Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja fundamentów , folia kubełkowa , zwykły styropian...

Recommended Posts

Opiszę jak u mnie zrobiono tą jedną ścianę z czego jestem teraz już niezadowaolony po przeczytaniu wypowiedzi paru znawców tematu

Po wykopaniu na głębokość 150cm(w rzeczywistości po odkopaniu folia jest na 120cm i nadmiar podwiniety) rowu przy ścianie budynku (do początku fundametu) ,

ściana została oczyszczona z piachu poprzez szczotkowanie druciakami , potem zostały skute wystające fragmenty betonu i zaklejone dziury zaprawą murarską.

Na drugi dzień ściana została pokryta środkiem o nazwie "IZOHAN-DYSPERBIT" Dyspersyjna masa asfaltowo-kauczukowa , poczym na to została przyczepiona folia kubełkowa (czarna).

Po czym na tą folię został nałożony zwykły styropian od poziomu ziemi na 0,5 metra w dół.

nie za bardzo rozumiem

kolejność układania warstw

ta folia kubełkowa to powinna być na samym końcu

by ocalić styropian przed destrukcją kamieniami rzucanymi do wykopu

/tak z grubsza o to chodzi/

a cena jak cena - pacta sunt servanda....

PS. a metr jest - "bieżący"

a tak przy okazji - nie na temat wątku

ta redukcja odpływu wody z rury spustowej z 150 na jakieś - 50 /tak na oko/

jest - ...BOSKA....

nie za bardzo rozumiem

jest - ...BOSKA....

czego nie zabardzo rozumiesz ? tego że zostałem wykrecony na robocie

czy może tego że się czepiam fachowców

powiem szczerze co ma piernik do wiatraka : a tak przy okazji - nie na temat wątku

jest - ...BOSKA....

może jestem niecirpliwy i arogancki w tej chwili ale oczekiwałem konstruktywnych odpowiedzi a nie czepiania się że źle napisałem :

sorki ale z fachowością to ma to tyle wspólnego co ta firma co położyła mi zwykły styropian na folię kubełkową.

do niewidzenia.

narka.

ps. na forach mniej fachowych odpowiedzieli mi bardziej fachowo niż się mogłem spodziewać po nie fachowcach.

Pozdrawiam serdecznie prawie wszystkich "fachowców" tego forum , musicie się jeszcze nauczyć pomagać bo z tym to problemo macie.

fachowiec fachowca zawsze rozgrzeszy

Amen

nie za bardzo rozumiem

jest - ...BOSKA....

czego nie zabardzo rozumiesz ? tego że zostałem wykrecony na robocie

czy może tego że się czepiam fachowców

powiem szczerze co ma piernik do wiatraka : a tak przy okazji - nie na temat wątku

jest - ...BOSKA....

może jestem niecirpliwy i arogancki w tej chwili ale oczekiwałem konstruktywnych odpowiedzi a nie czepiania się że źle napisałem :

sorki ale z fachowością to ma to tyle wspólnego co ta firma co położyła mi zwykły styropian na folię kubełkową.

do niewidzenia.

narka.

ps. na forach mniej fachowych odpowiedzieli mi bardziej fachowo niż się mogłem spodziewać po nie fachowcach.

Pozdrawiam serdecznie prawie wszystkich "fachowców" tego forum , musicie się jeszcze nauczyć pomagać bo z tym to problemo macie.

fachowiec fachowca zawsze rozgrzeszy

Amen

no no nie wiem czy wiele się dowiesz od kogoś

gdy po odpowiedzi na pytanie

pada kontrodpowiedź -pewnie i z dużą wiedzą - "wasze wypociny

są czepianiem się, nauczcie się pomagać. Amen"

delikatnie mówiąc jest - to - niegrzeczne...

koniec dyskusji z trollem arturokiem :-?

przyznam się szczerze, że nie wiem o co chodzi

i to od początku :-?

Ty nie wiesz o co chodzi?? :o Widać facet na zadane pytanie nie otrzymał satysfakcjonującej go odpowiedzi.Rozgoryczony takim obrotem sprawy zalogował się z nowym nickiem by się wypluć i nadszarpnąć nerwa tym co go obrazili.Fakt faktem pisze trochę tajemniczo ale kto jak kto ale ty powinieneś wiedzieć co autor tej pisaniny ma na myśli.

• 5 months później...

to było pod wpływem emocji :oops:

nie lubię jak ktoś mnie okrada....wpadam w szał.... :evil:

przepraszam za moje uniesienie ale może ktoś kogo też orżneli na robocie to zrozumie :roll:

lubię pomagać i nie nabijam się z innych że się nie znają...

dalej jest to nie poprawione , przyjdzie wiosna to trzeba to odkopać wywalić folie która jest podziurawiona kołkami ze zwykłego styropianu...

dam teraz nową folię i styrodur od fundametu aż do poziomu gruntu...

Zrób sobie sam iziolacje fundamentów.To nie jest takie trudne.Napisałeś co potzrebujesz, jakie materiały.Do odkopywania zamów sobie koparkę 100zł za godzine pracy.Styrodur przyklejaj na dysperbit, nie używaj kleju.Na styrodur można dać siatkę, ale nie trzeba.Zamiast tego można styro zasmarować dysperbitem, a przynajmniej jego łączenia.Na koniec styro okryj folią kubełkową.

Można przy okazji odkopanego fundamentu zrobić odwodnienie z rur drenażowych.Nie żałuj żwiru, niech robi za sito.

Daj sobie pasa z fachowcami.Za te pieniądze wyskocz ze "starą" na randke życia ;)

Pozdrawiam.

Zrób sobie sam iziolacje fundamentów.To nie jest takie trudne.Napisałeś co potzrebujesz, jakie materiały.Do odkopywania zamów sobie koparkę 100zł za godzine pracy.Styrodur przyklejaj na dysperbit, nie używaj kleju.Na styrodur można dać siatkę, ale nie trzeba.Zamiast tego można styro zasmarować dysperbitem, a przynajmniej jego łączenia.Na koniec styro okryj folią kubełkową.

Można przy okazji odkopanego fundamentu zrobić odwodnienie z rur drenażowych.Nie żałuj żwiru, niech robi za sito.

Daj sobie pasa z fachowcami.Za te pieniądze wyskocz ze "starą" na randke życia ;)

Pozdrawiam.

Zamień styrodur na zwykły styropian. Potem rób jak ci radzą. Za zaoszczędzona kase pojedź do Mikronezji.