Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doczyszczenie klinkieru po fugowaniu

Malobert

Recommended Posts

Mam jasną - żółtą cegłę klinkierową Terca Karpatia, fugowana firmową zaprawą ciemną - antracyt, na klinkierze pozostały ciemne smugi i czarne kropki po zaprawie (nie są to wykwity, tylko resztki zaprawy). Karpatia ma strukturę lekko porowatą. Czy kroś miał podobny problem, jaki środek jest skuteczny ?

Jeden majster podpowiada mi tu jakiś "klinksir" środek do impregnacji, że po nim będzie czysto, ale ja na swój chłopski rozum rozumuje ze potym "klinksiirze" komin zostanie zaimpregnowany a ten syf utrwalony i już niczym tego nie ruszę :(

Jeden majster podpowiada mi tu jakiś "klinksir" środek do impregnacji, że po nim będzie czysto, ale ja na swój chłopski rozum rozumuje ze potym "klinksiirze" komin zostanie zaimpregnowany a ten syf utrwalony i już niczym tego nie ruszę :(

Dokładnie tak.

Dobry środek do czyszczenia - KERANET firmy Mapei

Przydatne ;

http://www.gres.pl/porady_techniczne/gres/srodki_czyszczace_gres.html

U mnie niewielkie slady na klinkieze w ogodzeniu.Zasyosowano mycie octem czyli wyjalawianie a nastepnie naniesiono szmatka maczana w oliwie z oliek.Sladu nie ma ale poradzono aby wypolerowac caly klinkier.Na wiertarke filcowa nakladka.To juz druga polerka i zero poblemow.Swiecacy klinkier.

a jaka cegła jesli wolno spytać i jaki kolor cegły i fugi ?

poza tym powłoka strukturalna, porowata czy gładka ?

U mnie ekipa używała roztworu kwasu solnego i wody (1:10). Jest to jeden ze sposób opisany również w fachowych poradnikach. Są też inne gotowe - droższe środki.

Klinkier szary. Doczyściło się dobrze

Pzdr

O tak, widziałem klinkier po kwasie, zżółknął i zaczął się sypać po pięciu latach.