście trafiliśmy na projektantów, ktorzy bez ogródek nam mówili, że coś, co wymyśliliśmy jest: nieestetyczne/niefunkcjonalne/nie pasuje/bardzo kosztowne itp. Razem z Mężem (Pan Daniel Rusiński) zaprojektowali dla nas te meble, których nie mogliśmy znaleźć w sklepach: sofa (narożnik), szafy, itp. Sporo się napracowaliśmy: mamy trochę problematyczną kuchnię (mimo, ze wydaje się prosta), małą łazienkę. Spotkania były bardzo częste - zawsze, gdy tego potrzebowaliśmy, e-maile codziennie, konsultacje telefoniczne niemal codziennie. Chcielismy brać czynny udział w projekcie - stąd zalezało nam na takim własnie kontakcie. Teraz jak napisałam jesteśmy na etapie kończenia prac wykończeniowych - oboje Projektanci są zawsze u nas, kiedy ich potrzebujemy: byli obecni podczas odbioru mieszkania, przyjeżdżają kiedy trzeba cos skonsultować, sprawdzić, uzgodnić, wyjasnić wykonawcom. Byli też dla nas ogromnym wsparciem, gdy mieliśmy problemy z pierwszym wykonawcą (o tym napiszę w innym wątku). Z perspektywy czasu jestem pewna, że to był "strzał w 10" - aby urządzić nasze mieszkanko przy pomocy fachowców. Uniknęliśmy wielu błędów, niepotrzebnych kosztów. No i przede wszystkim mieszkanie będzie takie, jakie nam się wymarzyło Mieszkanie nie jest jeszcze skończone, więc nie mogę wkleić zdjęć, ale parę naszych wizualizacji mozna obejrzec na stronie Pracowni Projektowej TODO http://www.todo.home.pl/ 3 pierwsze zdjęcia w galerii sa z naszego mieszkania Polecam wszystkim, którzy planują się urzadzać, urządzają się - do korzystania z pomocy fachowców w tej dziedzinie. Jest co prawda wiele artykułów, zdjęć w rozmaitych gazetach, ale tak naprawdę to każde wnętrze jest inne i potrzebuje innych rozwiązań. I jeśli komuś zależy, by mieszkanie miało jedną myśl, było ciekawe i w wymarzonej etetyce - nie wystarczą obrazki z gazet i adresy sklepów. My zanim zatrudnilismy projektantów, przejrzelismy chyba cały internet (zwłaszcza strony włoskie, hiszpańskie) i przejrzeliśmy niemal wszystkie katalogi produktow dostępne na naszym rynku. Co prawda, dzięki temu wiedzieliśmy co chcemy, czego nie chcemy, ale nie umieliśmy za bardzo tego dopasować do naszego mieszkania. Poza tym o wielu produktach i rozwiązaniach dowiedzieliśmy się właśnie od projektantów - dzięki temu bedziemy mieć podłogę, o ktorej wczesniej nie słyszeliśmy, a która strasznie nam się spodobała (dekoracyjna wylewka). Mogliśmy tez zaoszczędzić na niektórych produktach: np. w sklepach z kuchniami oferują głównie blaty z Corianu, Konglomeratu - i mało kto wie, że identyczny jest Staron, a dokladnie o połowę tańszy. Moglabym tak wiele wymieniać, ale nie chcę zaśmiecać wątku - jesli ktoś by chciał wiedzieć coś więcej, proszę pisać na priv. O reszcie doswiadczeń napiszę w innych wątkach - tematycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martikama1000 23.08.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 zapomniałaś się 'morfeuszu' podpisać - Kasia Rusińska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 23.08.2009 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 zapomniałaś się 'morfeuszu' podpisać - Kasia Rusińska Morfeusz to mój kot, a Pani Katarzyna Rusinska podpisuje się pełnym imieniem Poza tym nasz list polecający byc może pokaże się na dniach na stronie internetowej TODO więc i moje nazwisko, dla zainteresowanych nie będzie tajemnicą. martikama1000 - skoro tu jestes, to chyba szukasz informacji, porad, które potzrebujesz - podobnie jak ja. Na podobnym forum znalazłam zresztą namiar na TODO Pracownię Projektową. A gdyby ktoś napisał o swoich doswiadczeniach z wykonawcą prac wykończeniowych, który jako pierwszy wykańczal nasze mieszkanie, to moze dzisiaj nie miałabym tych problemów, kóre niestety mam - o tym w innym wątku, jak przyjdzie czas. Więc droga martikama1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts