Wujor 19.08.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Ile płacicie(płaciliście) za przyłącz wody. Dostałem wycenę na budowę około 36 m - 3000 zł netto. wychodzi około 80 zł za mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 19.08.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Ile płacicie(płaciliście) za przyłącz wody. Dostałem wycenę na budowę około 36 m - 3000 zł netto. wychodzi około 80 zł za mb. złoty biznes rura PE z 2-2,5 PLN koparka potrzebna na max 2h z 80 PLN za 1h jak bezpośrednio do domu to zostaje licznik zakręcenie zasuwy na ulicy i wpięcie się + z 2 papierki i pieczątka - za to głównie płacisz bo nie za robociznę czy materiały chyba , że jakaś studzienka rewizyjna będą to robić parę h , zestaw z tym co sam zarabiasz i będziesz wiedział czy to dużo czy mało z obserwacji do sąsiada koleś, który mu takie coś załatwiał podjechał po kasę .. A8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 19.08.2009 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Ile płacicie(płaciliście) za przyłącz wody. Dostałem wycenę na budowę około 36 m - 3000 zł netto. wychodzi około 80 zł za mb. złoty biznes rura PE z 2-2,5 PLN koparka potrzebna na max 2h z 80 PLN za 1h jak bezpośrednio do domu to zostaje licznik zakręcenie zasuwy na ulicy i wpięcie się + z 2 papierki i pieczątka - za to głównie płacisz bo nie za robociznę czy materiały chyba , że jakaś studzienka rewizyjna będą to robić parę h , zestaw z tym co sam zarabiasz i będziesz wiedział czy to dużo czy mało z obserwacji do sąsiada koleś, który mu takie coś załatwiał podjechał po kasę .. A8 Z projektu wynika , że mam wpiąć się w rure fi 110 opaską samonawiertną a potem rura PE fi 40 do budynku, potem zawór odcinający ,wodomierz , znów zawór i zawór antskarzeniowy. Wykop na 150 cm głeboki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 20.08.2009 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 potem rura PE fi 40 ktoś tam chyba na głowę upadł fi 40 do domu ????? chyba , że chcesz w piwnicy wodę źródlaną produkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 20.08.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 potem rura PE fi 40 ktoś tam chyba na głowę upadł fi 40 do domu ????? chyba , że chcesz w piwnicy wodę źródlaną produkować ja też mam fi 40 do domu. po drodze są jeszcze 2 potencjalne działki i kazali mi zrobić przyłącze przyszłościowo kazać to można własnemu dziecku iść do kąta przypomnę tylko, że pobieranie opłat za przyłącza lub próby podsuwania jakiegoś współfinansowania przez gminy są działaniami nielegalnymi , 13 września 2007 r. Sąd Najwyższy rozstrzygnął w sposób ostateczny Uchwałą sygnt. akt III CZP 79, że obowiązkiem gminy jest pokrycie kosztów wykonania przyłącza. Jeśli nawet poniosłeś koszty jako osoba fizyczna to zgodnie z prawem na mocy art. 410 Kodeksu Cywilnego wystąp o zwrot nienależnego świadczenia (wpłaconego bez podstawy prawnej ) , masz na to 10 lat z praktyki własnej bez szemrania kasę zwracają , chyba , że pójdą na udry i wójt danej gminy będzie kretynem i będzie chciał włóczyć się po sądach a i tak przegra sprawę co ma najmniejsze znaczenie bo w większości gminy próbują sprawę przeczekać cichaczem więc jak będą opory idziesz na pierwsze zebranie wiejskie i uświadamiasz mieszkańców i już UG ma roszczenia na kilkaset tysięcy PLN ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 20.08.2009 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 jednak rozrzut jest spory, kolejna firma prace wyceniła na 2000 zł. Reasumując - warto szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 27.08.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 przypomnę tylko, że pobieranie opłat za przyłącza lub próby podsuwania jakiegoś współfinansowania przez gminy są działaniami nielegalnymi , 13 września 2007 r. Sąd Najwyższy rozstrzygnął w sposób ostateczny Uchwałą sygnt. akt III CZP 79, że obowiązkiem gminy jest pokrycie kosztów wykonania przyłącza. Jeśli nawet poniosłeś koszty jako osoba fizyczna to zgodnie z prawem na mocy art. 410 Kodeksu Cywilnego wystąp o zwrot nienależnego świadczenia (wpłaconego bez podstawy prawnej ) , masz na to 10 lat Czy Uchwała tyczy się również innych przyłączy? (gaz?prąd?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 28.08.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Ok! Zgadza się zwracać muszą, ale w przytoczonym orzecznictwie sądu najwyższego nie ma mowy o kwocie zwrotu. W mojej gminie też zwracają tylko tyle, że jest haczyk. Zwracają 70 % kosztów, ale nie więcej niż 60 zł za metr rozbudowy sieci. Czyli jeśli koszt całkowity przy 40 metrach wyniósł np: 7 tys. w tym projekt geodeta to zwrócą 60 zł razy 40 metrów, czyli 2400 zł gdzie koszt faktyczny wyniesie 7000 zł. Czyli faktyczny procentowy zwrot to około 25 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 28.08.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 na pewno gmina musi pokryć koszty mojego przyłącza? rozumiem rozbudowy sieci, ale przyłącza? muszę coś więcej poczytac na ten temat.... Jakoś nie wydaje mi się. Moja gmina zwraca za wodociąg/rozbudowę sieci ale przyłącze jest moje. Miałem do wyboru 46 mb przyłącza za własne pieniądze lub 36mb wodociągu za jaki zwraca gmina + 10 przyłącze na własny koszt od płotu do domu. Co do rur, hydrantów i studzienek wszystko dostałem w warunkach wydanych przez Gminna Spółke Wodną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 28.08.2009 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Ja mam 25 mb poza moją działką + 10mb po działce do budynku. Rozumiem że te 25mb rozbudowuje-finansuje gmina. Racja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 28.08.2009 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Ja mam 25 mb poza moją działką + 10mb po działce do budynku. Rozumiem że te 25mb rozbudowuje-finansuje gmina. Racja? No ale zależy co tam masz . Finansowanie nie zalezy od tego co jest przed a co na działce. Jak byłem nieobeznany w temacie to poszedłem do spółki wodnej i mówię, że chcę wodę. Złożyłem papiery na 46mb przyłącza. I zadzwoniła miła pani z informacją, że oczywiście jak chce to oni się zgadzają ale....te 46mb (36mb w drodze prywtanej gdzie mam udział + 10mb na działce) będą moje. Czyli płacę za nie i jak coś się popsuje to płacę za naprawę. Ale jest opcja dwa. Więcej papierologii bo występowałem o pozwolenia na budowę wodociągu tak jak na budowę domu ale...płacę za 36mb wodociągu + 10 mb przyłącza. Po zakończeniu inwestycji oni odkupują ode mnie wodociąg. Czyli dostałem za to jakieś 70% tego co zapłaciłem i rura nie jest już moja. Przyłącze na działce w 100% finansowane prze ze mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marco1971 21.09.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Ale dalej nie wiadomo jakie są koszty przyłącza. Ja także muszę wykonać sieć plus studnia wodociągowa i cała reszta co tam mi jeszcze napiszą. Z tego co już mi powiedzieli (wodociągi Sosonowiec), że za samą wcinkę 700zł!!! Rozglądam się za firmą, ludźmi z papierami którzy położą mi sieć 50m i nie wiem ile będzie koszt 1mb. Przyjmuje iż średnica bedzie fi40 i grubość ścianki 3mm. sam wąż to nieduży koszt ale montaż??? Niewiadoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ccaya 21.09.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 u nas - gmina gdów - małopolskie - około 70 m przyłacza wodnego za 3500 zł z materialem i robocizną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris7109 27.09.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Do Wojtka R. Oświeć mnie bardziej w kwesti tego finansowania mediów przez gminę Czy dotyczy to papierkologi czy robocizny fachowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris7109 27.09.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Ach ta skleroza. Przyłącze ciągnięte przez drogę prywatną w służebności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 19.10.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Ja płaciłam 70 zł/mb + 1000 zł za studzienkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 19.10.2009 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Stało się, mam H2O w domu. Zapłaciłem 2400 PLN za 36m , w tym jest już koszt wykonania mapki powykonawczej przez geodetę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 25.02.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 (edytowane) Kontynuuję ten temat. Mam do zrobienia przyłącze wody. Od wodociągu do płota jest 8m, a na działce 14m= 22 mb. Podobno niepotrzebna studzienka. Mam już wykonany i opłacony projekt, ZUD. Wycena- 3,5 tys netto W tym materiały, robocizna, kierownik budowy, dzienniczek, zgłoszenie budowy, wodomierz, inwentaryzacja powykonawcza. Ulica i działka to goła ziemia.... Za taki kawałek plastykowej rury? To chyba dużo? Edytowane 27 Lutego 2014 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 26.02.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Takie ceny mają bo jest zmowa w firmach. A jak do tego doda się jeszcze koszt podłączenia do głównej rury + inne opłaty do Aquy to wychodzi chora cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 23.04.2014 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 U nas 12 mb przyłącza, niemal w całości na naszej działce (wodociąg tuż za ogrodzeniem, w pasie przydrożnym, projekt już mamy. Wczoraj usłyszeliśmy cene 5000zł za wykonanie przyłącza wraz z inwentaryzacją i niemal spadłam z krzesła... Pzecież to kosmos jakiś, powiedzcie, że żartują z tymi 5 kaflami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts