Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kto ma parkiet w przedpokoju?

rania

Recommended Posts

Parkiet w przedpokoju pieknie wyglada, ale niestety jest strasznienie niepraktyczny! Podloga w moim mieszkaniu byla cyklinowana 2 lata temu wiec na razie wyglada dobrze. Boje sie, ze przy drzwiach wejsciowych wkrotce wygladac bedzie koszmarnie. W zimie polozylismy tam pas wykladziny, ale jak latwo sie domyslec wygladalo to nieciekawie. Jak rozwiazaliscie ten problem?

• 3 weeks później...

ja mam parkiet przy dzwiach wejsciowych i po 3 latach uzytkowania takie oto mam uwagi :

- ciagle jest brudno : slady z butów , piasek , trzeba odkurzac co 2-3 dni , zmywac min raz w tygodniu - ale tak samo jest przy plytkach

- zuzywa sie , ale ja mam merbau olejowany , wiec raz w miesiacu przeciagne woskiem i jest ok

- zaleta jest to ze jest 'cieply' i mozna biegac sobie na bosaka (oczywiscie jak jest czysto ) , wejscie do lazienki jest tuz przy wejsciu do mieszkania

- ladnie wyglada , w calym mieszkaniu mam taki sam parkiet ( w kuchni i lazience tez )

To ja zalozycielka watku. Widzialam swietne rozwiazanie u jednej z forumowiczek. W przedpokoju ma polozona na podlodze wykladzine czy cos w tym rodzaju, jednak jest ona przezroczysta. Wyglada to znacznie lepiej niz wykladzina kolorowa, bo takiej nigdy nie moza idealnie dobrac. Nie wiem czy moge wkleic fote, wiec moze tego nie zrobie.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
Ja w swoimi panieńskim mieszkaniu miałam parkiet od buciorów szybko ściemniał. Więc mama postanowiła go wycyklinować, a potem położyła taki wąski chodniczek. Teraz na swoim kupiliśmy z mężem deski podłogowe z dlh i położyliśmy takie wycieraczki (małe dywaniki w kształcie stóp) do przechodzenia do pokoju. Wiadomo że drewno szybko ciemnieje w przedpokoju, bo tam łazi się w butach.

no ja też mam deski z dlh. Jaki masz model? lite czy warstwowe? Ja mam w pokoju i przedpokoju gombeire- litą. Są piękne. Na razie żal mi je przykrywać dywanem, ale twój patent jest całkiem niezły. Tylko czy nikt się nie poślizgnie na tych stópkach?

ja mam warstwowe, ktoś nam doradził. Zdecydowaliśmy się na dąb czarny: http://www.dlh-poland.com/Oferta/Podlogi/Warstwowe/Dab+Czarny.aspx

wolę nasze polskie, grube drewno:) i do tego jest olejowany a nie lakierowany. Podobno trwalszy. Co do mojego patentu, to cieszę się, że ktoś go wykorzysta. Żeby się nie ślizgało można wyciąć, bądź zakupić większe płaty filcu. Można go też podkleić. Ale ja tego nie zrobiłam, po pierwsze szkoda mi było maziać taśmą dwustronną moja śliczną podłogę, a po drugie dzieciaki mają fajną zabawę, gdy ślizgają się na tych stópkach:)

• 2 weeks później...

u mnie (stare mieszkanie) jest przedpokoj (bardzo, bardzo maly) z wejsciem do lazienki, kuchni i pokoju dziennego - parkiet to porazka przyu takim duzym natezeniu ruchu plus to, ze przy takiej pogodzie czasem sie wniesie do domu odrobine wilgoci

jednak dodam, ze moj parkiet jest stary, moze nowoczesne są bardziej wytrzymale

ja teraz (robie remont) zdecydowanie zakladam plytki!