Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o sugestie-podmurówka pod ogrodzenie z klinkieru

Arturo333

Recommended Posts

Szanowni Forumowicze,

jako zupełny laik w temacie,poproszę o opinie,która dla znających się na rzeczy pewnie sprawą banalną jest.Otóż próbuję oszacować ilość worków cementu do wykonania podmurówki:

- 100 mb

- głębokość- 70 cm

- nad ziemią - 30 cm

- szerokość 30 cm

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

PS.Czy zbrojenie do słupków zatapia się już w poodmurówce aby?

I aby było w kontekście listy płac wykonawców-ile w przybliżeniu może kosztować wykonanie tego ?

(warmińsko-mazurskie)

Szanowni Forumowicze,

jako zupełny laik w temacie,poproszę o opinie,która dla znających się na rzeczy pewnie sprawą banalną jest.Otóż próbuję oszacować ilość worków cementu do wykonania podmurówki:

- 100 mb

- głębokość- 70 cm

- nad ziemią - 30 cm

- szerokość 30 cm

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Beton B 15 - 1 m3

cement 32,5 - 300 kg

kruszywo o ziarnach powyżej 2 mm 1100 kg

kruszywo o ziarnach poniżej 2 mm 800 kg

Czyli 30 m3 x 300 kg = 9000 kg

PS.Czy zbrojenie do słupków zatapia się już w poodmurówce aby?

Tak.

Pamiętać o dylatacji. Proponuję co 20 mb.

Kontynuując nieszczęsny wątek podmurówki,za radami Forumowiczów zapytałem:

- czemu nie robią dylatacji?

odp:

- potrzebna,gdybyśmy całe 100 mb lali jednorazowo.Jako,że leją 10m,noc przerwy,i tak dalej-kazdy z tych odcinków pracuje osobno,ponieważ beton świeży z zastygłym nie skleja się na tyle

- czemu odrazu nie zatapiają zbrojenia do słupków w podmurówkę

odp:będą wiercić przy stawianiu słupków i wbijać pręty....

Co o tym myślicie?

Kontynuując nieszczęsny wątek podmurówki,za radami Forumowiczów zapytałem:

- czemu nie robią dylatacji?

odp:

- potrzebna,gdybyśmy całe 100 mb lali jednorazowo.Jako,że leją 10m,noc przerwy,i tak dalej-kazdy z tych odcinków pracuje osobno,ponieważ beton świeży z zastygłym nie skleja się na tyle

- czemu odrazu nie zatapiają zbrojenia do słupków w podmurówkę

odp:będą wiercić przy stawianiu słupków i wbijać pręty....

Co o tym myślicie?

-dylatacja - zgadza się, tylko pamiętać że w tym miejscu mur musi mieć dylatację i dobrze by było w betonie dać np styropian 2 cm w miejscu dylatacji

- zbrojenie - pręty można osadzic przez wiercenie ale na żywicy montażowej albo cemencie montażowym. Głębokość około 20 cm. :wink:

Mikolayi-właśnie,nie będzie miała ciągłości.Twierdzą,że powiercą,wbiją druty i zaleją betonem,ale nie przekonuje mnie to.Irytujące jest to,że za rada Zbigniewa każdego dnia proszę o nieskomplikowaną w końcu czynność z tą dylatacją,a oni z uporem lepszej sprawy godnym brną w tezę,że dylatacja sama się tworzy poprzez przerwy w zalewaniu kilkugodzinne"-bo przecież daliśmy gwarancję na piśmie.Ale ja nie chcę ich kłopotów,które będą i moimi.Dziwny ten świat i ludzie....

pozdrawiam i dzięki za radę

Andrzej