Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek drewniany na działce rolnej.

matek1154

Recommended Posts

Witam. Jestem nowa na forum i jest to mój pierwszy post tutaj. Chciałam prosić o radę....

W kwietniu 2008 roku kupiliśmy z mężem działkę o pow 1500m. Sprzedający twierdził że jest to działka rekreacyjno-rolna z możliwością zabudowy. Na działce stał domek ok 20m do remontu, była podłączona woda a podłączenie prądu miało być tylko kwestią czasu ponieważ właściciel złożył już podanie do elektrowni o przydział mocy.

U notariusza dowiedzieliśmy się że jest to działka rolna i zamiast od razu wycofać się transakcji brnęliśmy w to dalej. W rezultacie kupiliśmy działkę rolną na terenie nie objętym planem zagospodarowania przestrzennego z wodą i rozpadającą się altaną.

W czerwcu bieżącego roku kupiliśmy po okazyjnej cenie domek drewniany z gotowych elementów o wymiarach 5.05x6.25 i postawiliśmy go w miejscu dawnej altany. Podstawa domku to dwie warstwy bloczków betonowych łączone cementem (nie wiem czy taka podstawa jest fundamentem)

Zaczęłam dowiadywać się o prąd i okazało się że poprzedni właściciel owszem złożył podanie o przydział ale otrzymał odpowiedź odmowną ponieważ na działki rolne nie dają prądu. Powiedziano mi że działkę trzeba odrolnić i przekształcić w rekreacyjną dopiero potem można starać się o prąd.

Zadzwoniłam do gminy z pytaniem jak to zrobić i dowiedziałam się że poza podaniami, mapami i pismami trzeba przeprowadzić inwentaryzację działki i budynków. Jak w takiej sytuacji zostanie potraktowany mój domek. Czy dostanę karę pieniężną lub nakaz rozbiórki za samowolę budowlaną?

Jakiej wysokości może to być kara?

W jaki sposób mogę wybrnąć z tej sytuacji i wyprowadzić wszystko na prostą aby wszystko było legalne i zgodne z prawem?

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szkoda, że w ogóle podpisywaliście ten akt.

I nawet nie możecie teraz twierdzić, że nie wiedzieliście co kupujecie, bo notariusz powiedział Wam o przeznaczeniu działki i jest to zapisane w akcie.

Cóż, spróbujcie wystąpić o warunki zabudowy. Sprawdźcie też mapę zasadniczą w powiecie - ten poprzedni domek powinien być naniesiony, skoro był do niego doprowadzony wodociąg. I jak tam jest z sąsiednią zabudową? Są domy, czy tylko pole lub łąka?

Na razie zbytnio nie chwalcie się, że "wymieniliście" stary budynek na nowy. A fundamentem - na pewno nie.

Do kogo należy wystąpić o warunki zabudowy? do starostwa czy urzędu miasta?Czy właśnie od tego należy zacząć aby ruszyć tą sprawę?

wodociąg ma przyłącze na działce nie miał do domku przyłączenia.

W okolicy jest kilka domów, gospodarstw. W najbliższym sąsiedztwie są 2 działki letniskowe, rekreacyjne zakupione od tego samego właściciela. My kupiliśmy od kogoś kto 10 lat wcześniej kupił od tego samego gospodarza.

O warunki zabudowy występujesz do burmistrza (urzędu miasta potocznie). Zabudowę podobną (rekreacyjną) rozumiem że w okolicy macie (na dwóch sąsiednich działkach), jakieś podstawy do wydania WZ więc są.

Ale warunek: te budynki sąsiednie muszą być na mapie zasadniczej (tę sprawdzasz - pokazać Ci muszą nieodpłatnie - w starostwie, w powiatowym ośrodku dokumentacji geodezyjnej i kartograficznej).

Moim zdaniem nie powinnaś za bardzo spieszyć się z legalizacją samowoli. Może uda się uzyskać WZ? Choć tak naprawdę kolejność powinna być odwrotna: WZ->PnB->budowa (montaż domku).

Spróbuj na początek zasięgnąć więcej informacji zanim rozpoczniesz procedurę.

Sprawdź na początek to, o czym pisałem wyżej. Następne kroki mogą być odległe, bo wstępne warunki będą niemożliwe do spełnienia.

1. Sprawdzenie, czy poprzedni domek był naniesiony na mapie ma na celu wysondowanie opcji, że być może da się go zastąpić nowym (jak sugerujesz - na zgłoszenie, ale organ może nałożyć obowiązek uzyskania PnB - czyli odmówić przyjęcia zgłoszenia).

2. Informacje o sąsiedztwie (tzn. czy sąsiednie domki prawnie istnieją, czy są to samowole budowlane) mają dać Ci wstępne rozeznanie, czy jesteś w stanie spełnić warunki dla wydania WZ określone w art. 64 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Bez spełnienia warunku podstawowego - istnienia w obszarze analizowanym zabudowy podobnej do Twojego zamierzenia inwestycyjnego nie masz co marzyć o WZ, bo wszystkie 5 warunków musi być spełnionych łącznie. "Odrolnienie" jest jednym z warunków - ale o tym poczytaj na forum - np. o klasach ziemi i porównaj ze swoim wypisem z rejestru gruntów.

P.S.

A. Nie da się dowiedzieć wszystkiego tworząc indywidualny wątek. Sprawa WZ była drążona na forum przez wiele lat i trzeba korzystać z wieloletniego dorobku wielu ludzi.

B. Chciałem zwrócić uwagę, że procedura legalizacji samowoli w obecnym stanie powinna się dla Ciebie źle skończyć, tzn. nakazem rozbiórki. PINB nie będzie miał żadnych podstaw do legalizacji, bo warunkiem podstawowym jest tu istnienie jakiegoś dokumentu (planu, WZ) dopuszczającego na danym terenie zabudowę. Ty takiego nie masz. Stąd opcja awaryjna, czy uda się zastąpić dotychczasowy domek.

C. I jaka jest w tym wszystkim rola gminy? Przecież sprawy związane z architekturą nie należą do jej kompetencji. Pozwolenie na budowę albo zgłoszenie to starostwo, a samowole budowlane to PINB. Gmina ma w swojej kompetencji część zadań z zakresu geodezję, ale mapy, które udokumentują samowolę i tak trafią do powiatu. Wyjaśnij więc o co chodzi w tej, zasugerowanej przez gminę, procedurze.

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Kilka dni temu przeczytałam gdzieś (nie mogę tego odnaleźć) wypowiedź jednego z forumowiczów. Pisał że postawił na działce domek a nie daleko od niego kilka uli i gdyby ktoś się przyczepił powie że domek jest dla niego warsztatem i jednocześnie składzikiem rzeczy niezbędnych. Jest to zgodne z przeznaczeniem działki, jako że jest to jakaś produkcja rolnicza. Potrzebne jest tylko wykształcenie rolnicze...

(Ja z zawodu jestem ogrodnikiem)

Co o tym myślicie?

Myślę ,że może to być pomysł, ale zgłoszenie powino i tak być.

Pomagałem kiedyś myśliwym zalegalizować samowolę budowlaną polegającą na budowie domku gospodarczego na działce rolnej.

Podpieraliśmy się właśnie obowiązkiem prowadzenia gospodarki leśnej, narzędzia , sprzęt itd.

Ale robiliśmy to w okresie abolicji i udało się bez kary. :wink:

Zadzwoniłam dziś do Urzędu gminy zapytać czy na ich stronie jest dostępny do pobrania wniosek o wydanie warunków zabudowy. Przełączono mnie do wydziału planowania przestrzennego gdzie bardzo miła pani zapytała co zamierzam budować- powiedziałam że budynek gospodarczy, że posiadam działkę rolną na terenie dla którego nie ma planu zagospodarowania przestrzennego. Powiedziała mi że jeśli to budynek do 25 m to wystarczy zgłoszenie i nie trzeba się starać o warunki zabudowy. Jeśli powyżej 25m to warunki zabudowy i pozwolenie na budowę. Przełączyła mnie potem do wydziału budownictwa i tam druga pani potwierdziła to samo. Powiedziała że budynek gospodarczy do 25 m mogę postawić na każdej działce.

Potrzebne są:

-mapa do celów opiniodawczych

-wniosek zgłoszenia

-potwierdzenie własności działki( np numer aktu własności)

-podpisana zgoda na przetwarzanie danych osobowych

Proszę powiedzcie mi co o tym sądzicie bo już się całkiem w tym pogubiłam. Mój domek ma 30m ale jest z gotowych elementów i zastanawiam się nad zmniejszeniem go bo to mniej zachodu niż uzyskanie pozwolenia na budowę.

Budynek gospodarczy. :)

Jaki jest podatek od budynku gospodarczego, a jaki od rekreacyjnego? Mam podobnie, tyle, , że działka pod rzemiosło, a domek-altanka stoi już jakiś czas. Zgłoszę to chyba prędzej czy później, tylko pytanie, jako co?

Chcesz zgłosić istniejący budynek czy tak jak ja udawać że jeszcze go nie ma?

Niestety nie wiem nic o wysokości podatków.

Budynek gospodarczy. :)

Jaki jest podatek od budynku gospodarczego, a jaki od rekreacyjnego?

Niestety nie wiem nic o wysokości podatków.

Boże, czytasz i nie grzmisz!!!

Ten podatek to podatek LOKALNY, a więc jego wysokość ustala rada gminy (oczywiście w "widełkach" ustalonych przez Min. Fin.). Zajrzyj na stronę gminy - bez trudu znajdziesz.

bardzo miła pani zapytała co zamierzam budować- powiedziałam że budynek gospodarczy. Powiedziała mi że jeśli to budynek do 25 m to wystarczy zgłoszenie i nie trzeba się starać o warunki zabudowy. Jeśli powyżej 25m to warunki zabudowy i pozwolenie na budowę. Przełączyła mnie potem do wydziału budownictwa i tam druga pani potwierdziła to samo.

Proszę powiedzcie mi co o tym sądzicie

Jesteśmy pełni zdumienia i... uznania dla tej gminy. Bo przecież ktoś (a nawet kilka osób) na Twoim przypadku mógł się doktoryzować...

Poważnie - skoro jest tak łatwo - to korzystaj. A domku raczej nikt Ci nie zmierzy, ale pamiętaj: ryzyko jest Twoje.

Czy pow zabudowy mierzymy przy gruncie a dach może być większy?

Nie bardzo potrafię to wyjaśnić ale jeśli przesunę 2 elementy to zmniejszę budynek o 6.25m tylko powierzchnia dachu pozostanie bez zmian.

Czy po,, skończonej budowie ,, ktoś przyjdzie robić pomiary aby nanieść zmiany na mapy czy zrobią to npdst mojego zgłoszenia?

I jeszcze jedno, czy mój domek spełnia warunki budynku gospodarczego?

Czy po,, skończonej budowie ,, ktoś przyjdzie robić pomiary aby nanieść zmiany na mapy czy zrobią to npdst mojego zgłoszenia?

Właściwe wytłuszczone (choć zdarzają się wyjątki. ale rzadko).

I jeszcze jedno, czy mój domek spełnia warunki budynku gospodarczego?

A dlaczego miałby nie spełniać? To bardzo pojemne określenie. Będziesz tam przechowywała narzędzia, jakieś zbiory itp.? To jest to budynek gospodarczy. :roll: :lol: :o