Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie koszty użytkowania studni wierconej?

df950

Recommended Posts

Jakie są koszty użytkowania studni wierconej? Głównie interesują mnie koszty prądu.

Dziwne zadajesz pytanie bo to trudne jest -nie piszesz co chcesz zasilać i ile wody będziesz potrzebować?

Wszystko zależy od rodzaju , mocy pompy oraz czasu jej pracy.

Dla domku będzie to pompa np 750W czyli w taryfie G12W ok 0,35 zł na godzinę pracy :wink: i da ok 2-2,5m3 wody

a jeśli zastosujesz inna pompę o innej mocy np 1,1kW to zużyjesz prądu za 50 groszy ale wody będziesz miał ponad 5m3

I tak to należy liczyć całkowity koszt wody jest równy :

Sumie kosztów wykonania studni, energii elektrycznej(lub innej) na jej wydostanie na powierzchnię,kosztów pompy(i jej serwisu) osprzętu, a wszystko podzielone przez ilość uzyskanej wody.

To samo dotyczy ilości zużytego prądu, a co za tym idzie kosztów:

Im więcej wody wypompuje tym w przeliczeniu na litry będzie on tańszy.

Ogólnie koszt poniesiony na energię dla pompy(z własnej studni) są niczym w porównaniu z opłatą za wodę i kanalizację z sieci wodociągowej. :wink:

Ogólnie koszt poniesiony na energię dla pompy(z własnej studni) są niczym w porównaniu z opłatą za wodę i kanalizację z sieci wodociągowej

To dla mnie ważna informacja.

Nie wiedziałem jak się liczy koszty prądu ,ponieważ nie wiem jaka pracuje pompa. Kiedy się włącza i wyłącza, czy robi to automatycznie w momencie zapotrzebowania na wodę itp.

Ogólnie koszt poniesiony na energię dla pompy(z własnej studni) są niczym w porównaniu z opłatą za wodę i kanalizację z sieci wodociągowej

To dla mnie ważna informacja.

Nie wiedziałem jak się liczy koszty prądu ,ponieważ nie wiem jaka pracuje pompa. Kiedy się włącza i wyłącza, czy robi to automatycznie w momencie zapotrzebowania na wodę itp.

Pompa pracuje ciągle po podłączeniu do prądu- ale tak się nie stosuje(możliwość uszkodzenia pompy, oszczędności prądu) gdyż zapotrzebowanie na wodę jest prawie zawsze okresowe więc wykonuje się najczęściej zawór ciśnieniowy z układem elektrycznym sterującym pracą pompy.

To sprawia że zasilanie jest podawane tylko wtedy gdy istnieje zapotrzebowanie na wodę.

Innym rozwiązaniem jest zbiornik hydroforowy który z takim układem sprawia, ze wody mamy pod dostatkiem ,o odpowiednim ciśnieniu, a pompa pracuje tylko przez niezbędny czas do utrzymania ciśnienia w tym zbiorniku.

Taki zbiornik dla potrzeb np mycia auta,podlewania,itp może być pojemności np 50 litrów.......dla domku jednorodzinnego do komfortowej pracy od 150 do 300l

:wink: