df950 21.08.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Jak wykonać instalację do studni wierconej? Jeśli potrzebny jest hydrofor to proszę o przykład jakiegoś małego - nie mam miejsca w domu na takie urządzenie.Oczywiście ważne dla mnie by w razie problemów z żelazem można było taką wodę uzdatniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 21.08.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Jeśłi nie masz miejsca na hydrofor to na pewno nie zmiesci Ci się aparatura do uzdatniania wody - mozesz o tym poczytac w tym wątku http://forum.muratordom.pl/uzdatnianie-wody-doradze-w-sprawie-doboru-urzadzen,t138718.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
df950 21.08.2009 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Mam małe pomieszczenie gospodarcze i po prostu nie chcę tam upychać "rupieci", nie mam jeszcze studni i nie wiem jaka dokładnie będzie woda.Mam dużo miejsca w garażu wolnostojącym, tylko boję się że może tam być problem z niska temperaturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 21.08.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Matka Ziemia zawsze grzeje - może to wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 21.08.2009 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Wstawiłem dreny śr 1.5 m, w ziemię na gł 2m, zaizolowałem od zew Tam zamierzam zainstalować zestaw hydroforowy poł ze studnią wierconą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.08.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Jak wykonać instalację do studni wierconej? Jeśli potrzebny jest hydrofor to proszę o przykład jakiegoś małego - nie mam miejsca w domu na takie urządzenie. Oczywiście ważne dla mnie by w razie problemów z żelazem można było taką wodę uzdatniać. Tak, jest potrzebny hydrofor. I niestety "jakiś mały" = "jakiś gówniany", hydrofor im większy tym lepszy. Tak więc dobrze przemyśl kwestie miejsca, albo tak jak kolega wyżej podpowiada kombinuj z przeniesieniem całości instalacji do studzienki wkopanej nad odwiertem. Taka opcja nie jest najlepsza ze względu na ewentualny serwis, ale realna. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 22.08.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 gdy się da hydrofor do studzienki nad odwiertem to będzie problem zimą, mróz może rozerwać zbiornik hydrofora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 22.08.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Myślicie, że może mi tu baniak 200 litrów zamarznać Zamierzam to jeszcze ocieplić styropianem. 2 metry jest w ziemi i nad gruntem będzie wystawać jakieś 40 cm, później obsypane. http://images43.fotosik.pl/184/f942018a70d527b4med.jpg http://images50.fotosik.pl/185/62aa1c7be5e86283med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.08.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 gdy się da hydrofor do studzienki nad odwiertem to będzie problem zimą, mróz może rozerwać zbiornik hydrofora. Z tym akurat problemu nie będzie, ociepla się styropianem boki studzienki (trochę) oraz od wewnątrz jej pokrywę (grubo) i nic nie ma szans zamarznąć, od gruntu będzie stała temperatura utrzymywana. Natomiast jak wyżej pisałem, serwis hydroforu, ewentualne spuszczanie wody, dopompowywanie powietrza - o z tym w takiej studzience będzie już niezła zabawa J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts