focus 19.08.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Witam wszystkich,Czy ktoś wie ile wlezie drewna do kominka niepociętego czyli takiego o dł. 1-1,5m do przyczepki samochodowej takiej o długosci 2,5-3 m tak aby dało rade przewiesc? na raz 1 m3 czy więcej...? mam okazję kupic 5 m3 ale z wlasnym transportem obawiam sie ze jesli to bedzie zabawa na cały dzien to odpada? Jak rozwiazujecie problem transportu przy indywidualnym zakupie od lesnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.08.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 nie wydaje mi się żeby normalna przyczepka samochodowa dała radę udźwignąć 1m3 świeżo ściętego drewna - chyba że jakaś odmiana "heavy-duty". Mokre drewno jest dość ciężkie. jaką masz przyczepkę - ciężką czy lekką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
focus 19.08.2009 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Lekką ze stacji - tak mi sie wydawało ze to nie do konca jest dobre rozwiazanie ok dzieki - jeszcze nie mam wyobrazenia ile wazy m3 i ile zajmuje miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 19.08.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Dokładnie, 1m3 świeżej dębiny to ponad tona, podsuszonej to jakieś 700 kg. Dobra przyczepka wytrzyma ponad tonę, ale zwykłą osobowką strasznie ciężko się ciągnie taką przyczepę. A jak w lasie wjedziesz w piasek albo w kłużę to już w ogóle pozamiatane. Dodatkowo kwestie prawne - na kategorię B można ciągnąć maksymalnie 750 kg razem z przyczepą. Moim zdaniem lepiej zakontraktować jakiegoś lokalnego rolnika z ciągnikiem i przyczepą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.08.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 1m3 drewna zajmuje dokładnie 1m3. Naprawdę – bo las sprzedaje „przestrzenne”Zaś waga może dochodzić do 1 tony – tego 1m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.08.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Dodatkowo kwestie prawne - na kategorię B można ciągnąć maksymalnie 750 kg razem z przyczepą. Można ciągnąć przyczepę o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu, pod warunkiem jednak, że łączna masa całkowita zespołu pojazdów nie przekroczy 3,5 tony - czyli nie więcej niż 1749kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 19.08.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Dodatkowo kwestie prawne - na kategorię B można ciągnąć maksymalnie 750 kg razem z przyczepą. To ja notorycznie łamię prawo bo jeżdżę z przyczepą o MC 1500kg Waga przyczepy z autem nie może przekroczyć 3,5 tony na kategorię B i to jest jedyne ograniczenie. 750 kg to zdaje się max. przyczepy bez hamulców. Ssiwy mnie uprzedził Tak jak napisali koledzy m3 to około tony. Autem spokojnie to pociągniesz pytanie tylko z jakiego miejsca w lesie. Jak będziesz kupował u leśniczego to zapytaj z jakiego miejsca trzeba będzie to zabrać. Wskażą Ci miejsce blisko ścinki, dojazd może być możliwy tylko cięższym sprzętem. Mimo wszystko lepiej chyba własną przyczepą nawet na 4 razy, dużo taniej to wyjdzie chyba że odległość spora jakaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 19.08.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 A faktycznie, namieszałem, do DMC 750 kg to przyczepa lekka i taką można ciągnąć zawsze. Przy większych przyczepach jest jeszcze jeden warunek, DMC przyczepy musi być mniejsze/równe niż DMC pojazdu ciągnącego. Pewnie dlatego jak chciałem wypożyczyć lawetę to chcieli prawo jazdy kategori E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 19.08.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Dokładnie, 1m3 świeżej dębiny to ponad tona, .... To znaczy, że dąb tonie w wodzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.08.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 1m3 drewna zajmuje dokładnie 1m3.Niby tak. ale trudno będzie ten 1m3 drewna zmieścić w przyczepce o rozmiarze 1x1x1m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 21.08.2009 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 1m3 drewna zajmuje dokładnie 1m3.Niby tak. ale trudno będzie ten 1m3 drewna zmieścić w przyczepce o rozmiarze 1x1x1m. zdecydowanie trudno w przyczepce o takich wymiarach zmieścisz 1m ale przestrzenny czyli ok. 0.65 m3 drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viszna 21.08.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Mam przyczepke Neptun (ladownosc 750kG, szerokosc: 115, dlugosc: 210) kilka razy kupowalem drewno z tartaku -chyba modrzew srednia od 10 do 30cm dlugosc 1m akurat pasowaly w poprzek przyczepy, zawsze mi ladowali "troszke" wiecej niz metr przestrzenny i powiem, ze wiosna jak bylo takie naprawde mokre drewno to samochod mial dosc ciezko VW Passat 1,8.Szczegolnie trzeba uwazac przy dojezdzaniu do skrzyzowan -bo droga hamowania jest "troszke" inna.Ale i tak sie oplacalo bo koszt transportu to w moim przypadku 180zl +10zl za zaladunek kazdego metra, a odleglosc to chyba 6km PozdrawiamViszna Przepraszam za brak PL liter ale nadaje z zagranicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.08.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 w przyczepce o takich wymiarach zmieścisz 1m ale przestrzenny czyli ok. 0.65 m3 drewna A w lesie kupuje się .......kubiki, czyli z reguły metry przestrzenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 21.08.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 w przyczepce o takich wymiarach zmieścisz 1m ale przestrzenny czyli ok. 0.65 m3 drewna A w lesie kupuje się .......kubiki, czyli z reguły metry przestrzenne. No, jeśli na pniu to nie przestrzenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts