Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Tomclava

Recommended Posts

3..2..1...start

zakładam dziennik budowy mojego domu. Nazwa robocza:...mój dom pasywny.

Póki co mam ziemię - 757m2 w Gowarzewie(gm. Kleszczewo)

kredyt na ziemię;)

umowę z architektami

zaliczkę wpłaconą architektom

puste konto

drożejące kredyty....wróć

no dobra, mam też dużo zapału, niechęć do miasta i bloków, wspierająca małżonkę i marzenia

Co powstanie z tego wszystkiego co powyżej?

Jeszcze większy kredyt, buhaha

Napięcia w relacjach z żoną, architektami, wykonawcami, urzędnikami itd

..

..

..

DOM

Ma być tak: dom, właściwie THE DOM;) Pasywny, tani w utrzymaniu, piętrowy ze skośnym dachem, oszczędzający wodę i prąd. Zbudowany w mało rozpowszechnionej technologi ramowej(prawie jak szkieletowej) z nietypowym ociepleniem z "gazet" i wszystkimi bajerami przeznaczonymi dla tego typu domów.

Plan zakłada wydanie 250000pln przy dużym nakładzie pracy własnej. Plan nie może zostać przekroczony, chyba że w dół.....Buhaha

Tyle tytułem wstępu. jak ktoś będzie chciał czytać to coś to zapraszam.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Póki co z budową jest jak u Tuwima: ..."ruszyła powoli jak żółw ociężale"...

Z nowości: mam opieczątkowany wypis i wyrys z MPZP, znam go na pamięć ale ten czerwony tusz daje mi poczucie że coś się rusza w dobrym kierunku.

W tym tygodniu z wakacjowania wraca znajomy geodeta więc zamówię mapki w ilości 10, o cenie i realizacji doniosę dla tych nielicznych zainteresowanych;)

W sumie ten dziennik będzie pętlą na trąbie Słonia Trąbalskiego bardziej niż dla innych do poczytania. Za jakiś czas będę mógł wrócić jak czegoś zapomnę. Tymczasem tyle.

Geodeta sie wrócił, mapki zlecone w ilości 10sztuków, sie robi.

A no i byłem z lubą i juniorem na moich włościach - chwasty porosły aż miło. Żona widziała kuropatwę, dla mnie to była tylko kura:) Przyjrzałem się też jednemu domostwu w pobliżu - extra dach ma sąsiad(blacha płaska), muszę podpytać kto mu robił i czy nie cieknie.

chyba kupię trochę żerdzi i jakąś siatkę do grodzenia upraw i ogrodzę mój padół, zawsze będę mógł posadzić jakieś rośliny. Tylko czy to jest sens teraz wsadzać? Pomyślimy, tymczasem tyle.

witam

jak miło że ktoś jest zainteresowany ' niemowlakiem' w tej dziedzinie

w kwestii działki to właśnie o ten rejon mi chodzi

czyli: Swarzędz, Gowarzewo, Siekierki Wielkie i już nawet dalej szukam: Śródka, Zimin a nawet Krerowo

nie potrzebuję wiele do szczęścia - jakieś 600 no może 700 metrów - byle by media były chociaż w drodze (koniecznie gaz!)

właśnie sprzedałam moje M-4, i w sumie rzeczy to nie będę miała gdzie mieszkać za 2 tygodnie

ale tak prędko domu się niestety nie buduje :(

chciałabym ruszyć z całą inwestycją jeszcze w tym roku - działka, ogrodzenie i wylane fundamenty

ale sie rozpisałam - masakra...

to co masz do polecenia?

czekam z niecierpliwością na szczegóły

pozdrawiam oczywiście

• 2 weeks później...

Ciąg dalszy budowy... czyli załatwiania papierów.

Dziś dostałem info że mapki do celów projektowych zostały wykonane w ilości 10szt, koszt to całe 350zł :lol: czas oczekiwania około 10dni.

Takie koszty to ja lubię:)

Teraz czas na architektów...a architekci mnie odwiedzą 17.10:)

• 2 weeks później...

Mapki mam ale architekci nie przyjechali bo im coś wypadło, niby teraz mają wpaść, Z nowości to wystąpiłem d zakładu energetycznego i wodociągów o "papiery" teraz tylko czekać.

Mam w MPZP że archeolodzy muszą zrobić jakieś badania/wydać opinie. Robiliście coś takiego? Musze poszukać chętnego który na mnie zarobi:)

Było burzliwie, delikatnie mówiąc wizja architektów trochę różni się od mojej. O ile układ domu funkcje itd nie rodzą konfliktów o tyle realizacja szczegółów nas podzieliła. Ale to chyba normalne, architekci realizują swoją wizję naszego domu a w mojej głowie rozwiązania wyglądają inaczej. Im więcej spotkań tym lepiej im wytłumaczę czego oczekuję.

Mam wstępne szkice rozkładu pomieszczeń ale okazało się że dom wyszedł za duży, będziemy musieli zwęzić go o około 2 metry i wyrzucić okna z jednej ściany - zyskamy 3 metry potrzebne do poszerzenia garażu.

Architekci obejrzeli działeczkę stwierdzając że jest wąska(22m). Ale po modyfikacjach projektu wszystko się zmieści. Obejrzeli też okoliczne domy i stwierdzili że każdy ma inną wysokość i dach- naczółkowy, dwuspadowy, połamany, czarny czerwony itd... MPZP chyba zostawił za dużą dowolność:)

Zeskanuję i wrzucę rzuty jak tylko architekt podrzuci mi je.

tymczasem myślę dalej:)

• 2 months później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...

Wtedy się nie zabrał i nigdy się nie zabrał, przejęła to inna osoba i zaczęła się polka. Generalnie nie lubimy już starostwa powiatowego w poznaniu i oni nas też ale co tam. Jak ktoś działa na zasadzie: "oni tam jeszcze gotowi uwierzyć że my tutaj jesteśmy dla nich..." to co się dziwić że się go nie lui za bardzo.

Dobra: pozwolenie jest, musi się uprawomocnić i możemy startować.

• 3 weeks później...
OK.Uprawomocnione, zgłoszone do PINB, jeszcze tylko finansowanie trzeba zapewnić, znaczy kredyt dostać:) Tutaj jestem na ostatniej prostej więc chyba będzie ok. Jak ktoś chciałby polecić mi jakąś firmę od płyty fundamentowej a potem od szkieletu w technologii steico to śmiało. Póki co zwłaszcza z wykonawcami steico jest krucho.

No i dzwonili z banku, mogę się związać z ich kasa zapomogowo-pożyczkową na lata i oddać 2x tyle co pożyczyłem. A to znaczy że niedługo startuję tym bardziej że formalnie od jutra mogę kopać na swojej działeczce:)

Ponawiam apel - jak macie jakiegoś cieśle,stolarza do wykonania elementów ze steico to smiało piszcie

Sobota byla pierwszym w pełni pracowitym dniem na budowie - płot tymczasowy ze stempli i siatki leśnej luż stoi. Nie ma jeszcze bramy ale to musi poczekać do następnego weekendu. Stemple odsprzedał forumowicz, siatka z komornik - w sumie z paliwkiem i drobnymi zakupami wyszło 700pln. Podziękowania dla żony dzielnie pracującej razem ze mną i Wojciecha bez którego te 40 dołków zajęłoby mi 2 razy więcej czasu.

Następne posunięcia w planach to szambo a potem fundamenty ale najpierw kredyt.

howgh

• 1 month później...

aktualizacja:

kredyt otrzymany...i wydany, przynajmniej pierwsza transza:)

płyta pod domem zrobiona w tydzień przez firmę - koszt 5150brutto

płyta pod garaż zrobiona w tydzień, przeze mnie - koszt 3 popołudnia i weekend na świeżym powietrzu.

W wolnej chwili dla tych milionów regularnie sprawdzających czy są nowe wieści z frontu budowy pasywniaka zamieszczę zdjęcia.