Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czyszczenie pieca na EKOgroszek - jakie są metody??

mekej

Recommended Posts

Witam,

wczoraj wyczyściłem pierwszy raz (po miesiącu użytkowania) piec na EKOgroszek - Ling Combi.

Podczas czyszczenia drucianą szczotką na wysięgniku, w powietrzu unosiło się tak dużo sadzy że później musiałem sprzątać całą kotłownię - makabra! W związku z tym mam pytanie do użytkowników tego typu pieców - jak sobie radzicie podczas czyszczenia? Może używacie odkurzaczy przemysłowych lub innych - proszę o podanie typu, macie zastosowany odciąg powietrza lub inne rozwiązania?

Podczas czyszczenia kotła na ekogroszek kotłownia oraz pracownik fizyczny mają prawo się ubrudzić. ;)

Ja po czyszczeniu kotła zamiatam i przelatuje mopem na szybko podłogę :) Tak że po czyszczeniu kotła kotłownia jest czystsza niż przed.

A co z ew. meblami, przedmiotami w pomieszczeniu??

Dla mnie wbrew pozorom jest to jedna w ważniejszych kwestii.

mój chop po czyszczeniu pieca z kotłowni wychodzi ... prosto pod prysznic - wygląda jakby dopiero z dołowego fedrunku wyjechał :lol:

a kotłownia .... nie wiem, zawsze boje się zaglądać "w trakcie" a "po" już jest posprzątane :lol:

a serio ...syfi się niemiłosiernie ... i przy ładowaniu , i przy czyszczeniu , i przy wybieraniu popiołu ... nie da się uniknąć :roll:

kiedyś czytałam na forum gdzies, że ktos se chciał pralnio-suszarnie zrobić w kotłowni bo mu ktos powiedział, ze przy piecu na ekogroch nie ma syfu :o ...... powodzenia :wink: :lol:

bardzo zainteresował mnie ten temat, ponieważ już w najbliższą zimę zacznę użytkowac tego typu piec; nigdy w życiu z żadnym piecu nie paliłam, więc jestem przerażona tym syfem o którym piszecie; czy rzeczywiście nijak nie da się tego uniknąć?

I jeszcze pytanie kompletnego laika: jak się czyści taki piec? i jak często?

I jeszcze pytanie kompletnego laika: jak się czyści taki piec? i jak często?

Zapewniam, że to akurat Twój najmniejszy problem z piecem na ekogroch związany :wink: .

Najpierw i przede wszystkim to trzeba wypracować ustawy ... czyli ja na jakies 3 tygodnie zmieniłam sie w kopciuszka , zamieszkałam w kotłowni , schudłam z nerw chyba ze 3 kilo i z 10 razy pożarłam się z małżem :oops: :roll: ... zaznacze tutaj , iz przy budowie całego domu pożarlismy sie o cos może ze 3 razy :roll: :lol:

Zapewniam, że to akurat Twój najmniejszy problem z piecem na ekogroch związany :wink: .

Najpierw i przede wszystkim to trzeba wypracować ustawy ... czyli ja na jakies 3 tygodnie zmieniłam sie w kopciuszka , zamieszkałam w kotłowni

Ja np. mam sterownik PID i nic nie ustawiam, kocioł sam dobiera nastawy więc niekoniecznie musi to być problem.

Nie mam usyfionych mebli w kotłowni, z prostej przyczyny. W mojej kotłowni stoi kocioł, na ścianie wisi zasobnik CWU i na paletach leży 3t ekogroszku , stoi też gril i to wszystko jest oczywiście usyfione - mebli tam nie mam... 8)

Najpierw i przede wszystkim to trzeba wypracować ustawy ... czyli ja na jakies 3 tygodnie zmieniłam sie w kopciuszka , zamieszkałam w kotłowni

Ja np. mam sterownik PID i nic nie ustawiam, kocioł sam dobiera nastawy więc niekoniecznie musi to być problem.

nie każdy śmiertelnik ma szczęście posiadać piec z tym cudem :wink:

Ja swojego jeszcze nie czyściłem - na razie tylko 2 razy wybierałem popiół i ze 3 razy dosypywałem wungiel. Niestety, nie da się uniknąć pyłu jakkolwiek by nie uważał przy zasypie/wybieraniu.

Z tym, że wcale nie jest tak źle :) Trochę pozamiatać/odkurzyć i spokój. Kotłownia ma być użyteczna, a nie sterylna. To nie miejsce na przeprowadzanie operacji na otwartym sercu :p

Aha, mam sterownik z pogodynką i jakoś szczególnie dużo grzebania nie było... Faktem, że potrwało trochę zanim dopasowałem sobie ustawienia, ale sporo wyregulował mi wcześniej instalator i wystarczyło wprowadzić drobne korekty. Zobaczymy, jak będzie w zimę ;)

Zobaczymy, jak będzie w zimę ;)

wprowadziliśmy się w ubiegłym roku w czerwcu .... zaczelismy grzać we wrzesniu , małż se zaczął obczajac piec , ustawił wedle siebie i swoich spostrzeżeń ... i hulało tak se dopóki nie przyszły zimowe temperatury :roll:

w grudniu przyszły konkretne mrozy i .... kaplica ... piec oszalał bo nastawy pozwalały mu fungować na temperaturach plusowych gdzie nie trza było zbyt wielkiej folozofii i sie jakos kulał .... na temperatury zimowe trza było zmienić nastawy , zgłebić temat wentylacji , regulacji na czopuchu, zaworu czterodrożnego , wyszła sprawa wodoru w instalacji itd.... czyli dopiero wtedy tak naprawdę zaczęliśmy obczajać instalację CO :wink:

nie chcę wyrokować, bo może Ty masz dobrze piec ustawiony .... ja nie miałam od poczatku , ale wyszło to dopiero zimą :roll:

Witam,

wczoraj wyczyściłem pierwszy raz (po miesiącu użytkowania) piec na EKOgroszek - Ling Combi.

Podczas czyszczenia drucianą szczotką na wysięgniku, w powietrzu unosiło się tak dużo sadzy że później musiałem sprzątać całą kotłownię - makabra! W związku z tym mam pytanie do użytkowników tego typu pieców - jak sobie radzicie podczas czyszczenia? Może używacie odkurzaczy przemysłowych lub innych - proszę o podanie typu, macie zastosowany odciąg powietrza lub inne rozwiązania?

Po kilku czyszczeniach/załadunkach sobie odpuścisz, a warstwa pyłów na wszystkim co jest w pomieszczeniu piecowym pozwoli pisać sążniste posty...