Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trawnik na zbyt zbitej ziemi

Recommended Posts

Metoda jest poprawna, tylko jak masz miejsce na taką warstwę piasku?

Ja mam najczęściej problem, podczas renowacji trawników właśnie z tym że ziemia jest na równi z chodniczkiem lub krawężnikiem. Przy takiej totalnej renowacji (na glinie) używam aeratora z zębem pustym i usuwam część gleby wypełniając dziury piachem, wtedy można (i trzeba) sypnąć dużo, przy wertykulacji jest trudno bo się strasznie poziom podnosi. Przy czym na normalnym trawniku nie są to (aeracja i wertykulacja) zabiegi zamienne, choć dla rozluźnienia powierzchni często wystarczy wertykulator (i piach oczywiście)

Trudniej jest jak została nawieziona ziemia nierówno - tu 5 tam 25cm, jeśli można zauważyć na trawie ślad po właśnie takich wydeptanych ścieżkach lub miejsca gdzie bywało np. stała wywrotka a warstwa ziemi jest 5-10 cm to aerator a najlepiej po prostu widły, a potem wertykulacja.

U Ciebie widać ziemia była źle pomieszana.

A w ogóle gratuluję sprzętu bo większość działa na 2,5-3cm, słusznie zresztą bo trochę strach ciąć na większą głębokość, niejedne noże szlag mi trafił, no ale jak nie ma kamoli.

Dobrze że pokazałeś fotki, to dowód na to że trochę staranności przy zakładaniu trawnika jest wymagane, bo potem koszt i nakład pracy wielokrotnie większy, ale efekt można osiągnąć. :D

Właśnie w temacie, gdzieś tu było w tych dniach, jak to rolnik nie mógł ciągnikiem zaorać ziemi, taka twarda ale potem twierdził że trawa urośnie na tym super :lol: