tomek_glw 19.08.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Witam wszystkich na Forum.To mój pierwszy post tutaj.W przyszłym roku rozpoczynam budowę na działce bez dostępu gazu.Uważnie czytam posty dotyczące ogrzewania i widzę, że nie jest to łatwa decyzja.Wpadłem natomiast na pewien pomysł, z tym że nie bardzo wiem jak wykonać potrzebne obliczenia i czy to wogóle ma jakiś sens.Mianowicie:Dom parterowy bez poddasza ok 150m kw.Ogrzewanie podłogowe - wodne. Nie wiem jeszcze na jakie podstawowe źródło ciepła się zdecyduję ale wpadła mi myśl o systemie wspomagającym.Duży, przewymiarowany solar zasilający w lecie c.w.u. w zasobniku domowym. W momencie, gdy zasobnik osiągnie wymaganą temp., solar przełączy się na zasilanie bardzo dużego (nie wiem dokładnie ile - może 10, może 20tys litrów) zbiornika wodnego zakopanego w ziemi na 2-3metry i zaizolowanego powiedzmy 20cm warstwą styropianu. Podejrzewam, że przez parę miesięcy temp. wody w dużym buforze wzrosłaby do powiedzmy 50-60st. a następnie - pod warunkiem dobrej izolacji cieplnej - można by wykorzystać to ciepło jesienią i może zimą przepuszczając np. przez wymiennik płytowy do podłogówki w domu.Teraz pytanie - czy dałoby się obliczyć wymaganą pojemność tego zbiornika oraz jak duże byłyby straty ciepła - tzn. jak szybko następowałoby jego samoistne wychłodzenie? Czy to ma jakiś sens? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 29.08.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Jeśli nie spałeś na lekcjach fizyski to powinieneś to wszystko wyliczyć w kilka minut. Możesz też wybrać wyjście bardziej czasochłonne i poszukać tutaj na forum tych informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 31.08.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 i od razu wykup sobie najlepiej po-pgr'owskie gospodarstwo aby gdzieś ten przewymiarowany solar zamontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stalker Greg 02.09.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 zobacz http://www.jenni.ch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.09.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Teraz pytanie - czy dałoby się obliczyć wymaganą pojemność tego zbiornika oraz jak duże byłyby straty ciepła - tzn. jak szybko następowałoby jego samoistne wychłodzenie? Czy to ma jakiś sens?Próbowałem to kiedyś policzyć. Objętość tego "bufora ciepła" wychodziła mi porównywalna z kubaturą budynku. Oczywiście wszystko zależy od zapotrzebowania budynku na ciepło do ogrzewania, jednak nawet przy dobrym zaizolowaniu budynku pozostaje problem przygotowania ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.09.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 i od razu wykup sobie najlepiej po-pgr'owskie gospodarstwo aby gdzieś ten przewymiarowany solar zamontowaćNie przesadzaj. Nowy dom wybudowany zgodnie z aktualnym warunkami technicznymi rocznie zużywa 120-200kWh/m2 rocznie na ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody. Przy lepszej izolacji, wentylacji z odzyskiem ciepła udaje się zejść do poziomu ok. 70kWh/m2 rocznie. Z 1m2 kolektorów słonecznych można rocznie osiągnąć min. 400kWh energii. Na dom o powierzchni 150m2 przy jego zapotrzebowaniu na ciepło 10500kWh / rok potrzeba poniżej 30m2 kolektorów słonecznych. Przy założeniu różnicy temperatur, przy której to ciepło można efektywnie wykorzystać dT=20 st.C (np. od 30 do 50 st. C). potrzebny byłby zasobnik o pojemności 525m3, czyli jak pisałem wcześniej porównywalnej z kubaturą budynku. Jednak jeżeli dojdziemy do standardu domu pasywnego (15kWh/m2 rocznie na ogrzewanie + 35l ciepłej wody na osobę), to przy domu 150m2 zamieszkałym przez 4 osoby potrzebujemy rocznie ok. 4900kWh energii, czyli zasobnik o połowę mniejszy. Gorzej jak policzymy koszty. te 4900kWh energii przy energii elektrycznej możemy mieć już za ok. 1500 zł rocznie. Jaki byłby koszt instalacji solarnej i zasobnika ciepła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stalker Greg 04.09.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Tu używają znacznie mniejszych zbiorników:http://www.jenni.ch/index.html?html/Heizen%20mit%20Sonne/Anlagen/Anlagen.htm Kolektor o niezlych parametrach w cenie ok 50$/m2 http://www.builditsolar.com/Experimental/PEXCollector/PEXCollector.htmrazy 100m2 poludniowej połaci dachu = 15 tys. zł plus zbiornik z allegro 15-20m3 w cenie 3-5 tys. zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.09.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Tu używają znacznie mniejszych zbiorników: http://www.jenni.ch/index.html?html/Heizen%20mit%20Sonne/Anlagen/Anlagen.htm Kolektor o niezlych parametrach w cenie ok 50$/m2 http://www.builditsolar.com/Experimental/PEXCollector/PEXCollector.htm razy 100m2 poludniowej połaci dachu = 15 tys. zł plus zbiornik z allegro 15-20m3 w cenie 3-5 tys. zł Tu całkiem pokaźnego : http://www.sonnenhaus-institut.de/solar-haeuser/pdf/sonnenhaus-bauer-pummer-94559.pdf . 27m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stalker Greg 22.09.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 no tak, ale tu słońce pokrywa 100% zapotrzebowania na ciepło,moim zdaniem rozsądniej jest 60-90% brać ze słońca, a resztę z innego źródła.Wtedy powierzchnia kolektorów i zbiornik są znacznie mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.01.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Wątek o podobnych rozwiązaniach : AKUMULATOR CIEPŁA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts