oskar0259 25.08.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Budynek gospodarczy, zgodnie z rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, to budynek przeznaczony do niezawodowego wykonywania prac warsztatowych oraz do przechowywania materiałów, narzędzi, sprzętu i płodów rolnych służących mieszkańcom budynku mieszkalnego, zamieszkania zbiorowego lub rekreacji indywidualnej, a także ich otoczenia , a w zabudowie zagrodowej przeznaczony jest również do przechowywania środków produkcji rolnej i sprzętu oraz płodów rolnych. Trochę kuleje ta definicja, bo u Ciebie jest to jedyny budynek, ale wg mnie "budujesz" budynek gospodarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matek1154 25.08.2009 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Bardzo dziękuję za okazaną pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matek1154 27.08.2009 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Bardzo proszę o pomoc...Jutro składam zgłoszenie budowy budynku gospodarczego o pow do 25 m, w zgłoszeniu trzeba podać: Rodzaj obiektu oraz zakres i sposób wykonania robót.Nie wiem jak to napisać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 27.08.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Nie jesteś fachowcem budowlańcem lub architektem, nie musisz pisać fachowo, byle przypadkiem nie padło słowo "garaż", bo będzie sprzeciw.Rodzaj budynku: budynek gospodarczy.Opisz sposób wykonania: murowany, drewniany, rodzaj dachu, może nachylenie itp.W opisie budynku nie wychodź poza definicję z rozporządzenia w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (definicję podałem powyżej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 27.08.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Tak mi to "weszło pod rękę":http://www.taniebudowanie.pl/informacje-i-porady-budowlane.php?a=pokaz&tekst=682 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matek1154 28.08.2009 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Zgłoszenie wypisałam i dziś rano zostało przyjęte przez gminę. Powiedziano mi że muszę czekać 30 dni... Mam jednak kolejny problem... wg mapki którą otrzymałam w starostwie nasza działka ma ok 20 m x ok 70m, a nie jak wcześniej sądziliśmy 30x50m.Obok naszej działki bezpośrednio przylegając do drogi jest działka nr 14/7 ok 8x70m. Nie wiem co o tym myśleć i jak z tego wybrnąć bo co najdziwniejsze na działce 14/7 jest nasze przyłącze do wodociągów Pytałam w gminie kto jest właścicielem tej działki i powiedziano mi że p. Janusz T z Warszawy. Czy to może być jakaś pomyłka??? Nigdy nie mierzyłam naszej działki, Poprzedni właściciele mieli wytyczone przez geodetę 4 słupki określające wielkość działki i my się ich trzymaliśmy. Pomocy! bo nie wiem co robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 28.08.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Kolejny zonk Sprawdźcie, co kupiliście (akt notarialny i mapa do KW). Jeśli różni się to od stanu faktycznego to staliście się przedmiotem oszustwa. A od tego są odpowiednie organy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matek1154 28.08.2009 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Co to jest Kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.08.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Ooooooo matko z córką. Jak wyście to kupili - w ciemno KW- księga wieczysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.08.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 sie wysłało dwa razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matek1154 28.08.2009 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Wstyd się przyznać ale tak.. Oglądaliśmy ją , podobała nam się i kupiliśmy. Mam sprawdzić księgę wieczystą? Proszę pomóżcie nam bo zupełnie nie wiem co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.08.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Jak już tak zawaliliście, to teraz spawdzajcie na własny koszt coś co powinien przedstawić wam sprzedający.1. Sprawdzić KW ( może się okazać że działka jest obciążona np kredytem hipotecznym, służebnością itp)2. Wziąść sobie mapę ze starostwa i wypis z ewidencji ( tam jest powierzchnia)3. Zatrudnić geodetę żeby wam pokazał co tak naprawdę kupiliście.To na początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matek1154 28.08.2009 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 gdzie dostanę wypis z księgi wieczystej? i jaki to mniej więcej koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.08.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Można również, a w zasadzie powinno się wystąpić o wypis KW tej sąsiadującej działki, argumentując „ważnym interesem” w celu sprawdzenia, czy nie jest obciążona służebnością na rzecz Waszej działki – media, dojazd, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.08.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Wydział ksiąg wieczystych Sąd Grodzki dla danej miejscowości.Cena zależy od tego czy jest księga elektroniczna czy zwykła. Ale koszt nie więcej niż 50 zł. ( dokładnie nie pamiętam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.08.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 .Obok naszej działki bezpośrednio przylegając do drogi jest działka nr 14/7 ok 8x70m. ... Czy dobrze zrozumiałam, że ta działka oddziela was od drogi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matek1154 28.08.2009 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Z jednej strony jest droga oznaczona na mapie jako ,,j.ziemna,, i do niej mam dostęp na odcinku 20m, a na dłuższym boku jest droga z której zawsze korzystaliśmy i która jak się okazało już nie przylega do mojej działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 28.08.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 To propnuje jeszcze na tą drogę ziemną wyciągnąć wypis z ewidencji bo może się okazać że to droga prywatna i wtedy dopiero macie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matek1154 28.08.2009 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 ,,J.ziemna,, to główna droga we wsi szer ok 8m..Zastanawiające jest to w jaki sposób poprzedni właściciele założyli wodę na działce obok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 28.08.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 gdzie dostanę wypis z księgi wieczystej? i jaki to mniej więcej koszt? W sądzie rejonowym. Zwykły 30 zł, pełny 60 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts