Szpulka 10.12.2003 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Wybudowali mi dom i zapomnieli o schodkach Od poziomu podłogi mam tak z 50 cm do ziemi na razie nie ocieplone, ale mam zamiar ocieplać wkoło (fundament także). Jak powinien być zrobiony schodek i podeścik przed wejściem? Przyklejony do muru czy do ocieplenia? Przykotwiony czy luzem? Jakieś wskazówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzops 10.12.2003 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Najlepiej aby podest zachodził na podłoge dobrze jest dać tez siatke taka jak pod wylewki, znajomy budowlaniec tak mi przynajmniej zrobił.argumentował to tym, ze po zimie napewno popeka.Schody i podest wyłozylem płytkami i po zimie nie było zadnych niespodzianek.Należy tez pamietac aby fundament wykopac na odpowiedniej głębokosci, u mnie było to 1,20 m (góry ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.12.2003 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 U mnie g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 10.12.2003 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Dobrze aby stopnie schodków zewnętrznych były dopasowane do rozmiaru płytek gresowych (30x30cm). Zatem szerokść stopnia 29,5-30cm, wysokość 15cm.Przy wylewaniu ułożyć kabel grzejny elektryczny (około 150zł).Zastanowić się gdzie będzie wycieraczka metalowa (wnęka z odpływem), a gdzie gumowa. Czy potrzebna będzie poręcz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 11.12.2003 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Bez poręczy, raczej chciałam żeby to były takie szerokie niewysokie stopnie ( wychodzi, że wystarczą dwa). Napiszcie dokładniej jak to powiązać z podłogą. U mnie jest wylany beton na podłogówce nie mam jeszcze warstwy wierzchniej, drzwi zewn. są zamontowane, ściana dwuwarstwowa. Pod drzwiami mam na razie dziurę bo brygada robiła podłogę (styropek+rurki+wylewka) do deski zlicowanej z wewnętrzną stroną ściany. Teraz należało by pewnie jakoś to wypełnić. Można by to wylać monolitycznie razem ze schodkami ale bez odizolowania schodków będzie tam mostek cieplny, a jak by podmurować pod tymi drzwiami normalnie cegłą i oddzielić schodki od muru tak ze 4cm styropka to będzie dobrze? Zrozumiałam, że pod te schodki też muszę głeboko kopać, jak głęboko (mazowsze) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 11.12.2003 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Kop na 1m. Schody z podestem - monolit. Dylatacje od ściany budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts