Ezachiel 19.08.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Witam Mam kilka pytań, szukałem i szukałem .. nie znalazłem dlatego pozwoliłem sobie napisać tą wiadomość. Pytanie 1Ok 6 miesięcy temu odebrałem od Developera mieszkanie na podstawie protokołu odbiru itd.. W zeszłym tygodniu zalało mi mieszkanie, przyczyną zalania było peknięcie plastikowego korka zamontowanego przez developera na przyłączu do zmywarki. Orginalna instalacja w tym miejcu nie była w żaden sposób modyfikowana, korek też nie był zmieniany. Jest tak jak zostawił to wykonawca Developera. Zgodnie z &314 kc jeśli dobrze to rozumiem za tego typu zdażenia do ujęcia odpowiada administrator, zaś od ujęcia właściciel lokalu. Czy w tym przypadku korek jest przez nasze prawo traktowany jako element przynależny do instalacji wod-kan za którą odpowiada Developer bądz administrator czy też jest to już instalacja za jaką odpowiada właściciel lokalu. Bardzo bym prosił o pomoc w tej sprawie. Szkody są spore, i nie wiem jak to wygląd u sąsiadów więc tak naprawdę nie wiem kto jest zobligowany do pokrycia kosztów napraw. Pytanko 2.Podłoge mam wylana jako pływającą. Pod warstwą betonu jest folia, pod nią styropian w ktorym jest ułożona instanalcja wod-kan, a na dnie żelbeton. Wyciek w 99% wpłyną poprzez listwy dylatacyjne i osłonę rurki pod wierzchnia warstwe wylewki z położoną tarakotą, i rozlał się "wewnątrz" podłogi na całe meiszkanie, w wyniku czego wiekszość tynków zassała wodę i mocno zamokła na wysokość do ok 40-50 cm.- w całym mieszkaniu nie tylko przy wycieku Czy takie zdażenie jest możliwe jeśłi wszystko zostało wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną, czy jest to błąd w sztuce budowalnej ? Pytanko 3.Mocno nasiąknięte tynki gipsowe można wysuszyć ? Jesli tak to w jaki spsób?Czy jedynym rozwiązanie w tego typu zdarzeniu jest skucie nasiąkniętego tyunku, przesuszenie ścian i położenie nowego tynku ?I co dalej, przedstawiciel developera stwierdził że tynki zabsorbowały całą wolną wodę jaka była w warstwie syropianu, czy w związku z tym nie należało by jakoś osuszyć podłogi itd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.08.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Ad1 obawiam się, że Twoja zmywarka, Twój korek, Twój problem.Ad2 normalneAd3 woda na pewno nadal jest pod podłogami ściany jej same nie wyciągną A co jest pod Twoim mieszkaniem? jakieś inne mieszkania, piwnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 19.08.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Moja opinia;1 - okres gwarancji 2 - tak to się dzieje, dobrze, że nie zalało sąsiada 3 - nie skuwać tynków, wszystko wyschnie, warunek dobra wentylacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ezachiel 19.08.2009 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Ad1 obawiam się, że Twoja zmywarka, Twój korek, Twój problem. Ad2 normalne Ad3 woda na pewno nadal jest pod podłogami ściany jej same nie wyciągną A co jest pod Twoim mieszkaniem? jakieś inne mieszkania, piwnice? Inne mieszkanie, obok też sa inne mieszkania. Ale u sąsiadów z boku nie stweirdzono dyrastycznych zmian wygladu ścian. Jest lekkie odbarwienie w okolicach listwy przypodłogowej, ale ze wzgledu na to że konstrukcja jest żelbetowa to nie powinno przesiąknąc nigdzie ... tak twierdzi przedstawiciel developera. Co do zmywarki i korka, to korek nie był w zmywarce tylko w kolanku do ktorego podłacza się zmywarkę. Sama instalacja nie była "ruszana" od wykonania jej przez Developera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.08.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 nie mieszaj odpowiedzialności developera z odpowiedzialnością administracji - dwie różne sprawy developer odpowiada za całość w ramach gwarancji, administracja za części wspólnerozgraniczenie na od korka i do korka jest, hmmm, śmieszne rozumiem, że to od kanalizy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ezachiel 19.08.2009 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Nie, korek jest wkręcony w kolanko dostarczajace wodę. Korek plastikowy z gumowa uszczelką. Prawdopodobnie skoki cisnienia w isntalacji wodnej spowodowły przesunięcie uszczelki i uszkodzenie plastiku - wysadziło kawalek takiego jakby pierścienia na korku, uszczelka sie przesuneła i zaczeło kapać, a że kapało chyba tak 2 dni bo to jest obenie pustostan - nikt tam nie mieszka jako ze mieszkanei jest jeszcze w fazie wykańczania, o zdażeniu się dowiedzialem po jakis czasie. Korek wygląda tak : http://www.wadep.com.pl/img_produkty/imgprod_9_294.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.08.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 aaa - ja myślałem że to jakiś korek przy podłączonej zmywarce... Niestety te korki to badziew. Miałem podobny przypadek tylko u mnie krócej to trwało i nie miałem wielkiego potopu - ot lekko zmoczyło mi ścianę i podłogę. Zauważyłem że 3 korki czerwone puszczały więc wymieniłem część tych czerwonych na niebieskie. a pozostałe uszczelniłem profilaktycznie pakułami.Parę takich korków nadal mam wkręconych tu i ówdzie... W sumie skoro mieszkanie odebrane to jak udowodnisz developerowi że nie ruszałeś tego korka po coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts