Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rodzina na swoim powierzchnia użytkowa lista pomieszczeń

Rembertowszczak

Recommended Posts

Rodzina na swoim powierzchnia użytkowa - powielam temat coby wyszukiwarka wyłapywała :)

Witam, przeczytałem ale pytania mnie trapią

http://forum.muratordom.pl/hura-doplata-do-kredytow,t75781-1560.htm

Ze względu na dowolność wyboru źródła kwalifikacji pomieszczeń do powierzchni użytkowej, pomocniczej, przynależnej itp. (2 normy i 3 ustawy!) proponuję stworzyć listę tychże.

Prosiłbym o komentarze osoby, które już przeszły weryfikację bankową i mają zinterpretowane pomieszczenia na potrzeby dopłat do kredytu programu Rodzina na swoim.

Jednym słowem jak nazywać pomieszczenia aby zaliczały się bądź nie do powierzchni użytkowej NA POTRZEBY DOPŁAT DO KREDYTU RODZINA NA SWOIM, czyli jak interpretują to BANKI

Mój skromny stan wiedzy:

Powierzchnia użytkowa w rozumieniu WSZYSTKICH (norm, ustaw, banków):

POKOJE

ŁAZIENKI

KUCHNIE

Powierzchnia przynależna czy też pomocnicza:

KOTŁOWNIA

SUSZARNIA

PRALNIA

WÓZKOWNIA

TARAS

BALKON

ANTRESOLA

LOGGIA

STRYCH

PIWNICA

GARAŻ

?

schody

hall

przedsionek

garderoba

spiżarnia

Podobno niektóre banki nie zaliczają hallu.

Podobno spiżarnia też się nie wlicza.

Podobno garderoba też się nie wlicza... itp.

Czy żeby zmieścić się w limicie powierzchni 140 m2 dam w każdym pokoju wielką garderobę a jeden dodatkowo nazwę suszarnią to czy BANK to łyknie? :)

Pozdrawiam

Pozdrawiam

• 1 month później...
Wydaje mi się, że powierzchnię użytkową bank będzie brał z projektu domu (potrzebny jest do kredytu). W naszym projekcie do powierzchni użytkowej nie wlicza się garażu i pomieszczenia gospodarczego, a garderobę i holl tak. My co prawda nie bralismy kredytu RODZINA NA SWOIM, ale powierzchnia użytkowa każdego domu liczona jest chyba tak samo....

• 1 year później...

podpowiedzice...

Ponieważ gmina odrzuciła moje warunki zabudowy na dom parterowy z garażem (był za szeroki;choc napisałam odwołanie,ale to podobno i tak juz nic nie da) i niestety każe budować parterowy z poddaszem,pomału szukam takiego projektu. I skłaniam się ku takiemu projektowi:

http://projekty.lipinscy.pl/Atlanta/ o co mi konkretnie chodzi: stan surowy wybuduję zamknięty za swoje ale na wykonczenie chcę dobrać kredyt,oczywiście rodzine na swoim.Powierzchnia tego domu ( o ile dobrze patrzę ?? sprawdzcie dokładnie ;) ) wynosi 143,60 czyli przekracza założenia tego kredytu.Nie wiem co teraz robić,bo projekt jako jeden z nielicznych z poddaszem nam sie podoba...

Na powierzchnie podaną w internecie czy też folderach patrzy się z przymróżonym okiem (zadzwoń i się zapytaj)

Wybierając projekt kierowałam się min. powierzchnią, szukałam około 150m2 - użytkowej.

Znalazłam ,kupiłam projekt, przyszedł - ja się zagotowałam.

Powierzchnia całkowita -189m2, powierzchnia jakaś tam - 150 m2, powierzchnia użytkowa 130 m2 - noszzzzz kur...., projekt wybierałam naprawdę sporo czasu, dom bardzo mi się podobał, więc nie odsyłałam zakupionego projektu - a tak szczerze to nawet nie wiem ile powierzchni mam po wybudowaniu.

Policzyłam - 156m2 w pomieszczeniach zaliczanych do użytkowych po podłogach (pewnie po uwzględnieniu skosów wyszłoby te 130 m2. W każdym bądź razie mam taki układ pomieszczeń że wszyscy mówią że mam olbrzymie pokoje.

Edytowane przez mynia_pynia

Na powierzchnie podaną w internecie czy też folderach patrzy się z przymróżonym okiem (zadzwoń i się zapytaj)

Wybierając projekt kierowałam się min. powierzchnią, szukałam około 150m2 - użytkowej.

Znalazłam ,kupiłam projekt, przyszedł - ja się zagotowałam.

Powierzchnia całkowita -189m2, powierzchnia jakaś tam - 150 m2, powierzchnia użytkowa 130 m2 - noszzzzz kur...., projekt wybierałam naprawdę sporo czasu, dom bardzo mi się podobał, więc nie odsyłałam zakupionego projektu - a tak szczerze to nawet nie wiem ile powierzchni mam po wybudowaniu.

Policzyłam - 156m2 w pomieszczeniach zaliczanych do użytkowych po podłogach (pewnie po uwzględnieniu skosów wyszłoby te 130 m2. W każdym bądź razie mam taki układ pomieszczeń że wszyscy mówią że mam olbrzymie pokoje.

Czyli wykombinowałaś jakoś :) jak własnie nawet nie wiem jak to policzyć :( zeby było ok-pasuje zrezygnować z garażu-to mi nie pasi juz zupełnie.MUSI BYĆ.Z tego co tam wyliczyłam do powierzchni wliczony jest strych. ??Sama nie wiem,pomózcie policzyć czy ten projekt mi przejdzie :) :) :)

http://projekty.lipinscy.pl/Atlanta/