Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piszę bo cierpliwość tracę

Mam działkę ujętą w studium kierunków i zagospodarowania przestrzennego oraz planie miejscowym jako parking użyteczności publicznej. W takim stanie ją kupiłem, z pełną świadomością etc.

Gmina przygotowuje się do zmiany studium i sama zaproponowała, żeby moją działkę zamienić na strefę mieszkaniową (urzędnicy mają dobrą wolę motywowaną oplatami adiacenckimi). Do tego momentu wszystko jest ok.

Rzecz w tym, że ze zmianą studium nie ze swojej winy gmina buja się już trzy lata i końca nie widać. A potem jeszcze będą zmieniać plan dostosowując go do nowej wersji studium.

Czy mam jakąś inną opcję – np. wystąpienie o zmianę planu miejscowego dla mojej działki mimo, że studium przewiduje parking? Albo budowę wbrew planowi? Czy urzednicy mogą (przy dobrej woli) pójść na jakieś ustępstwa?

https://forum.murator.pl/topic/128317-budowa-wbrew-planowi-zagospodarowania/

W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś.

1) Zapisy w planie (o przeznaczeniu terenu) muszą być zgodne z zapisami ogólnymi w studium.

2) zmiana w planie sprzeczna ze studium będzie nieważna,

3) budowa wbrew zapisom planu jest samowolą. Jeśli obiekt wzniesiono wbrew ustaleniom MPZP podlega on rozbiórce (nie ma mowy o legalizacji).

https://forum.murator.pl/topic/128317-budowa-wbrew-planowi-zagospodarowania/#findComment-3495251