arzesz 10.12.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Witam Czy ktoś z Forumowiczów wie, jak najprościej i najtaniej zostać współwłaścicielem działki?Działka jest na żonę, a chcielibyśmy by była na nas oboje. Podobno należałoby podpisać tzw. "umowę o rozszerzeniu wspólnoty majątkowej", ale to kosztuje ponad 400 PLN. Czy jest na to jakiś inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prem 10.12.2003 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Witam,Jestem w takiej samej sytuacji jak i Ty. Dzialka jest na zone, a chcemy aby byla nasza wspolnie. Czekam na odpowiedzi. Faktycznie najbardziej interesujace jest rozwiazanie najtansze i najprostsze. Pzdr. PREM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Voytas 10.12.2003 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Z mojego doświadczeni powiem, że był to notariusz. Chyba że darowizna części nieruchomości (taka aby wartośc byla wolna od podatku) i żona bedzie tylko częściowym właścicielem. Ale tu mogę się mylić. My po prostu poszlismy do notariusza i juz jestesmy oboje pełnoprawnymi włascicielami. Ile to kosztowało nie pamietam teraz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 11.12.2003 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Obawiam się, że rozszerzenie wspólnoty majątkowej wychodzi najprościej i najtaniej. Za taką umowę opłata notarialna jest max 400 PLN. Do tego dojdzie opłata za wpis w księdze wieczystej. Od darowizny opłata notarialna zależy od wartości działki, może dojść podatek od darowizny, opłata za wpis do księgi będzie zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 11.12.2003 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Od darowizny w tzw. I grupie (powinowactwo między tym co daje a tym co dostaje ) są zwolnienia od podatku, ale inne opłaty są. Najlepiej dowiedzieć się u notariusza, co będzie tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts