Malobert 19.08.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Mam jasną - żółtą cegłę klinkierową Terca Karpatia, fugowana firmową zaprawą ciemną - antracyt, na klinkierze pozostały ciemne smugi i czarne kropki po zaprawie (nie są to wykwity, tylko resztki zaprawy). Karpatia ma strukturę lekko porowatą. Czy kroś miał podobny problem, jaki środek jest skuteczny ? Jeden majster podpowiada mi tu jakiś "klinksir" środek do impregnacji, że po nim będzie czysto, ale ja na swój chłopski rozum rozumuje ze potym "klinksiirze" komin zostanie zaimpregnowany a ten syf utrwalony i już niczym tego nie ruszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 19.08.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Obkładaliśmy płytką klinkierową cokół budynku. W kolorze ceglastym, matową. Pobrudziła się fugą grafitową. Majster czyścil ją zwykłym octem i zmywał wodą. Śladów po fudze nie ma. Spróbuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 19.08.2009 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Jeden majster podpowiada mi tu jakiś "klinksir" środek do impregnacji, że po nim będzie czysto, ale ja na swój chłopski rozum rozumuje ze potym "klinksiirze" komin zostanie zaimpregnowany a ten syf utrwalony i już niczym tego nie ruszę Dokładnie tak. Dobry środek do czyszczenia - KERANET firmy Mapei Przydatne ; http://www.gres.pl/porady_techniczne/gres/srodki_czyszczace_gres.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 20.08.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 U mnie niewielkie slady na klinkieze w ogodzeniu.Zasyosowano mycie octem czyli wyjalawianie a nastepnie naniesiono szmatka maczana w oliwie z oliek.Sladu nie ma ale poradzono aby wypolerowac caly klinkier.Na wiertarke filcowa nakladka.To juz druga polerka i zeo problemow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 20.08.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 U mnie niewielkie slady na klinkieze w ogodzeniu.Zasyosowano mycie octem czyli wyjalawianie a nastepnie naniesiono szmatka maczana w oliwie z oliek.Sladu nie ma ale poradzono aby wypolerowac caly klinkier.Na wiertarke filcowa nakladka.To juz druga polerka i zero poblemow.Swiecacy klinkier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 20.08.2009 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 U mnie niewielkie slady na klinkieze w ogodzeniu.Zasyosowano mycie octem czyli wyjalawianie a nastepnie naniesiono szmatka maczana w oliwie z oliek.Sladu nie ma ale poradzono aby wypolerowac caly klinkier.Na wiertarke filcowa nakladka.To juz druga polerka i zero poblemow.Swiecacy klinkier. a jaka cegła jesli wolno spytać i jaki kolor cegły i fugi ? poza tym powłoka strukturalna, porowata czy gładka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zatom 21.08.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 U mnie ekipa używała roztworu kwasu solnego i wody (1:10). Jest to jeden ze sposób opisany również w fachowych poradnikach. Są też inne gotowe - droższe środki.Klinkier szary. Doczyściło się dobrze Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 21.08.2009 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 a stosowaliście impregnaty ? jak się sprawdziły w dłuższym okresie ? Gdzieś na necie wyczytałem, że prawdziwy fachowiec od klinkieru nie używa impregnatu, ale nie było tam wyjaśnione dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 21.08.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 U mnie ekipa używała roztworu kwasu solnego i wody (1:10). Jest to jeden ze sposób opisany również w fachowych poradnikach. Są też inne gotowe - droższe środki. Klinkier szary. Doczyściło się dobrze Pzdr O tak, widziałem klinkier po kwasie, zżółknął i zaczął się sypać po pięciu latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zatom 25.08.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Widocznie komuś się pomyliły proporcje 10:1 zamiast 1:10 Do bardzo jasnych faktycznie tego sposobu nie polecają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batko lenin 26.08.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 ...a można było zaimpregnować PRZED ułożeniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts