snipes 20.08.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Piszę bo cierpliwość tracę Mam działkę ujętą w studium kierunków i zagospodarowania przestrzennego oraz planie miejscowym jako parking użyteczności publicznej. W takim stanie ją kupiłem, z pełną świadomością etc. Gmina przygotowuje się do zmiany studium i sama zaproponowała, żeby moją działkę zamienić na strefę mieszkaniową (urzędnicy mają dobrą wolę motywowaną oplatami adiacenckimi). Do tego momentu wszystko jest ok. Rzecz w tym, że ze zmianą studium nie ze swojej winy gmina buja się już trzy lata i końca nie widać. A potem jeszcze będą zmieniać plan dostosowując go do nowej wersji studium. Czy mam jakąś inną opcję – np. wystąpienie o zmianę planu miejscowego dla mojej działki mimo, że studium przewiduje parking? Albo budowę wbrew planowi? Czy urzednicy mogą (przy dobrej woli) pójść na jakieś ustępstwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 20.08.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś.1) Zapisy w planie (o przeznaczeniu terenu) muszą być zgodne z zapisami ogólnymi w studium.2) zmiana w planie sprzeczna ze studium będzie nieważna,3) budowa wbrew zapisom planu jest samowolą. Jeśli obiekt wzniesiono wbrew ustaleniom MPZP podlega on rozbiórce (nie ma mowy o legalizacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts