Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za stan surowy

bluemen

Recommended Posts

Ja wycenę za SSO (ok.120m) z kompletnym dachem(więźba+dachówka bez rynien)bez materiałów miałam -36.000 zł netto.Ale wzięłam stan surowy z materiałami-126.ooo zł netto. Ja nie mam możliwości załatwiania materiałów(brak czasu),ale jak robili mi inni wycenę to ten kosztorys wyszedł nieźle. Wykonawca wystawia faktury za każdy wykonany etap,więc głowa spokojna. Mogę Ci ich polecić ,bo robią na terenie Legnica-Wrocław i są z okolic twojego rejonu.

Nie wiem jak to jest, ale mój powiedzmy "znajomy" potrafi brać za stan surowy zamknięty (ZA SAMĄ ROBOTĘ!) od 70 do 130 000,00 zł !!

I ma roboty od....

Nie wiem o co chodzi...

Ano chodzi o to, że towar (robota) jest tyle warta ile ktoś jest w stanie za nią zapłacić :-)

Ja za SSO 135m2 p.uż., poddasze użytkowe, dach dwuspadowy dachówka, bez garażu płacę 50kzł

W moim przypadku koszt robocizny 65 tys za :

- dom 270 m2 w tym piwnica 30m2

- dach dwupoziomowy w pełnym odeskowaniu z pokryciem papą

- 1/3 stropu drewnianego reszta strop zbrojony i lany ( żadnych gotowych elementów)

cena tegoroczna okolice Piaseczna

dodam, że miałam propozycję postawienia tego domu za 130 tys. przez innego wykonawcę

Mam pytanko, czy 25tys. za wykonanie fundamentow bez piwnic to duzo czy ok.? Fundamenty 20m/10m okolice Tychow

25kzł to robocizna, czy całość?

Ja (Wrocław) za robociznę stanu "0" zapłaciłem ok. 10kzł, ale materiały (+ koparka, piasek do zaypania itd.) mnie wyniosły ok. 60kzł.

Dom z grubsza (bo są dwa wcięcia) o wymiarach 17x13, więc powierzchnia podobna.

za sama robocizne 25tys.zl

No to moim zdaniem bardzo dużo, zwłaszcza jeśli to tyko fundamenty, a nie cały stan 0.

acha co to oznacza to 10kzl? jestem totalnie zielona jesli chodzi o takie skroty

:oops:

1k = 1000

10k = 10.000

10k5 = 10.500

"k" to skrót od kilo (analogicznie 1 kg = 1000 g, 1 km = 1000 m itd,) :)

WItam

MY jesteśmy po odbiorze dokumentów i wszystkich pozwoleń. Szukamy rozsadnej ekipy tak na marginesie ile wam wyszło albo ile wołają budowlancy

za stan surowy dom około 150m2

Witam my za stan surowy otwarty ok 120m2: fundamenty z opaską drenażu, mury porotherm 25, krycie dachówka ceramiczną, obłożenie kominów klinkierem, wylanie tarasów schodów itp 150tys robocizna z materiałem, chłpoaki świetną robotę robią - budowa pod Krakowem

• 2 weeks później...

Witam!

wykonawca wycenił nam wykonanie domu do stanu surowego otwartego bez dachu i zastanawiam się czy cena jest powiedzmy sobie "uczciwa"

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=108&sid=5

FUNDAMENT ; 8614 ( wykop,fundament betonowy,fundament murowany,izolacja fundamentu,fundament schodu i tarasu,płyta tarasu,podsypka i kanalizacja, płyta betonowa)

ROBOTY MUROWE: 13775 ( ściany działowe,nośne,szalowanie stropu,schody,szalowanie balkonu,słupy murowe na zewnątrz)

ROBOTY MUROWE PIĘTRO 3674 ( ścianka kolankowa, szczyty, ściany działowe, szalowanie trzpieni i wieńca, kominy)

SUMA: 26063

Z góry dziękuję za odpowiedzi osób mających doświadczenie w tym temacie.

Pozdrawiam

Witam!

wykonawca wycenił nam wykonanie domu do stanu surowego otwartego bez dachu i zastanawiam się czy cena jest powiedzmy sobie "uczciwa"

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=108&sid=5

FUNDAMENT ; 8614 ( wykop,fundament betonowy,fundament murowany,izolacja fundamentu,fundament schodu i tarasu,płyta tarasu,podsypka i kanalizacja, płyta betonowa)

ROBOTY MUROWE: 13775 ( ściany działowe,nośne,szalowanie stropu,schody,szalowanie balkonu,słupy murowe na zewnątrz)

ROBOTY MUROWE PIĘTRO 3674 ( ścianka kolankowa, szczyty, ściany działowe, szalowanie trzpieni i wieńca, kominy)

SUMA: 26063

Z góry dziękuję za odpowiedzi osób mających doświadczenie w tym temacie.

Pozdrawiam

moim zdaniem dobra cena ja za dom w lawendzie archonu dalam jak juz wczesniej pisalam 25 tys a mialam wykonawce za 30 i juz chcialam go brac (stan suriowy bez wiezby) wiec sadze ze cena nie jest zla