Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek drewniany na działce rolnej.

matek1154

Recommended Posts

Budynek gospodarczy, zgodnie z rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, to budynek przeznaczony do niezawodowego wykonywania prac warsztatowych oraz do przechowywania materiałów, narzędzi, sprzętu i płodów rolnych służących mieszkańcom budynku mieszkalnego, zamieszkania zbiorowego lub rekreacji indywidualnej, a także ich otoczenia , a w zabudowie zagrodowej przeznaczony jest również do przechowywania środków produkcji rolnej i sprzętu oraz płodów rolnych.

Trochę kuleje ta definicja, bo u Ciebie jest to jedyny budynek, ale wg mnie "budujesz" budynek gospodarczy. 8)

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie jesteś fachowcem budowlańcem lub architektem, nie musisz pisać fachowo, byle przypadkiem nie padło słowo "garaż", bo będzie sprzeciw.

Rodzaj budynku: budynek gospodarczy.

Opisz sposób wykonania: murowany, drewniany, rodzaj dachu, może nachylenie itp.

W opisie budynku nie wychodź poza definicję z rozporządzenia w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (definicję podałem powyżej).

Zgłoszenie wypisałam i dziś rano zostało przyjęte przez gminę. Powiedziano mi że muszę czekać 30 dni...

Mam jednak kolejny problem... wg mapki którą otrzymałam w starostwie nasza działka ma ok 20 m x ok 70m, a nie jak wcześniej sądziliśmy 30x50m.Obok naszej działki bezpośrednio przylegając do drogi jest działka nr 14/7 ok 8x70m. Nie wiem co o tym myśleć i jak z tego wybrnąć bo co najdziwniejsze na działce 14/7 jest nasze przyłącze do wodociągów :o

Pytałam w gminie kto jest właścicielem tej działki i powiedziano mi że p. Janusz T z Warszawy. Czy to może być jakaś pomyłka???

Nigdy nie mierzyłam naszej działki, Poprzedni właściciele mieli wytyczone przez geodetę 4 słupki określające wielkość działki i my się ich trzymaliśmy.

Pomocy! bo nie wiem co robić...

Jak już tak zawaliliście, to teraz spawdzajcie na własny koszt coś co powinien przedstawić wam sprzedający.

1. Sprawdzić KW ( może się okazać że działka jest obciążona np kredytem hipotecznym, służebnością itp)

2. Wziąść sobie mapę ze starostwa i wypis z ewidencji ( tam jest powierzchnia)

3. Zatrudnić geodetę żeby wam pokazał co tak naprawdę kupiliście.

To na początek

Można również, a w zasadzie powinno się wystąpić o wypis KW tej sąsiadującej działki, argumentując „ważnym interesem” w celu sprawdzenia, czy nie jest obciążona służebnością na rzecz Waszej działki – media, dojazd, itp.